Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΕΡΟΣΤΑΤΟ»: 12ο τεύχος

🔻 Κυκλοφορεί το 12ο τεύχος του περιοδικού που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας, «Το κόκκινο Αερόστατο»… γεμάτο -όπως πάντα, με ιστορίες που δεν περιμένετε. Η ύλη του περιοδικού αποτελεί και τη βάση πολλών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες. Ένα περιοδικό που με την πλούσια θεματολογία του έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, μιας και στις σελίδες του συμπυκνώνονται θέματα που τα ενδιαφέρουν, τα προβληματίζουν, ανοίγουν τους ορίζοντές τους 🔻

Το κόκκινο Αερόστατο γεμάτο όπως πάντα με ιστορίες που δεν περιμένετε

🔻 Σε αυτό το τεύχος, που διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, οι μικροί αναγνώστες του θα έχουν τη δυνατότητα να βρουν 🔻

2η σελίδα Κόκκινο ΑερόστατοΠεριεχόμενα

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Σελ 3-5 |> Το «κόκκινο Αερόστατο» στο 45° Φεστιβάλ της ΚΝΕ
 2. …    6-9 |> Αναμνήσεις από τη δικτατορία και το Πολυτεχνείο
 3. …  16-17 |> Αμαζόνιος… ο πνεύμονας της γης
 4. … 20-23 |> Η γνώση είναι δύναμη: ιστορία
 5. … 28-29 |> Christmas time!
 6. … 30-31 |> Δύναμη μας η αλληλεγγύη!
 7. Στις υπόλοιπες σελίδες θα βρεις: Χειροτεχνίες και κατασκευές, κόμικ, διή­γημα, ποδηλασία, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, ανέκδοτα, σκάκι και πολλά ακόμα…

3η σελίδα Κόκκινο Αερόστατο 12 Φεστιβάλ ΚΝΕ

Εδώ Πολυτεχνείο

(3 μαρτυρίες)

🔺 Πώς μάθατε για το πραξικόπημα; 🔻

Έμενα στην Καστοριά. Ήμουν 20 χρονών και δούλευα ως γουνεργάτης. Βγήκα από το σπίτι, όπως πάντα, πρωί – πρωί. Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε. Εγώ έραβα στη μηχανή. Τότε ήρθαν κάποιοι συνάδελφοι και είπαν ότι είδαν στους δρόμους τζιπ και στρατιώτες με όπλα. 10 λεπτά αργότερα ήρθαν αστυνομικοί στη δουλειά και με συνέλαβαν. Με συνέλαβαν επειδή ήμουν γραμματέας της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη Καστοριάς.
Την πρώτη μέρα της δικτατορίας έπιασαν σε όλη την Ελλάδα πάνω από 7.000 ανθρώπους. Είχαν καταστάσεις με ονόματα και ιδιότητες πολιτικές. Άλλος ήταν στέλεχος της ΕΔΑ, άλλος μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, άλλος δήμαρχος, που είχε εκλεγεί με τις ψήφους των κομμου­νιστών, άλλος ήταν συνδικαλιστής. Όσους συνέλαβαν από την Αθήνα και πριν τους στείλουν στην εξορία, τους μάζεψαν στον Ιππόδρομο. Ανάμεσα τους ήταν κι ο Παναγιώτης Ελλής, ένας άνθρωπος αγωνιστής, κομμουνιστής που είχε περάσει από το κολαστήριο της Μακρονήσου, 50 κάτι χρονών. Κάποια στιγμή είχε πάει στην τουαλέτα κι όταν επέστρεφε, ένας ανθυπολο­χαγός του λέει: “Τρέξε! Πιο γρήγορα!”. Μόλις αρνήθηκε, τον πυροβόλησε εν ψυχρώ και τον δολοφόνησε.

🔺 Πώς ζήσατε τις μέρες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου; 🔻

Πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου είχαν προηγηθεί κι άλλες κινητοποιήσεις. Η κατάληψη στη Νομική τον Φλεβάρη, στην ΑΣΟΕΕ και στη Γεωπονική, μία απερ­γία των τυπογράφων, οι διαδηλώσεις των αγροτών στα Μέγαρα. Υπήρχαν αγωνι­στικές διαθέσεις στον λαό και στη νεολαία.
Το Πολυτεχνείο ήταν ένας χώρος κεντρικός. Εκεί μαζεύτηκαν κυρίως φοιτητές, αλλά και εργάτες κι άλλοι άνθρωποι. Λειτούργησε ο ραδιοφωνικός πομπός.
Παλεύαμε να πέσει η δικτατορία και να αποκατασταθεί η δημο­κρατία. Όχι όπως ήταν πριν, αλλά να γίνουν πολύ βαθιές αλλαγές προς όφελος της νεολαίας και του λαού. Με πρωτοβουλία των μελών της ΚΝΕ που ήταν στα Πανεπιστήμια είχε δημιουργηθεί η αντι-ΕΦΕΕ που έπαιξε σπουδαίο ρόλο και στην εξέγερση.
Όταν το τανκς έριξε την κεντρική πύλη, είχαμε τρομερή ανησυ­χία για το πόσους χτύπησε. Και οι μέρες μετά ήταν πολύ δύσκο­λες. Γιατί γίνονταν παντού συλλήψεις και βασανιστήρια. Μαθαίνα­με μόνο μισόλογα. Αλλού ότι οι δικοί μας είχαν πιαστεί, αλλού ότι ήταν τραυματίες. Μία εβδομάδα μετά με συνέλαβαν ξανά και με έβαλαν στην απομόνωση για πολλές μέρες. Δίπλα στον σταθμό του Περισσού, σε ένα παλιό κτίριο, ήταν η ασφάλεια των προα­στίων. Έκανε πολύ κρύο, μόνο μία κουβερτούλα είχαμε. Αλλά άμα είσαι νέος… Είχαμε επικοινωνία μόνο με τα διπλανά κελιά. Γνωριζόμασταν από παλιά, από τις εξορίες. Φώναζα εγώ, απαντούσαν οι άλλοι.

