Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κολομβία: Δολοφονήθηκε το ηγετικό στέλεχος των FARC Χεσούς Σάντριτς

Την δολοφονία του Χεσούς Σάντριτς σε επιχείρηση ομάδας εφόδου του Κολομβιανού στρατού στη Βενεζουέλα ανακοίνωσε η οργάνωση «FARC – EP, Nueva Marquetalia», το νέο αντάρτικο που διαφώνησε με την προηγούμενη ηγεσία του κόμματος FARC (έχει μετονομαστεί σε «Comunes», με καθαρά σοσιαλδημοκρατική πολιτική) και κατήγγειλε την ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας ειρήνευσης από την πλευρά του κράτους, το οποίο συνεχίζει να δολοφονεί αγωνιστές.

«Με πόνο στις καρδιές μας (…) ενημερώνουμε την Κολομβία και όλο τον κόσμο ότι ο διοικητής Χεσούς Σάντριτς, μέλος της στρατιωτικής διοίκησης των FARC-EP, έπεσε νεκρός (…) σε ενέδρα που έστησε ο κολομβιανός στρατός τη 17η Μαΐου», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Nueva Marquetalia». Το αυτοκίνητο που «μετέφερε τον διοικητή δέχθηκε επίθεση με τουφέκια και χειροβομβίδες», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία διευκρινίζεται πως η ομάδα των Ειδικών Δυνάμεων που έστησε την ενέδρα παραλήφθηκε από ελικόπτερο μετά την επιχείρηση.

Ο Χ. Σάντριτς – κατά κόσμον Σεουσίς Ερνάντες – ήταν μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης των FARC – EP με την κυβέρνηση της Κολομβίας που οδήγησε στη «συμφωνία» αφοπλισμού των FARC. Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα καταλάμβανε μια από τις 10 κοινοβουλευτικές έδρες που δυνάμει της συμφωνίας ειρήνης εκχωρήθηκαν στους αντάρτες.

Παρ’ όλα αυτά, ο Σάντριτς, συνελήφθη και φυλακίστηκε για ένα χρόνο από τις κολομβιανές αρχές και απειλήθηκε με έκδοση στις ΗΠΑ με την αστήριχτη κατηγορία του «ναρκεμπορίου». Όταν το κατηγορητήριο κατέπεσε, απελευθερώθηκε και στη συνέχεια αγνοούνταν, ώσπου εμφανίστηκε στο πλευρό του Ιβάν Μάρκες κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του νέου αντάρτικου.