Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κολομβία: Ηγετικό στέλεχος των ανταρτών FARC σκοτώθηκε σε ενέδρα

Χωρίς να υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αστικά ΜΜΕ της Κολομβίας μεταδίδουν ότι άλλο ένα ηγετικό στέλεχος των ανταρτών σκοτώθηκε σε ενέδρα σε περιοχή στη μεθόριο Κολομβίας – Βενεζουέλας.

Φέρεται να είναι ο Ερνάν Νταρίο Βελάσκες με το ψευδώνυμο «Ελ Πάισα» (λόγω της καταγωγής του από την κεντροδυτική περιοχή της χώρας), από τους ιδρυτές μαζί με τον Ιβάν Μάρκες της νέας οργάνωσης ανταρτών Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας – Στρατός του Λαού (FARC – EP) – Segunta Marquetalia, που μετά τις συνεχείς παραβιάσεις της λεγόμενης «ειρηνευτικής» συμφωνίας του 2016, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και ξαναπήραν τον δρόμο της ένοπλης πάλης, σε αντίθεση με άλλους πρώην αντάρτες, που δέχτηκαν τον αφοπλισμό και συγκρότησαν το σοσιαλδημοκρατικού χαρακτήρα κόμμα Comunes.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «El Tiempo», ο Βελάσκες φέρεται να έπεσε νεκρός σε ενέδρα που του έστησαν μισθοφόροι με σκοπό να εισπράξουν τα χρήματα της επικήρυξης για τη σύλληψή του.

Εκπρόσωπος του Προέδρου της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, περιορίστηκε να πει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει πληροφορίες για τον φερόμενο θάνατο του 48χρονου αντάρτη. Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας και ο αρχηγός της αστυνομίας της Κολομβίας ανέφεραν πως δεν έχουν καμιά πληροφορία πέραν αυτών που δημοσιεύθηκαν σε ΜΜΕ.

Από την πλευρά της η οργάνωση FARC – EP Segunta Marquetalia (από το τοπωνύμιο της πόλης όπου το 1964 ιδρύθηκαν οι FARC) δεν έχει εκδώσει καμία ανακοίνωση για το θέμα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ιβάν Μάρκες, επικεφαλής της Segunda Marquetalia, αξίωσε η κυβέρνηση της Κολομβίας να αρχίσει ξανά συνομιλίες με όλες τις ένοπλες ομάδες προκειμένου να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνη» στη χώρα των Άνδεων. Η Μπογοτά το απέρριψε.

Με πληροφορίες από 902.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο