Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Συνεχίζονται οι λαϊκές διαδηλώσεις

Η Εθνική Επιτροπή της Απεργίας (Comité Nacional del Paro) στην Κολομβία, που αποτελείται από συνδικαλιστικές οργανώσεις όλων των κλάδων, από ενώσεις αγροτών, ιθαγενών, φοιτητών και ένα ευρύ σύνολο κοινωνικών οργανώσεων, συνεχίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο αντιλαϊκό πακέτο της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, που αρνείται να καθίσει στο τραπέζι ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη σε όλη τη χώρα έγινε με μαζική συμμετοχή η τρίτη γενική πανεθνική απεργία (από τις 21 Νοέμβρη που ξεκίνησε η πρώτη με συμμετοχή εκατομμυρίων εργαζομένων) και οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα. Την Κυριακή πολλοί καλλιτέχνες ενώνουν τη φωνή τους με τους διαδηλωτές και διοργανώνουν μεγάλη συναυλία στην πρωτεύουσα Μπογκοτά και άλλες μεγάλες πόλεις για τη ζωή και την ειρήνη.

Η Επιτροπή έχει ήδη συναντηθεί δυο φορές με αντιπροσωπεία της κυβέρνησης, θέτοντας το ζήτημα έναρξης διαπραγμάτευσης με την ατζέντα των αιτημάτων της απεργίας και πρόκειται να ξανασυναντηθεί, όπως ανακοινώθηκε στις 11 Δεκέμβρη. Δηλώνει δε ότι όσο η κυβέρνηση δεν ξεκινάει διαπραγμάτευση, θα συνεχίζεται και θα δυναμώνει η κοινωνική διαμαρτυρία. Στόχος της διαμαρτυρίας είναι να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Επίσης διεκδικούν ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, Πρόνοια, υποδομές, να διαλυθούν οι φονικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας (ESMAD), που ευθύνονται για τη βάρβαρη καταστολή. Απαιτούν ακόμη να εφαρμοστεί από την κυβέρνηση η συμφωνία ειρήνης με τους αντάρτες και να σταματήσουν οι δολοφονίες λαϊκών αγωνιστών, που έχουν γίνει σχεδόν καθημερινότητα (μέσα σε 3 χρόνια ξεπερνάνε ήδη τις 700).

Και ενώ συνεχίζονται οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, που αποτέλεσαν και απάντηση στη στάση της κυβέρνησης που δήθεν οργανώνει διάλογο, αλλά δεν δέχεται αυτός να γίνει με όσους διαδηλώνουν για μέρες, δηλαδή το συντονιστικό των οργανώσεων που απαρτίζουν την Εθνική Επιτροπή της Απεργίας.

Η Επιτροπή κατήγγειλε ότι στη συνάντηση που έγινε με εκπροσώπους της κυβέρνησης υπήρξε επιμονή να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και οι απεργίες, κάτι που απέρριψαν οι εκπρόσωποι της. Επίσης για την Κυριακή διοργανώθη μεγάλη συναυλία στήριξης των κινητοποιήσεων και για την ειρήνη.

Οι διαδηλωτές ζητούν να παρθούν πίσω τα σχέδια της κυβέρνησης που προβλέπουν ελαστικοποίηση της εργασίας, πληρωμή των νέων εργαζομένων έως 25 χρόνων στο 75% του βασικού μισθού, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, νέα φοροαφαίμαξη για τα λαϊκά στρώματα και απαλλαγές για τις επιχειρήσεις. Απαιτούν αξιοπρεπείς μισθούς, συντάξεις, ποιοτική δημόσια Εκπαίδευση και Υγεία, Πρόνοια, υποδομές, να μην ιδιωτικοποιηθούν επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα, μπαίνουν το ζήτημα της διάλυσης των φονικών αστυνομικών μονάδων αντιμετώπισης ταραχών ESMAD, που ευθύνονται για τη βάρβαρη καταστολή, αλλά και η απαίτηση για εφαρμογή από την κυβέρνηση της συμφωνίας ειρήνης με τους αντάρτες, για τερματισμό των εκτελέσεων λαϊκών αγωνιστών που σε 3 χρόνια ξεπερνάνε τις 700.
Προστέθηκαν τώρα άλλες 3 δολοφονίες από ενόπλους που επέβαιναν σε μοτοσικλέτες, του πρώην αντάρτη των FARC, Μανουέλ Σάντος Ράμος, στην επαρχία Κάουκα, του Ελισέριο Μεντόσα, αγρότη ηγέτη στο Σαν Βισέντε ντε Καγκουάν, στην επαρχία Κακετά και του Χοσέ Ροντρίγκες, νεοεκλεγμένου δημάρχου στην πόλη της Σουταταούσα στην επαρχία Κουντιναμάρκα.

Όπως ανέφερε ο Diógenes Orjuela, Πρόεδρος της Central Unitaria de Trabajadores (CUT), η συζήτηση για τον τερματισμό της απεργίας πρέπει να περιλαμβάνει 13 βασικούς άξονες αιτημάτων

1. Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο φορολογικής μεταρρύθμισης, που τώρα ονομάζεται από την κυβέρνηση “νόμος για την ανάπτυξη”, ο οποίος θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων την επιστροφή ΦΠΑ στις πιο ευάλωτες οικογένειες και τη μείωση των εισφορών της υγείας των συνταξιούχων

2. Να καταργηθεί η χρηματοοικονομική εταιρεία Grupo Empresarial Bicentenario, η οποία συγκεντρώνει 16 δημόσιους φορείς,  σχήμα που η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει σαν αιχμή δόρατος για ιδιωτικοποιήσεις και παραπέρα σφαγισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

3. Να καταργήσει την εγκύκλιο 049 του “ενίσχυσης σταθερότητας της εργασίας“, η οποία διευκολύνει την απόλυση εργαζομένων (με προβλήματα υγείας και ανοίγει το δρόμο σε ομαδικές).

4. Να διαλυθούν τα Esmad (ειδικά σώματα της αστυνομίας) |> ΣΣ ένα από τα πιο ακανθώδη θέματα της διαπραγμάτευσης λόγω και της χωρίς όρια κατάχρησης εξουσίας και αυταρχισμού κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις -να σημειώσουμε πως οι “πανοπλία προστασίας” τους ζυγίζει 12-15 kg!

5. Συνταξιοδοτική μεταρρύθμισης με κατάργηση του καθεστώτος “Régimen de prima media” που κάνει δύσκολη έως αδύνατη τη συνταξιοδότηση (έχει να κάνει και με ενοποίηση των ταμείων).

6. Μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου με κατάργηση των άρθρων 193, 198, 240 και 242 του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης (Ley de Crecimiento Económico), που ανατρέπουν τον τρόπο και την πηγή καταβολής συνταξιοδοτικών – ασφαλιστικών εισφορών.

7. Stop στις πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων αγαθών (petición N°2) και ανεξάρτητα από το % συμμετοχής του κράτους στις εταιρείες αυτές, να προστατεύονται από οποιαδήποτε πιθανή πώληση και να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

8. Συμμόρφωση με προηγούμενες συμφωνίες προστασίας της ανεργίας, όπως για σπουδαστές, ιθαγενείς, εκπαιδευτικούς δημόσιους υπάλληλους και άλλους εργαζόμενους.

9. Διασφάλιση ελάχιστου αγροτικού εισοδήματος (Dignidad agropecuaria) σύμφωνα με τις βασικές ανάγκες της κολομβιανής υπαίθρου, με την προώθηση της αγροτικής ανάπτυξης μετά την αναθεώρηση των συμφωνιών της συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών και παραγωγής.

FARC entrega de armas

10. Εκτέλεση και εφαρμογή στην πράξη της “Defend La Paz” (ειρηνευτικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στην Αβάνα με τους πρώην αντάρτες του FARC).

11. Επεξεργαστούν και ψήφιση Νόμου κατά της Διαφθοράς το συντομότερο δυνατόν.

12. Κατάργηση του άρθρου 313 του PND (Plan Nacional de Desarrollo -Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης) που προβλέπει την είσπραξη 4 pesos ανά κιλοβάτ ενέργειας στα φτωχά λαϊκά στρώματα (ΣΣ |> κατηγορίες 4, 5 και 6) για τη χρηματοδότηση της Electricaribe (ιδιωτικοποιημένη εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας).

13. Να ορίσουν περιβαλλοντικές πολιτικές γενικά του περιβάλλοντος και ειδικά για την λεγόμενη προστασία de páramos.

 

Atexnos Logo ^^

ΣΣ |> Πέρα από τις παραπομπές (links) που βοηθούν στην κατανόηση του (πολιτικού) επίπεδου των κινητοποιήσεων στη Κολομβία, τα παραπάνω “13 σημεία” είναι εκείνα που φαίνεται να καθορίζουν και τα (στενά) τους όρια.