Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κοινή ανακοίνωση κομμουνιστικών-εργατικών κομμάτων: Στην πρώτη γραμμή της πάλης για την υγεία, τη δουλειά και τ’ άλλα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των λαών

Με αφορ­μή τον ένα χρό­νο της παν­δη­μί­ας του κορο­νοϊ­ού, με πρω­το­βου­λία του ΚΚΕ53 Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα από όλο τον κόσμο τοπο­θε­τού­νται για τις εξε­λί­ξεις και υπο­γρά­φουν Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση-κάλε­σμα στους λαούς να εντεί­νουν την πάλη τους για τα δικαιώ­μα­τά τους και για την ανα­γκαιό­τη­τα του σοσια­λι­σμού, που μπο­ρεί να θέσει τις σύγ­χρο­νες επι­στη­μο­νι­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες στην υπη­ρε­σία των λαϊ­κών αναγκών.

Η ανα­κοί­νω­ση έχει ως εξής:

«Ένας χρό­νος πέρα­σε από το ξέσπα­σμα της παν­δη­μί­ας της Covid-19, που έδρα­σε κατα­λυ­τι­κά και για την εμβά­θυν­ση της καπι­τα­λι­στι­κής κρί­σης, φέρ­νο­ντας πολ­λά δει­νά στην παγκό­σμια εργα­τι­κή τάξη και στα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα. Πάνω από 100 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι νόση­σαν, πάνω από 2 εκα­τομ­μύ­ρια έχα­σαν τη ζωή τους, εκα­τομ­μύ­ρια άλλοι βρέ­θη­καν αντι­μέ­τω­ποι με τη δρα­μα­τι­κή χει­ρο­τέ­ρευ­ση των συν­θη­κών της ζωής τους, ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι με τα κοι­νω­νι­κά αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­σμού, όπως είναι η ανερ­γία, η όξυν­ση της εκμε­τάλ­λευ­σης και της καταστολής.

Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα, που τοπο­θε­τού­μα­στε με αυτήν την Κοι­νή Ανα­κοί­νω­ση θέλου­με πρώ­τα απ’ όλα να εκφρά­σου­με την αλλη­λεγ­γύη μας σε όσους επλή­γη­σαν από την παν­δη­μία της COVID-19, σε όσους έχα­σαν αγα­πη­μέ­να τους πρό­σω­πα, σε όσους νόση­σαν, καθώς και να στεί­λου­με τις θερ­μές μας ευχα­ρι­στί­ες στους για­τρούς και τους νοση­λευ­τές, στο προ­σω­πι­κό των νοσο­κο­μεί­ων, των μονά­δων Υγεί­ας που έδω­σαν για ένα χρό­νο και συνε­χί­ζουν να δίνουν τη μάχη αντι­πα­λεύ­ο­ντας μεγά­λες δυσκολίες.

✔️  Στο χρό­νο αυτό εκδη­λώ­θη­καν με δρα­μα­τι­κό τρό­πο τα οξυ­μέ­να προ­βλή­μα­τα στην Πρω­το­βάθ­μια Φρο­ντί­δα Υγεί­ας, στα νοσο­κο­μεία, οι ελλεί­ψεις σε ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, σε Μονά­δες Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), σε ανα­γκαία προ­στα­τευ­τι­κά μέσα, εξαι­τί­ας της υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης, της εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης και της ιδιω­τι­κο­ποί­η­σης των δημό­σιων υπη­ρε­σιών Υγεί­ας και της παρα­γω­γής του φαρ­μά­κου και ιατρι­κών μέσων, που ως τάση εκφρά­ζε­ται σε όλο τον καπι­τα­λι­στι­κό κόσμο.
✔️  Την ίδια ώρα δισε­κα­τομ­μύ­ρια καρ­πώ­νο­νται οι μονο­πω­λια­κοί όμι­λοι, οι φαρ­μα­κευ­τι­κές εται­ρεί­ες, που αύξη­σαν την κερ­δο­φο­ρία τους, ενώ τα φάρ­μα­κα, το υγειο­νο­μι­κό υλι­κό, τα εμβό­λια, η έρευ­να, στα χέρια του μεγά­λου κεφα­λαί­ου, γίνο­νται αντι­κεί­με­νο κερ­δο­σκο­πί­ας, όξυν­σης της ανι­σο­τι­μί­ας ανά­με­σα στις χώρες και γεω­πο­λι­τι­κών αντιπαραθέσεων.
✔️  Η όξυν­ση των αντα­γω­νι­σμών για την παρα­γω­γή και τη διά­θε­ση των εμβο­λί­ων και των φαρ­μά­κων, οι καθυ­στε­ρή­σεις στον ανα­γκαίο εμβο­λια­σμό, οι απο­κλει­σμοί και η μη δημο­σιο­ποί­η­ση των συμ­βά­σε­ων με τις φαρ­μα­κευ­τι­κές βιο­μη­χα­νί­ες εκφρά­ζουν τα αδιέ­ξο­δα του καπι­τα­λι­στι­κού εκμε­ταλ­λευ­τι­κού συστή­μα­τος που λει­τουρ­γεί με κρι­τή­ριο το κέρ­δος των μονο­πω­λια­κών ομίλων.
✔️  Ανα­δει­κνύ­ε­ται η σημα­σία της πάλης για τα δικαιώ­μα­τα των εργα­τών και των λαών, της ανα­γκαιό­τη­τας του σοσια­λι­σμού που μπο­ρεί να θέσει τις σύγ­χρο­νες επι­στη­μο­νι­κές και τεχνο­λο­γι­κές δυνα­τό­τη­τες στην υπη­ρε­σία των λαϊ­κών αναγκών.

