Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟΛΟΜΒΙΑ-ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Νέα όξυνση των σχέσεων με αμφίπλευρες κατηγορίες

Την προσπάθεια της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε να «ξεκινήσει μια στρατιωτική σύγκρουση με τη Βενεζουέλα», κατήγγειλε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο. Σημείωσε ότι η κολομβιανή κυβέρνηση αξιοποιεί ως «ελιγμό» την επανασύσταση του νέου αντάρτικου των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας – Στρατός του Λαού (FARC-EP), ενώ ο ίδιος αρνείται την κατηγορία ότι υποστηρίζει αυτήν την κίνηση.

Θυμίζουμε ότι στις 29 Αυγούστου ο Ιβάν Μάρκες και ο Χεσούς Σάντριτς, παλιά στελέχη της οργάνωσης, μαζί με άλλους μαχητές ανακοίνωσαν την ίδρυση νέας αντάρτικης οργάνωσης, ξεκινώντας τη 2η Marquetalia [ιστορικό λίκνο της εξέγερσης στη δεκαετία του 1960], «εξ ονόματος του οικουμενικού δικαίου των λαών να παίρνουν τα όπλα για να εξεγερθούν ενάντια στην καταπίεση» ως απάντηση στη μη τήρηση της συμφωνίας ειρήνευσης που υπογράφτηκε πριν 3 χρόνια με το κολομβιανό κράτος, μετά από διαπραγματεύσεις στην Αβάνα και τις συνεχιζόμενες δολοφονίες πρώην ανταρτών και λαϊκών αγωνιστών, που ξεπερνάνε σε αυτό το διάστημα τις 650.

FARC entrega de armas

ΣΣ |>
Τον Αύγουστο του 2017, στη διάρκεια συνεδρίου τους, μετά από μια «ιστορική» ειρηνευτική συμφωνία (κατέθεσαν στα μεταξύ τα όπλα), οι FARC αφήνουν πίσω τον ένοπλο αγώνα και ιδρύουν πολιτικό κόμμα (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Comun – Επαναστατική Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας) .
Ο τότε πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος (συντηρητικός μέχρι το κόκκαλο) που το 2016 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ «για τις προσπάθειές του» να τερματιστεί η σύρραξη, σε ομιλία του δήλωνε πως, «η σύρραξη τερματίζεται πραγματικά και ένα νέο στάδιο ξεκινά στην ζωή του Έθνους μας».
Τέσσερις μήνες αργότερα η συμφωνία ειρήνης μετρούσε – ενόψει των βουλευτών εκλογών τον ερχόμενο Μάρτη και των προεδρικών το Μάη πάνω από 40 πρώην αντάρτες δολοφονημένους. Την ίδια στιγμή, στελέχη της FARC προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο να επαναληφθεί το κύμα στοχευμένων μαζικών δολοφονιών των δεκαετιών 1980 και 1990, όπου πάνω από 5.000 μέλη της οργάνωσης που είχαν δημιουργήσει οι FARC-EP μαζί με το Κολομβιάνικο ΚΚ, «Πατριωτική Ενωση» (Union Patriotica), εκτελέστηκαν από παραστρατιωτικά τάγματα θανάτου.
Θυμίζουμε πως η Κολομβία εντάχτηκε επισήμως στο ΝΑΤΟ ως «παγκόσμιος εταίρος», τον Μάιο του 2018 με πλήρη διαπίστευση στις Βρυξέλλες. όντας η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής στη λυκοσυμμαχία

