Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα: Αλληλεγγύη στην Κούβα – Άρση του παράνομου αμερικανικού αποκλεισμού

Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ, δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα του κόσμου συνυπογράφουν Κοινή Δήλωση Αλληλεγγύης προς την Κούβα η οποία –εν μέσω πανδημίας- αντιμετωπίζει την ένταση της επιθετικότητας των ΗΠΑ. Ακολουθεί το κείμενο της Κοινής Δήλωσης και τα κόμματα που συνυπογράφουν μέχρι αυτή τη στιγμή.

Κοινή Δήλωση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων:

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΣΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΓΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

ΝΑΙ στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΧΙ στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Καθώς η πανδημία Covid-19 συνεχίζει να ξαπλώνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη προκαλώντας τεράστιο ανθρώπινο πόνο και απώλειες, έρχεται να επιβεβαιώσει με τραγικό τρόπο την ύπαρξη δύο διαφορετικών προσεγγίσεων: η μια που επιμένει να θέτει τα κέρδη και την επιβολή παγκόσμιου ελέγχου πάνω από τη δημόσια υγεία και την ευημερία των ίδιων των λαών τους, και μια διαφορετική που θέτει το λαό, την υγεία και ευημερία του πάνω από όποια άλλα συμφέροντα.

Εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, οι λαοί σε διάφορες ηπείρους γίνονται μάρτυρες του διεθνισμού και αλληλεγγύης που επιδεικνύει η Κούβα, η οποία ανταποκρίνεται στις εκκλήσεις για αρωγή στέλνοντας ιατρικές ομάδες σε δεκάδες χώρες. Αυτή η ανθρωπιστική ανταπόκριση αποτελεί συνέχιση δεκαετιών ανιδιοτελούς πρακτικής με τους Κουβανούς γιατρούς και νοσηλευτές να προστρέχουν σε βοήθεια χωρών που πλήγηκαν από φυσικές καταστροφές ή επιδημίες.

Καθώς η λέξη «αλληλεγγύη» αντηχεί από διάφορες γωνίες του πλανήτη ως η αναγκαία προσέγγιση για ολόκληρο τον πλανήτη προς αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ΗΠΑ επιλέγουν να σκληραίνουν περαιτέρω τον παράνομο οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει στην Κούβα. Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, που διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, οι ΗΠΑ, επιβάλλοντας τη ρήτρα εξωεδαφικότητας του Νόμου Χελμς-Μπάρτον, εμποδίζουν την αγορά από την Κούβα ή την αποστολή στη χώρα ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού, αναπνευστήρων και διαγνωστικών σετ. Πρόκειται για την πιο αποτρόπαια εκδήλωση του 60χρονου εγκληματικού αποκλεισμού και των επιπτώσεων του στη ζωή και οικονομική ανάπτυξη της Κούβας και του λαού της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εμείς τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που υπογράφουν πιο κάτω:

– Καταγγέλλουμε το εγκληματικό οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό της Κούβας από τις ΗΠΑ

– Απαιτούμε την άμεση άρση του παράνομου αμερικάνικου αποκλεισμού της Κούβας

– Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την αλληλεγγύη που η Κούβα προσφέρει σε λαούς που το έχουν ανάγκη μέσω των ιατρικών της ομάδων

– Επαναβεβαιώνουμε την αλληλεγγύη μας προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, την Κουβανική Κυβέρνηση και τον Κουβανικό Λαό στον αγώνα τους για υπεράσπιση του σοσιαλιστικού δρόμου ανάπτυξης.

ΝΑΙ στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΟΧΙ στον ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Μέχρι τώρα την Κοινή Δήλωση έχουν συνυπογράψει τα πιο κάτω Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών:

1. ΚΚ Αργεντινής
2. ΚΚ Αρμενίας
3. ΚΚ Βενεζουέλας
4. Νέο ΚΚ Βρετανίας
5. ΚΚ Βρετανίας
6. Γερμανικό ΚΚ
7. ΚΚΕ
8. ΚΚ ΗΠΑ
9. ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)
10. Τουντέχ Κόμμα του Ιράν
11. ΚΚ Ισημερινού
12. ΚΚ Ισπανίας
13. ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
14. ΚΚ Ισραήλ
15. Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης-Ιταλία
16. Ιταλικό ΚΚ
17. ΚΚ Κούβας
18. Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργατών Κροατίας
19. ΑΚΕΛ
20. Κόμμα Εργατών Κορέας
21. ΚΚ Μάλτας
22. ΚΚ Μεξικό
23. ΚΚ Μπαγκλαντές
24. ΚΚ Νορβηγίας
25. Νοτιοαφρικανικό ΚΚ
26. Νέο ΚΚ Ολλανδίας
27. Ουγγρικό Κόμμα Εργατών
28. ΚΚ Ουκρανίας
29. Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού
30. Παλαιστινιακό ΚΚ
31. ΚΚ Πολωνίας
32. Πορτογαλικό ΚΚ
33. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας
34. ΚΚ Σρι Λάνκα
35. ΚΚ Τουρκίας
36. ΚΚ Βοημίας και Μοραβίας
37. ΚΚ Φινλανδίας