🔻 Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα χαι­ρε­τί­ζου­με τους αγώ­νες των εργα­ζο­μέ­νων στην Υγεία, όπως και την πάλη των εργα­ζο­μέ­νων, των αγρο­τών, των αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, που απαι­τούν μέτρα στή­ρι­ξης του εισο­δή­μα­τος και προ­στα­σί­ας της υγεί­ας τους.

🔻 Καταγ­γέλ­λου­με τις κυβερ­νή­σεις, που μέσα σε συν­θή­κες παν­δη­μί­ας νομο­θε­τούν νέα αντι­λαϊ­κά και αντερ­γα­τι­κά μέτρα, που φορ­τώ­νουν την κρί­ση και πάλι στις πλά­τες των εργα­ζο­μέ­νων και των λαών και την ίδια ώρα κατα­στέλ­λουν με αυταρ­χι­σμό και αστυ­νο­μο­κρα­τία την πάλη τους.

🔻 Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα συνε­χί­ζου­με τον αγώ­να μας. Διεκ­δι­κού­με σε κάθε χώρα δημό­σιες, δωρε­άν και καθο­λι­κές υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας και ουσια­στι­κά μέτρα για την αντι­με­τώ­πι­ση της επι­δη­μί­ας, την προ­στα­σία της υγεί­ας και της ζωής των λαών:

