Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΟΑ του ΚΚΕ: Εγκαίνια έκθεσης αρχειακού υλικού για τις εκδόσεις του Κόμματος

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Αύριο τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού για τις εκδόσεις του Κόμματος

Εντάσσεται στις πρωτοβουλίες ιστορικού περιεχομένου της Οργάνωσης για τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944

Το εξώφυλλο του Λευκώματος
Το εξώφυλλο του Λευκώματος

«Ένας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ»: Με την έκθεση αρχειακού υλικού με το παραπάνω θέμα ξεκινούν οι πολύμορφες πρωτοβουλίες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, με τις οποίες η Οργάνωση θα τιμήσει τα 75 χρόνια από την Απελευθέρωση της Αθήνας και τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944.Οι πρωτοβουλίες αυτές, που περιλαμβάνουν επίσης διοργάνωση ημερίδας, έκδοση Λευκώματος και συναυλία, αποτελούν συνέχεια στη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Αττική όλη την προηγούμενη πενταετία για τα 100χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Τα εγκαίνια της Εκθεσης, που θα λειτουργήσει στην έδρα της ΚΟ Αττικής (Αχαρνών 241, Αγ. Νικόλαος), θα γίνουν αύριο, Τετάρτη 20 Νοέμβρη, στις 7 μμ., με ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με προθήκες που θα περιλαμβάνουν πολύτιμα αρχειακά ντοκουμέντα αλλά και ταμπλό που θα εξηγούν στον επισκέπτη το περιεχόμενό τους, η έκθεση θα καλύπτει το διάστημα από την ίδρυση του Κόμματος έως την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής», του σύγχρονου δηλαδή εκδοτικού του ΚΚΕ.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τετάρτη 5-8 μ.μ., Παρασκευή 5-8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 5-8 μ.μ. Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

📍 Ημερίδα για τη δεκαετία 1940 – 1949

Οι πρωτοβουλίες της ΚΟ Αττικής θα συνεχιστούν με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα «1940-1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης». Η ημερίδα θα γίνει το Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 στις 4.30 μ.μ. στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ (Λ. Ηρακλείου 145, Περισσός). Προσέλευση στις 4 μ.μ.

Η θεματολογία της ημερίδας έχει ως εξής:

Κεντρική ομιλία: Η στρατηγική του ΚΚΕ την περίοδο 1940-1949 – Ελ. Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

 • Η οργανωτική ανασυγκρότηση και η πορεία του ΚΚΕ την περίοδο 1940-1949 – Θ. Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Οι αστικές πολιτικές δυνάμεις και οι διεθνείς σύμμαχοί τους την περίοδο 1940-1949 – Χ. Ραζάκος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος διδάκτορας Ιστορίας.
 • Η ουτοπία της «Εθνικής Ενότητας» και η δράση του εργατικού κινήματος – Ν. Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
 • Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 στην Αθήνα και στις άλλες περιοχές της Ελλάδας – Α. Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.
 • Ο ΕΛΑΣ της Αθήνας και του Πειραιά – Θ. Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
 • Η συμβολή των γυναικών στους αγώνες της περιόδου – Φ. Τόλια, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας.
 • Η στάση και η δράση των καλλιτεχνών – Β. Μόσχος, συνεργάτης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδάκτορας Ιστορίας.
 • Από τη Βάρκιζα στην ταξική σύγκρουση 1946-1949 – Δ. Ξεκαλάκης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.
 • Κλείσιμο

📍 Έκδοση Λευκώματος και συναυλία

Ετοιμο είναι και το Λεύκωμα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ με τίτλο: «1944. Η Απελευθέρωση της Αθήνας και η ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη. Ντοκουμέντα και διδάγματα».

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ (Ηλία Ζερβού 89, Αγιος Ελευθέριος) θα γίνει εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι.

 • Συμμετέχουν: Στάθης Δρογώσης, Κώστας Θωμαΐδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Διονύσης Τσακνής, Μανώλης Φάμελλος
 • Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος