Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολέτ, αγνόησε όλα τα ταμπού

Στις 3 Αυγούστου 1954 πεθαίνει η Γαλλίδα μυθιστοριογράφος Σιντονί – Γκαμπριέλ Κολέτ, μια από τις σημαντικότερες μυθιστοριογράφους του 20ού αιώνα. Άφησε σημαντικά μυθιστορήματα που έγιναν ταινίες, θεατρικά έργα και μούζικαλ….

Εργάστηκε ως μίμος, ηθοποιός, κριτικός κινηματογράφου και πήγε ως πολεμική ανταποκρίτρια στην Ιταλία για να καλύψει τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο… Παντρεύτηκε επιφανείς Γάλλους πολίτες και έγραψε σπουδαία βιβλία που ξεσήκωναν τις γυναίκες. Δεν δίστασε να αποκαλύψει τις σεξουαλικές της προτιμήσεις, κάνοντας δεσμούς με γυναίκες… Σε μια εποχή που οι γυναίκες πάλευαν για να αποκτήσουν περισσότερα δικαιώματα, η Κολέτ έγινε σύμβολο…

Το 1945 την εξέλεξαν ως μέλος της μεγάλης Ακαδημίας Γκονκούρ και το 1948 ήταν υποψήφια για Νόμπελ λογοτεχνίας… Ήταν η πρώτη γυναίκα που κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη στη Γαλλία.

Η Κολέτ διακρίθηκε στη λογοτεχνία και γενικότερα στην πνευματική ζωή της εποχής της τόσο για το συγγραφικό της ταλέντο, όσο και για τις ιδέες της για τη γυναικεία χειραφέτηση, που διέφεραν από τις ιδέες του στενά προσδιορισμένου φεμινιστικού κινήματος.

Στο συγγραφικό της έργο ακολούθησε τα πιο νεωτεριστικά ρεύματα της εποχής και αναδείχτηκε σε κορυφαία εκπρόσωπό τους στη γαλλική λογοτεχνία, στη λογοτεχνία που δέσποζε στην παγκόσμια πνευματική δημιουργία στην τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα.

Η Κολέτ γεννήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 1873.