Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορεατική Χερσόνησος: Γιατί ενοχλούν οι THAAD Κίνα και Ρωσία; – Όλες οι διεργασίες στην περιοχή

Τέσσερις ακόμα εκτοξευτήρες προστέθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου στα τμήματα της υπερσύγχρονης αμερικανικής αντιπυραυλικής «ασπίδας» THAAD που έχουν εγκατασταθεί κανονικά στη Νότια Κορέα (Δύο ακόμη εκτοξευτήρες είχαν αναπτυχθεί προηγούμενα στο πλαίσιο της αρχικής προσπάθειας για την οργάνωση αντιπυραυλικής άμυνας περιοχής), αναδεικνύοντας τους γοργούς ρυθμούς διεύρυνσης των στρατιωτικών εξοπλισμών σε Ασία – Ειρηνικό, ως μέρος των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιφέρεια.

8.000 αστυνομικοί για να σπάσουν το μπλόκο των χωρικών

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας, καθώς μεταφέρθηκαν τμήματα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος (Terminal High Altitude Area Defense -THAAD) προκαλώντας την αντίδραση των κατοίκων.

Περισσότεροι από 30 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όταν περίπου 8.000 αστυνομικοί διαπέρασαν το μπλόκο που είχαν στήσει περίπου 300 χωρικοί, αλλά και μέλη ομάδων πολιτών που αντιδρούν στην εγκατάσταση του THAAD, σύμφωνα με τα στοιχεία των τοπικών αρχών.

Γιατί ενοχλούν οι THAAD την Κίνα;

Η απόφαση για την ανάπτυξη του αναφερόμενου αντιπυραυλικού συστήματος, έχει προκαλέσει την σοβαρή αντίδραση της Κίνας, με αφορμή το ισχυρό ραντάρ που ενισχύει την δυνατότητα επιτήρησης της περιοχής που καλύπτει. Το Πεκίνο ανησυχεί ότι η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα έχουν εικόνα σε άμεσο χρόνο για τις μετακινήσεις στρατιωτικών δυνάμεών του, στο εσωτερικό της Κίνας. Παράλληλα, η Κίνα υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίηση του THAAD διαταράσσει την υφιστάμενη περιφερειακή ισορροπία αμυντικής ασφάλειας.

Το αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να προσφέρει έγκαιρα στοιχεία παρακολούθησης σε τμήματα του αμερικανικού συστήματος άμυνας βαλλιστικών πυραύλων, εξουδετερώνοντας την ικανότητα της Κίνας να στοχεύσει τις ΗΠΑ σε περίπτωση πολέμου.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Γκενγκ Σουάνγκ, επανέλαβε ότι η αντίδραση της χώρας του στην ανάπτυξη της THAAD είναι «ξεκάθαρη, συμπαγής και σταθερή». Ο Σουάνγκ κάλεσε «τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα να αξιολογήσουν τα συμφέροντα και τις ανησυχίες της Κίνας και άλλων χωρών της περιοχής για την ασφάλεια, να σταματήσουν την ανάπτυξη (σ.σ. της THAAD) και να απομακρύνουν τον εξοπλισμό».

Η Κίνα έχει επιβάλει επώδυνα οικονομικά μέτρα σε βάρος της Νότιας Κορέας.

Αλλά και στη Μόσχα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζακχάροβα δήλωσε ότι «η συνεχιζόμενη στρατιωτικοποίηση της περιοχής, από κάθε πλευρά, με το πρόσχημα της διασφάλισης των συμφερόντων της, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη».

Επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ,σχολιάζοντας «αυτό που συμβαίνει κοντά στα σύνορά μας, με πιθανή ανάπτυξη ενός αντιπυραυλικού συστήματος», είπε ότι «θα καταφύγουμε στις δυνατότητές μας να αναπτύξουμε τη στρατιωτική μας παρουσία σε αυτή την περιοχή… Αν όλο αυτό συνεχιστεί σε τόσο ανησυχητικά επίπεδα, τότε αναπόφευκτα, κάποια στιγμή, θα δημιουργηθεί σε μας ζήτημα απάντησης με στρατιωτικούς όρους, ως αντιστάθμιση της κατάστασης».

radar

 

Στρατιωτικές ασκήσεις

Στο μεταξύ οι στρατιωτικές ασκήσεις στην περιοχή διαδέχονται η μία την άλλη.Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις έκαναν ιαπωνικά και αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας. Στις ασκήσεις πήραν μέρος ιαπωνικά μαχητικά τύπου F-15 και αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου B1-B.

Οι ασκήσεις διεξήχθησαν την ώρα που τα διεθνή Μέσα αναπαράγουν όσα από την Νότια Κορέα διακινούνται περί νέας δοκιμής από την Βόρεια Κορέα, ανήμερα της επετείου ιδρύσεως του καθεστώτος και λίγες ημέρες μετά από την έκτη πυρηνική δοκιμή που συγκλόνισε τις παγκόσμιες οικονομικές αγορές και επιδείνωσε τις εντάσεις στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B Lancer πέταξαν πάνω από την αεροπορική βάση Άντερσεν στο νησί Γκουάμ στον Ειρηνικό Ωκεανό, μαζί με δύο ιαπωνικά F-15.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι και οι δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ, την Πέμπτη, που αφού είπε ότι «η στρατιωτική δράση (στη Χερσόνησο) θα ήταν βέβαια μια επιλογή», πρόσθεσε: «Είναι αναπόφευκτο; Τίποτα δεν είναι αναπόφευκτο…».

Παζάρια για την επιβολή κυρώσεων

Η εξέλιξη αυτή, σημειώθηκε ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα εξετάζουν τις διαθέσιμες επιλογές που υπάρχουν για την αντιμετώπιση της απειλής ασφάλειας από την Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον ασκεί πιέσεις, προκειμένου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει πετρελαϊκό εμπάργκο στην Βόρεια Κορέα, ν’ απαγορεύσει τις εξαγωγές βορειοκορεατικών υφαντουργικών προϊόντων στο εξωτερικό, όπως επίσης και την απασχόληση εργατικού δυναμικού από την Βόρεια Κορέα, σε άλλες χώρες. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, επιδιώκουν το “πάγωμα” των περιουσιακών στοιχείων του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό, αλλά και την εφαρμογή ταξιδιωτικής απαγόρευσης σε βάρος του. Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχέδιο απόφασης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ζητήσει από την Κίνα που είναι ο στενότερος διπλωματικός υποστηρικτής κι εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, να πράξει περισσότερα προκειμένου ν’ αντιμετωπιστεί η σοβαρή απειλή ασφάλειας που έχει διαμορφωθεί για την Κορεατική Χερσόνησο. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε ότι έχει ετοιμάσει ένα προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να υπογραφεί από τον Τραμπ επιβάλλοντας κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα έχει εμπορικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα. Το προεδρικό αυτό διάταγμα, θα υπογραφεί στην περίπτωση που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν επιβάλλει επιπρόσθετες κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα για την συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της.

Από την πλευρά του, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε συνομίλησε με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζέι-ιν στο περιθώριο περιφερειακής οικονομικής διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Βλαδιβοστόκ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ν’ ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα και την Ρωσία προκειμένου οι δύο χώρες να διακόψουν τον εφοδιασμό της Βόρειας Κορέας με πετρέλαιο, το συντομότερο δυνατό, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας.

Την Πέμπτη, ο ΥΠΕΞ της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι «δεδομένων των νέων εξελίξεων στη Χερσόνησο, η Κίνα συμφωνεί ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να δώσει περαιτέρω απάντηση και να πάρει τα απαραίτητα μέτρα», με πολλούς να μιλούν για ανοιχτή στήριξη του Πεκίνου στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων. Ο Γι συμπλήρωσε βέβαια ότι «οι κυρώσεις και η άσκηση πίεσης (σ.σ. στην Πιονγιάνγκ) είναι το μισό κλειδί στη λύση του ζητήματος. Το άλλο μισό είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση», αλλά και ότι «οποιεσδήποτε νέες ενέργειες της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να ευνοούν την επανέναρξη του διαλόγου και των διαβουλεύσεων».

Το ίδιο προσεκτικά, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γκενγκ Σουάνγκ εξήγησε χτες ότι το αν η Κίνα ταχθεί υπέρ νέων κυρώσεων θα εξαρτηθεί «από τη συζήτηση που θα γίνει στο ΣΑ του ΟΗΕ».

Από τη μεριά της Ρωσίας, η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ είπε ότι «εργαζόμαστε με όλες τις πλευρές σε διάφορα επίπεδα για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στα προβλήματα της Χερσονήσου… Καλωσορίζουμε κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία και επιθυμία για μεσολάβηση ή παροχή πλατφόρμας για διαπραγματεύσεις… Επισημαίνουμε ότι η κοινή ρωσοκινεζική πρωτοβουλία (σ.σ. για αναστολή δοκιμών της Πιονγιάνγκ, αλλά και ασκήσεων ΗΠΑ – Ν. Κορέας, ώστε να αρχίσει διάλογος) είναι ανοιχτή σε νέες προτάσεις και προσθήκες».

THAAD2

Η πρόταση Ρωσίας – Κίνας

Από την άλλη μεριά, τόσο η Κίνα, όσο και η Ρωσία υποστηρίζουν την εφαρμογή σχεδίου (freeze for freeze) σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θα σταματήσουν την διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, σε αντάλλαγμα για την αναστολή της περαιτέρω ανάπτυξη του πυρηνικού και του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας. Πρόταση που η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει.

Μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου διεξήχθη ένα οικονομικό φόρουμ, ο Πούτιν είπε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί με διπλωματικά μέσα, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να επιθυμεί να αποκλιμακωθεί η ένταση με τη Βόρεια Κορέα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η υποδαύλιση της στρατιωτικής υστερίας γύρω από την κρίση είναι αντιπαραγωγική, τονίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βαλλιστικό και πυρηνικό της πρόγραμμα, διότι τα θεωρεί ως το μόνο μέσο που διαθέτει για την αυτοάμυνά της.

«Είναι αδύνατο να τους τρομάξουμε», υπογράμμισε ο Πούτιν, ενώ εξήγησε ότι ως κίνητρο για το πάγωμα των προγραμμάτων αυτών προσφέρεται στην Πιονγκγιάνγκ η άρση των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Όμως τα οικονομικά οφέλη στα μάτια της Βόρειας Κορέας δεν αντισταθμίζουν τους κίνδυνους για την ασφάλειά της.

«Τους λέμε ότι δεν θα επιβάλουμε κυρώσεις, γεγονός που σημαίνει ότι θα ζήσετε καλύτερα, θα έχετε νόστιμο και καλό φαγητό στο τραπέζι σας, θα ντύνεστε καλύτερα, όμως το επόμενο βήμα, πιστεύουν, θα είναι μια πρόσκληση στο νεκροταφείο. Και δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε αυτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Μεγαλύτερη πίεση θέλει η ΕΕ

Στο μεταξύ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, από το περιθώριο της συνάντησης των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Ταλίν, είπε ότι είναι έτοιμη πρόταση για «να ενισχύσουμε τις αυτόνομες κυρώσεις της ΕΕ (σ.σ. προς τη Βόρεια Κορέα)». «Η ευρωπαϊκή γραμμή είναι απολύτως ξεκάθαρη αναφορικά με το θέμα αυτό: Μεγαλύτερη οικονομική πίεση, περισσότερη διπλωματική πίεση και ενότητα με τους περιφερειακούς και διεθνείς μας εταίρους», συμπλήρωσε και ακόμα υποστήριξε ότι πρέπει «να αποφύγουμε να εισέλθουμε σε ένα σπιράλ στρατιωτικής αντιπαράθεσης, που θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και για όλο τον κόσμο».

Μουν Τζε- Ιν: Δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, αν και η ένταση έχει αυξηθεί σημαντικά

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε- Ιν δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες  ότι δεν θα ξεσπάσει πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο, αν και η ένταση έχει αυξηθεί σημαντικά μετά τη νέα πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας την Κυριακή.

Μιλώντας από το Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας, όπου διεξάγεται ένα οικονομικό φόρουμ με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου και του Ιάπωνα πρωθυπουργού, ο Μουν επεσήμανε ότι συζητά με τον Πούτιν και τον Άμπε για τους τρόπους επίλυσης της κρίσης σχετικά με το βαλλιστικό και πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο, πρέπει να συζητηθεί η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Πιονγκγιάνγκ, οι οποίες θα πρέπει να έχουν στόχο τη διπλωματική επίλυση της κρίσης.

kim

Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ επιζητούν τον πόλεμο

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ανάπτυξης του πυρηνικού και πυραυλικού προγράμματος της κατά της απειλής που αντιμετωπίζει από τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε πόλεμο με την Βόρεια Κορέα, καθώς ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τερματίστηκε με ανακωχή κι όχι με συμφωνία ειρήνευσης.

Η Βόρεια Κορέα δεσμεύθηκε σήμερα να λάβει «ισχυρά αντίμετρα» για να απαντήσει στην πίεση των ΗΠΑ ή σε οποιεσδήποτε νέες κυρώσεις εναντίον της εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, κατηγορώντας την Ουάσινγκτον ότι επιζητεί τον πόλεμο.

Την προειδοποίηση αυτή έκανε η Πιονγκγιάνγκ μέσω της αντιπροσωπείας της στο οικονομικό φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας. Λίγο νωρίτερα οι ΗΠΑ είχαν επισημάνει ότι επιθυμούν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλει εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, να απαγορεύσει την εξαγωγή υφασμάτων από τη χώρα και την πρόσληψη Βορειοκορεατών εργαζόμενων στο εξωτερικό, αλλά και να παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στο εξωτερικό.

«Θα απαντήσουμε στα βάρβαρα σχέδια για την επιβολή κυρώσεων και την άσκηση πίεσης που απεργάζονται οι ΗΠΑ με δικά μας ισχυρά αντίμετρα», τονίζεται στην ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.

Τέλος κατηγόρησε για βρώμικα παιχνίδια τόσο τη Νότιο Κορέα όσο και την Ιαπωνία.