7η σελίδα Κόκκινο Αερόστατο Εδώ Πολυτεχνείο

🔺 Από μικρός συμμετείχατε σε όλα αυτά; 🔻

Πρώτη φορά πήγα σε πολιτική συγκέντρωση το 1958, ήμουν στην Ε’ Δημοτικού. Ήταν εκλογές και κρατούσα ένα πλακάτ που έγραφε: “ΟΧΙ βάσεις πυραύλων στην Κύπρο”. Το 1961 ήμουν νυχτερινός μαθητής και γυρίζοντας από το σχολείο ρίχναμε φυλλάδια με τον αδερφό μου, τον Θωμά, για τις εκλογές της βίας και νοθείας, που έγιναν στις 29 Οκτωβρί­ου του 1961. Σε μία γωνία ενός δρόμου μας πέτυχε ένα περιπολικό. Μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα και μας έριξαν αρκετά χαστούκια. Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμασία. Μετά συνεχίσαμε τον αγώνα…
Όταν πιστεύεις σε μία ιδέα, για την αλλαγή της κοινωνίας, για το καλό του λαού συνολικά, κάνεις κάθε δυνατή προσπάθεια. Διάβαζα από πολύ μικρός λογοτεχνία, ποίηση κι αυτό με βοήθησε πολύ. Στη φυλακή, πολ­λές φορές τραγουδούσαμε, άλλες απάγγελνα ποιήματα. Μια μέρα στο κρατητήριο, από τους 200 περίπου που είχαμε πιαστεί, είχαμε μείνει 11. Ανοίγει η πόρτα και μπαίνει ο διοικητής ασφαλείας και μου λέει:
«Τι κάνεις εκεί»; «Απαγγέλλω» του απαντάω. Και τότε αυτός κάνει μία κίνηση ότι τάχα πάει αυτός, τον τρελάναμε. Όμως αυτή η απαγγε­λία ενθάρρυνε και άλλους. Και με την εξέγερση του Πολυτεχνείου πολύ περισσότερος κόσμος συνειδητοποίησε την κατάσταση. Πήραν θάρρος και παρακινήθηκαν να βγουν στον δρόμο, να διαδηλώσουν ενάντια στη δικτατορία.
Ο αγώνας πάντα συνεχίζεται…

8η σελίδα Κόκκινο Αερόστατο Εδώ Πολυτεχνείο

9η σελίδα Εδώ Πολυτεχνείο

slide Κόκκινο Αερόστατο ειρήνη 15 αφίσες

[ 15 αφίσες απ’ όλο τον κόσμο για την ειρήνη ]

 • «Ειρήνη τώρα». Αφίσα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, 1970.
 • «Πουθενά χώρος για προσγείωση»… όσο οι λαοί κρατούν ψηλά τις σημαίες της Ειρήνης, γραμμένης σε διάφορες γλώσσες. Σοβιετική Αφίσα, 1953.
 • Αφίσα του Πολωνού καλλιτέχνη Rafat Olbinski.
 • Σοβιετική αντιπολεμική και αντιρατσιστική αφίσα, 1965.
 • Από την εικονογράφηση του Michel Streich στη διακήρυξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα της Διεθνούς Αμνηστίας.
 • 7-8. Αφίσα του Αμερικανού καλλιτέχη Joe Simboli, 1968.
 • Σοβιετική αντιπολεμική αφίσα: Τια τη ζωή στη Γη”.
 • Σοβιετική αντιπολεμική αφίσα: “Ειρήνη, αφοπλισμός, φιλία”.
 • Σοβιετική αφίσα για την ειρήνη.
 • Βιετναμέζικη αφίσα ενάντια στον πόλεμο.
 • «Πόλεμος: καλός για τους λίγους, κακός για τους πολλούς». Αμερικάνικη αφίσα του 2003 ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ. Πάνω στο χέρι που κρατά το κρασί είναι γραμμένο το όνομα της μεγαλύτερης αμερικάνικης εταιρίας πετρελαίου.
 • Σοβιετική αφίσα: «Διάστημα μόνο για ειρήνη».
 • Πορτογαλική αφίσα ενάντια στη φασιστική δικτατορία του Σαλαζάρ, 1974. Το όπλο κρατούν ένας εργάτης, ένας αγρότης κι ένας στρατιώτης.
 • Αφίσα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, ΚΝΕ- 2015.

15 αφίσες΄για την ειρήνη

Και επειδή έρχονται Χριστούγεννα🎇 ✨ 🎆 🎉

Its Christmas time

Κόκκινο Αερόστατο - Christmas time

🐕 🐼  🐈

χρόνια περνάνε φίλοι μένουν