  • Άμε­ση ενί­σχυ­ση των δημό­σιων υπη­ρε­σιών Υγεί­ας με κρα­τι­κή χρη­μα­το­δό­τη­ση, προ­σλή­ψεις μόνι­μου ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού με πλή­ρη δικαιώ­μα­τα. Κάλυ­ψη όλων των ανα­γκών σε ΜΕΘ και υπο­δο­μές που απαι­τού­νται για την πλή­ρη λει­τουρ­γία των δημό­σιων υπη­ρε­σιών υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης και έρευνας.
  • Ταχύ­τε­ρο εμβο­λια­σμό του λαού σε κάθε χώρα, με απο­τε­λε­σμα­τι­κά, ασφα­λή και δωρε­άν εμβό­λια, χωρίς απο­κλει­σμούς στην προ­μή­θειά τους, όπως παρα­τη­ρού­με ότι συμ­βαί­νει σε βάρος των λαών στις λιγό­τε­ρο ανε­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες. Κατάρ­γη­ση των πατε­ντών για τα εμβό­λια και για όλα τα άλλα ανα­γκαία φαρ­μα­κευ­τι­κά προ­ϊ­ό­ντα που μπο­ρούν να βοη­θή­σουν στην αντι­με­τώ­πι­ση της πανδημίας.
  • Άμε­ση χορή­γη­ση δωρε­άν και καθο­λι­κά στο λαό από το κρά­τος όλων των ανα­γκαί­ων μέσων προ­φύ­λα­ξης και προ­στα­σί­ας (μάσκες, γάντια, αντι­ση­πτι­κά κ.λπ.), δια­γνω­στι­κών εξετάσεων.
  • Στή­ρι­ξη του εισο­δή­μα­τος και των δικαιω­μά­των των εργα­τι­κών — λαϊ­κών στρω­μά­των.
    Προ­στα­σία των ανέρ­γων, έντα­ση του αγώ­να ενά­ντια στο κεφά­λαιο και τους πολι­τι­κούς του εκφρα­στές, που επι­χει­ρούν να τσα­κί­σουν παρα­πέ­ρα τους μισθούς και τις συντά­ξεις, τα ασφα­λι­στι­κά, τα εργα­σια­κά και δημο­κρα­τι­κά δικαιώματα.
    Μέτρα προ­στα­σί­ας των εργα­ζο­μέ­νων στους χώρους δου­λειάς, στα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς, στα σχο­λεία και τα πανε­πι­στή­μια.
  • Καμία περι­στο­λή των δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των των λαών με πρό­σχη­μα τον κορονοϊό.
  • Να δυνα­μώ­σει ο αγώ­νας ενά­ντια στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και να τερ­μα­τι­στούν άμε­σα όλες οι κυρώ­σεις και τα μέτρα οικο­νο­μι­κού απο­κλει­σμού, που στις συν­θή­κες της παν­δη­μί­ας είναι ακό­μη πιο άδι­κα και εγκλη­μα­τι­κά, όπως είναι ο εγκλη­μα­τι­κός απο­κλει­σμός ενά­ντια στην Κού­βα και τη Βενε­ζου­έ­λα από τον αμε­ρι­κα­νι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, να ανα­κλη­θεί η απα­ρά­δε­κτη ενέρ­γεια των ΗΠΑ που επα­να­φέ­ρει την Κού­βα στη λίστα των λεγό­με­νωνκρα­τών που στη­ρί­ζουν την τρο­μο­κρα­τία”.
  • Λέμε “όχι” στις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και στις στρα­τιω­τι­κές ασκή­σεις, όπως αυτές του ΝΑΤΟ, και διεκ­δι­κού­με να δια­τε­θούν οι ανα­γκαί­οι πόροι και να χρη­μα­το­δο­τη­θούν επαρ­κώς τα δημό­σια συστή­μα­τα Υγεί­ας και Κοι­νω­νι­κής Ασφάλισης».
Τα κόμ­μα­τα που υπογράφουν
  1. ΚΚ Αλβα­νί­ας
  2. ΚΚ Αρμε­νί­ας
  3. ΚΚ Αυστρα­λί­ας
  4. Κόμ­μα Εργα­σί­ας Αυστρίας
  5. ΚΚ Βελ­γί­ου
  6. ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας
  7. Ένω­ση Κομ­μου­νι­στών στη Βουλγαρία
  8. Βρα­ζι­λιά­νι­κο ΚΚ
  9. ΚΚ Βρα­ζι­λί­ας
  10. ΚΚ Βρε­τα­νί­ας
  11. Νέο ΚΚ Βρετανίας
  12. Πόλος για την Κομ­μου­νι­στι­κή Ανα­γέν­νη­ση στη Γαλλία
  13. Γερ­μα­νι­κό ΚΚ
  14. ΚΚ στη Δανία
  15. ΚΚ Ελλά­δας
  16. ΚΚ Ινδί­ας (Μαρ­ξι­στι­κό)
  17. Ιορ­δα­νι­κό ΚΚ
  18. Κόμ­μα Εργα­τών Ιρλανδίας
  19. Κόμ­μα Του­ντέχ (Ιράν)
  20. ΚΚ Εργα­ζο­μέ­νων Ισπανίας
  21. Κομ­μου­νι­στές της Καταλονίας
  22. ΚΚ (Ιτα­λία)
  23. Κομ­μου­νι­στι­κό Μέτω­πο (Ιτα­λία)
  24. Σοσια­λι­στι­κό Κίνη­μα Καζακστάν
  25. ΚΚ Κού­βας
  26. Σοσια­λι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Κροατίας
  27. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Λετονίας
  28. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα (Λιθουα­νί­ας)
  29. ΚΚ Μεξι­κού
  30. ΚΚ Μπαν­γκλα­ντές
  31. Δημο­κρα­τι­κό Προ­ο­δευ­τι­κό Βήμα Μπαχρέιν
  32. Νέο ΚΚ Ολλανδίας
  33. Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ουγγαρίας
  34. ΚΚ Ουκρα­νί­ας
  35. Ένω­ση Κομ­μου­νι­στών Ουκρανίας
  36. ΚΚ Πακι­στάν
  37. Παλαι­στι­νια­κό ΚΚ
  38. Κόμ­μα Λαού Παλαιστίνης
  39. Παρα­γουα­νό ΚΚ
  40. ΚΚ Πολω­νί­ας
  41. Πορ­το­γα­λι­κό ΚΚ
  42. Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα Ρουμανίας
  43. Κομ­μου­νι­στι­κό Εργα­τι­κό Κόμ­μα Ρωσίας
  44. ΚΚ Ρωσι­κής Ομοσπονδίας
  45. ΚΚΣΕ
  46. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας
  47. Κομ­μου­νι­στές Σερβίας
  48. ΚΚ Σουα­ζι­λάν­δης
  49. ΚΚ Σρι Λάνκα
  50. Συρια­κό ΚΚ
  51. ΚΚ Τουρ­κί­ας
  52. Φιλιπ­πι­νέ­ζι­κο ΚΚ (ΠΚΠ 1930)
  53. ΚΚ Φιν­λαν­δί­ας

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο