Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΙΣΡΑΗΛ Να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή

Οι κομμουνιστές του Ισραήλ καταδικάζουν την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ

Το Παλαιστινιακό πρέπει να λυθεί με τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, υπογραμμίζει το ΚΚ Ισραήλ απαντώντας σε ερωτήσεις του International Communist Press (ICP). Το ΚΚ Ισραήλ καλεί τη διεθνή κοινότητα να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στο ρόλο του μεσολαβητή για συνομιλίες με στόχο τη λύση του Παλαιστινιακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Μετά την προκλητική απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ, το ΙCP (http://icp.sol.org.tr) έστειλε σχετικές ερωτήσεις για συνεντεύξεις στα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα Ισραήλ και Παλαιστίνης (ΚΚ Ισραήλ, Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού, Παλαιστινιακό ΚΚ) και σήμερα δημοσιεύουμε στη «Χ» μεταφρασμένες τις απαντήσεις που έδωσε το ΚΚ Ισραήλ. Το ΚΚ Ισραήλ, μόνο κόμμα στη χώρα που περιλαμβάνει Εβραίους και Άραβες πολίτες, είναι η κυρίαρχη δύναμη του μετώπου «Χαντάς», το οποίο είναι η μεγαλύτερη δύναμη στην «Κοινή Λίστα» που στις βουλευτικές εκλογές του 2015 αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο ισραηλινό κοινοβούλιο με 10,54% και 13 έδρες. Πέραν του «Χαντάς», στην «Κοινή Λίστα» συμμετέχουν και τα κόμματα της αραβικής μειονότητας, μετά που το ισραηλινό καθεστώς είχε ανεβάσει το όριο εισδοχής στη Βουλή στο 3,25% με στόχο τον αποκλεισμό των αραβικών κομμάτων.

— Πώς θα επηρεάσει την παλαιστινιακή αντίσταση η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ; Υπάρχει η πιθανότητα μιας νέας Ιντιφάντας (λαϊκής εξέγερσης);

— Κατ’ αρχήν η απόφαση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια αποικιακή και αυτοκρατορική απόφαση πρώτου βαθμού, δεδομένου ότι παρέχει σε εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να την αποκτήσουν. Με άλλα λόγια οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παραχωρήσουν την Ιερουσαλήμ και να την αναγνωρίσουν ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αφού η πόλη αυτή έχει το πολιτικό και θρησκευτικό της καθεστώς εν μέσω της παλαιστινιακής-ισραηλινής και αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης.

Η άλλη πτυχή αυτής της απόφασης, η οποία δεν είναι λιγότερο σοβαρή, είναι ότι υπονομεύει όλες τις δυνατότητες για μια ειρηνική επίλυση του παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. Ο παλαιστινιακός λαός δεν θα δεχθεί κανένα άλλο κράτος παρά αυτό με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό και όμως πήραν αυτή την αποικιακή απόφαση. Η απόφαση αυτή δεν είναι λιγότερο επικίνδυνη από τη Διακήρυξη Μπαλφούρ που πάρθηκε ακριβώς πριν από 100 χρόνια, όταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Μπαλφούρ υποσχέθηκε στο σιωνιστικό κίνημα να του δώσει την Παλαιστίνη ως εθνική πατρίδα.

Η πιθανότητα να αναπτυχθεί ο σημερινός αγώνας ενάντια στην απόφαση του Τραμπ σε μια νέα παλαιστινιακή εξέγερση είναι πολύ πιθανή υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εξέγερση και η έκρηξή της δεν εξαρτάται από την απόφαση της όποιας παλαιστινιακής οργάνωσης, αλλά εξ ολοκλήρου από την κατάσταση του λαού, την έκταση της συμμετοχής, την ανάπτυξη και προετοιμασία για αντιπαράθεση, τη δημιουργία μιας σωρευτικής μαχητικής κατάστασης.

Ίσως το σημερινό κίνημα αντίστασης που απορρίπτει την απόφαση του Τραμπ να βρίσκεται σε μια προχωρημένη κατάσταση για την έναρξη μιας νέας Ιντιφάντας, εκτός από τη συνέχιση της κατοχής, τις καταχρήσεις που διαπράττονται σε βάρος του παλαιστινιακού λαού και την απουσία οποιασδήποτε πολιτικής προοπτικής επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος εξαιτίας της αδιαλλαξίας της ισραηλινής ακροδεξιάς.

Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τις παλαιστινιακές εθνικές δυνάμεις να διαδραματίζουν τον εθνικό και απελευθερωτικό ρόλο τους στην αντιμετώπιση αυτής της απόφασης, σπάζοντας το αδιέξοδο στην παλαιστινιακή υπόθεση και αναδεικνύοντας την υπόθεση του λαού, που του στερείται το εθνικό δικαίωμα αυτοδιάθεσης.

— Ποιος θα είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην παλαιστινιακή-ισραηλινή «ειρηνευτική» διαδικασία μετά την απόφαση αυτή;

— Οι Ηνωμένες Πολιτείες, δυστυχώς, θεωρούνται ως «διαμεσολαβητές» της ειρήνης στη Μέση Ανατολή και από την αρχή δεν ήταν ούτε για μια στιγμή αντικειμενικοί και ουδέτεροι. Υιοθέτησαν πλήρως το δόγμα και τη θέση του Ισραήλ, εστιάζοντας όλες τις προσπάθειές τους στην άσκηση πίεσης προς την παλαιστινιακή πλευρά για να αποδεχθεί τους όρους της ισραηλινής πλευράς.

Αυτή η πίεση δεν ασκήθηκε μόνο από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ασκήθηκε και από όλους τους ηγέτες της αραβικής αντίδρασης στον Αραβικό Κόλπο, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο.

Αλλά η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ και οι δεξιοί, ακροδεξιοί και θρησκευτικοί δεσμοί της έχουν υιοθετήσει την απόλυτη θέση του Ισραήλ και έχουν εισέλθει στην αρένα των συγκρούσεων όχι ως διαμεσολαβητές, αλλά ως μέρος της απόφασης του Προέδρου των ΗΠΑ να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ έχουν καταστεί απολύτως αφερέγγυοι για να είναι μεσολαβητές μιας ήδη στάσιμης ειρηνευτικής διαδικασίας.

Είναι καιρός η διεθνής κοινότητα να επιστρέψει στο ρόλο της στην ισραηλινόπαλαιστινιακή διένεξη.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση για την ανάγκη σύγκλησης μιας διεθνούς διάσκεψης για την επίλυση του Παλαιστινιακού, η οποία να επιβάλει τη βούλησή της πάνω στο Ισραήλ και να απελευθερώσει τον παλαιστινιακό λαό από τα βάσανα και την καταπίεση και να εφαρμόσει τα νόμιμα δικαιώματά του σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, με πρωτεύουσα της Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του διεθνούς δικαίου.

— Ποια είναι η στάση του ισραηλινού λαού σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ;

— Η ισραηλινή κοινωνία εξακολουθεί να υπόκειται στην επιρροή της ακραίας σιωνιστικής ιδεολογίας και να αγκαλιάζει ολόκληρη τη θρησκευτική θεώρηση στο ζήτημα της Ιερουσαλήμ. Ως εκ τούτου, η θέση της ισραηλινής κοινωνίας επικεντρώνεται στην υποστήριξη αυτής της απόφασης.

Ακόμα και οι δυνάμεις που θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι συνετές, υιοθέτησαν αυτή την απόφαση, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι η χρονική στιγμή της απόφασης αυτής εξυπηρετεί την κυβέρνηση της άκρας δεξιάς και τον ηγέτη της, τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Με την εξαίρεση του ΚΚ Ισραήλ, του «Δημοκρατικού Μετώπου για την Ειρήνη και την Ισότητα» («Χαντάς») και της «Κοινής Λίστας» που αντιτάχθηκαν σε αυτή την απόφαση και την θεωρούν ως μια κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, όλα τα πολιτικά κόμματα του Ισραήλ χαιρέτισαν αυτή την απόφαση.

Το ΚΚ Ισραήλ και το Κόμμα Παλαιστινιακού Λαού εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με αυτή την απόφαση: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την υποστήριξη της ισραηλινής κατοχής των κατεχομένων από το 1967 εδαφών θα τροφοδοτήσει μόνο το χάος και την αστάθεια στην περιοχή και στον κόσμο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αποτελούν μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης. Δεν υπάρχει καμία λύση εκτός από το να τερματιστεί η κατοχή, να ασκηθεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του παλαιστινιακού λαού και να εγκαθιδρυθεί ένα ανεξάρτητο κράτος στα εδάφη του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιλυθεί το προσφυγικό ζήτημα σύμφωνα με το Ψήφισμα 194 του ΟΗΕ».

Η απόφαση των ΗΠΑ αγνοεί πλήρως και συγκρούεται με όλα τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και του Συμβουλίου Ασφαλείας, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή συναίνεση ότι η Ιερουσαλήμ είναι κατεχόμενο έδαφος. Επομένως, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να απομονώσουμε και αντιπαλέψουμε αυτήν την πολιτική και να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση.

Πηγή: Χαραυγή