Ο Πρόεδρος Μαδούρο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες, ανταπάντησε ότι η κυβέρνηση Ντούκε αποδεδειγμένα στηρίζει ένοπλες ομάδες που έχουν επιχειρήσει να ανατρέψουν την κυβέρνησή του. Επίσης ανακοίνωσε ότι έχει κηρυχθεί υψηλός συναγερμός στα σύνορα με την Κολομβία για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επίθεσης και για αυτόν το λόγο έχουν προγραμματιστεί στις 10 – 28 Σεπτέμβρη στρατιωτικά γυμνάσια σε όλο το μήκος της συνοριογραμμής.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η όξυνση της κατάστασης στην Κολομβία αξιοποιείται και από την αντίδραση στη Βενεζουέλα, με τη λεγόμενη Εθνική Συνέλευση (τη Βουλή) και τον πρόεδρό της και αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο της χώρας Χουάν Γκουαϊδό, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ και της ΕΕ, να κατατάσσει το νέο αντάρτικο των FARC-EP και το άλλο αντάρτικο «Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός» (ΕLN) στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», μαζί με το «Ισλαμικό Κράτος». Μάλιστα, καλεί σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κολομβίας για να «αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες». Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογκοτά της Κολομβίας άνοιξε «γραφείο για τις υποθέσεις της Βενεζουέλας», για να συστηματοποιήσει τις επαφές με την ομάδα του Γκουαϊδό. Αυτήν την κίνηση κατήγγειλε το ΥΠΕΞ της Ρωσίας, ως «παράνομη».

FARC EP Portada paz

Νέα επιστολή της νεοσύστατης FARC-EP

Μέσω ανοικτής επιστολής της 1ης Σεπτέμβρη, οι νέες FARC-EP δηλώνουν ότι «η ιστορία των προδοσιών που έχουν συμβεί δεν τους άφηνε άλλη εναλλακτική λύση» και απευθύνονται σε ανθρώπους που συνέβαλαν στην προσπάθεια συμφωνίας ειρήνης. Σημειώνουν ότι όλοι πρέπει «να συναντηθούμε στον μεγάλο συνασπισμό δυνάμεων της ζωής, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας για την επίτευξη της αληθινής και τελικής, σταθερής και διαρκούς ειρήνης» και «για να επιτευχθεί αυτό, βασική προϋπόθεση είναι να υπάρξει μια ανοικτή συνταγματική διαδικασία και μια εναλλακτική κυβέρνηση που θα εμπνέεται από ανθρωπισμό, ώστε να βαδίσουμε σε ένα δρόμο συνύπαρξης, όπου προτεραιότητα θα έχουν τα συμφέροντα του λαού και μια πραγματική εθνική ανάπτυξη».FARC EP

Στην επιστολή δηλώνεται ότι το κάλεσμά τους απευθύνεται σε όλους όσοι συμμετείχαν στην υπογραφή της συμφωνίας, πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και όσους έχουν την ευθύνη της επίβλεψης εφαρμογής της, όπως ο ΟΗΕ, οι εγγυήτριες χώρες Κούβα, Νορβηγία, Βενεζουέλα και Χιλή, η ΕΕ, σημειώνοντας ότι «πιστεύουμε ότι στο μέλλον θα μπορούσαμε να συναντηθούμε κάτω από άλλες συνθήκες στις οποίες η άλλη πλευρά, το κολομβιανό κράτος, θα συμπεριφέρεται χωρίς μένος να προσπαθεί να διαλύσει την προσπάθεια συμφιλίωσης».

Ακόμα η επιστολή απευθύνεται και «σε όλους όσοι πιστεύουν σε μια άλλη Κολομβία», το Κολομβιανό ΚΚ, την Πατριωτική Ενωση και άλλες οργανώσεις που άσκησαν κριτική για την επιστροφή στην ένοπλη πάλη, λέγοντας: «Αν είμαστε επαναστάτες, αργά ή γρήγορα θα βρεθούμε στον ίδιο δρόμο». Επίσης υπάρχει χαιρετισμός σε ανθρώπους που τους αναγνωρίζεται η συνεισφορά στην προσπάθεια ειρήνευσης, όπως τους βουλευτές Ιβάν Σεπέδα, Αϊντά Αβέγια, Αλβαρο Νέιβα, την πρώην γερουσιαστή Πιεδάδ Κόρντοβα, τον πρώην υπουργό Χουάν Φερνάντο Κρίστο και άλλους αστούς και σοσιαλδημοκράτες πολιτικούς.


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog

[simple-author-box]
Μετάβαση στο περιεχόμενο