Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κολομβία: Αντάρτες των FARC ανακοίνωσαν την επανέναρξη του ένοπλου αγώνα

Με βίντεο που αναρτήθηκε χθες Πέμπτη στο διαδίκτυο, ο δεύτερος στην ιεραρχία των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας-Λαϊκός Στρατός (FARC-EP) Ιβάν Μάρκες ανακοίνωσε ότι ξαναπαίρνει τα όπλα μαζί σε άλλους ηγέτες των ανταρτών, καταγγέλλοντας την αθέτηση από την πλευρά της αστικής κυβέρνησης της συμφωνίας ειρήνης του 2017.

«Ανακοινώνουμε στον κόσμο ότι ξεκίνησε η δεύτερη Marquetalia [ιστορικό λίκνο της εξέγερσης στη δεκαετία του 1960], εξ ονόματος του οικουμενικού δικαίου των λαών να παίρνουν τα όπλα για να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση», αναφέρει στο βίντεο ο Ιβάν Μάρκες, φορώντας πράσινη στολή παραλλαγής, στο πλευρό κυρίως του Χεσούς Σάντριτς, ενός άλλου πρώην ηγέτη των FARC. 

Από το δάσος της νοτιοανατολικής Κολομβίας, ο Ιβάν Μάρκες ανακοίνωσε «τη συνέχιση των επιχειρήσεων των ανταρτών σε απάντηση της προδοσίας από το κράτος των συμφωνιών ειρήνης της Αβάνας» που είχαν οδηγήσει στον αφοπλισμό το 2017 περίπου 7.000 ανδρών και γυναικών μαχητών των FARC.

Ο διοικητής Μάρκες ήταν ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των FARC στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν στην Αβάνα από τον Σεπτέμβριο του 2012 μέχρι το καλοκαίρι του 2016 με την κυβέρνηση του προέδρου (2010-2018) Χουάν Μανουέλ Σάντος. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας ειρήνης, οι FARC μετασχηματίστηκαν σε πολιτικό κόμμα, με εκατοντάδες αντάρτες να τίθενται προοδευτικά στο περιθώριο της διαδικασίας που είχε σκοπό να θέσει τέρμα σε μια ένοπλη σύγκρουση διάρκειας μισού αιώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την επίτευξη της συμφωνίας ειρήνης, το κολομβιανό αστικό κράτος, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, επιδόθηκε σε όργιο διώξεων, απαγωγών αλλά και δολοφονιών πρώην ανταρτών και μελών των FARC, σε μια προσπάθεια να πετύχει την πλήρη διάλυση των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μεταξύ αυτών που είχαν συλληφθεί, έπειτα από απαίτηση της Ουάσινγκτον, ήταν το ηγετικό στέλεχος των FARC Χεσούς Σάντριτς. 

«Η απάτη, η διπλοπροσωπία και η δολιότητα, η μονομερής τροποποίηση του κειμένου της συμφωνίας, η μη εφαρμογή των δεσμεύσεών του εκ μέρους του κράτους, οι δικαστικές διευθετήσεις και η ανασφάλεια μας αναγκάζουν να ξαναπάρουμε τα όπλα», σημείωσε στο μήνυμα του ο Ιβάν Μάρκες και πρόσθεσε: «Δεν ηττηθήκαμε ποτέ, ούτε ιδεολογικά, είναι γι΄αυτό που ο αγώνας συνεχίζεται», υπογραμμίζοντας ότι θα επιδιώξει να συντονιστεί με τον ELN (Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης), τη δεύτερη κολομβιανή ανταρτική οργάνωση, που εξακολουθεί να είναι ενεργή. 

Η αντίδραση της κολομβιανής κυβέρνησης

Από την πλευρά της, η δεξιά φιλοαμερικανική κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» αλλά όχι και απροσδόκητη την εξέλιξη. 

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο κολομβιανός πρόεδρος, η Μπογκοτά αναμένεται να οργανώσει στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους αντάρτες. Μιλώντας με απαξιωτικό τρόπο για τα στελέχη των FARC, ο Ντούκε σημείωσε σε δηλώσεις του από το προεδρικό μέγαρο: «Διέταξα τη συγκρότηση μιας ειδικής μονάδας ώστε να καταδιώξουμε αυτούς τους εγκληματίες με ενισχυμένες δυνατότητες πληροφόρησης, έρευνας και κινήσεων σε όλο το έδαφος της Κολομβίας».