Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορονοϊός: Αυξάνονται οι νεκροί, αυξάνεται η ανησυχία – Στους 722 οι νεκροί

Ο απολογισμός των νεκρών από την επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός ανέρχεται σε 722 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στην ηπειρωτική Κίνα, καθώς ακόμη 86 ασθενείς υπέκυψαν, ανακοίνωσε η εθνική επιτροπή υγείας σήμερα Σάββατο.

Στην επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας καταγράφησαν επιπλέον 81 θάνατοι, εκ των οποίων 67 στην πόλη Ουχάν.

Σε όλη την ηπειρωτική Κίνα, καταγράφησαν χθες επιπλέον 3.399 επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα του 2019-nCoV, αυξάνοντας σε πάνω από 31.774 το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα.

«Βιαστικές» οι ΗΠΑ

Πάντως, πιο γρήγορα και από την εξάπλωση του ιού αναπτύσσεται η συζήτηση για τις συνέπειες στην οικονομία της Κίνας και στην παγκόσμια οικονομία, με αντιφατικές προβλέψεις, εξαιτίας της επίδρασης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στις εκτιμήσεις. Ενώ επίσης η διαχείριση της επιδημίας στην Κίνα γίνεται αντικείμενο διαπάλης και ανταγωνισμού ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη. Απ’ αυτήν τη σκοπιά, δεν είναι τυχαία η έκτακτη συνεδρίαση που είχαν οι υπουργοί Υγείας του G7 (ΗΠΑ, Ιαπωνίας, Καναδά, Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας και ΕΕ ως συνόλου), οι οποίοι συμφώνησαν να εργαστούν για μια «συντονισμένη απάντηση» στις συνέπειες, περιγράφοντας ουσιαστικά ετοιμότητα για συντονισμό τους απέναντι στην Κίνα.

Επίσης, είναι χαρακτηριστική η δήλωση της εκπροσώπου του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, η οποία διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που πρότεινε τη μερική απομάκρυνση του διπλωματικού της προσωπικού και επέβαλε ταξιδιωτική απαγόρευση στους ταξιδιώτες από την Κίνα, κρίνοντας ότι «το μόνο που έκαναν ήταν να προκαλέσουν και να διασπείρουν το φόβο, κάτι που είναι ένα κακό παράδειγμα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι σύμφωνα με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν 19 εκατομμύρια κρούσματα από τη γρίπη και τουλάχιστον 10.000 θάνατοι στις ΗΠΑ, ενώ από τον νέο κορονοϊό μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί ελάχιστα κρούσματα και κανένας θάνατος. «Η αντίθεση αυτή προκαλεί πολλές σκέψεις», ανέφερε η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Στις αρχές της βδομάδας ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σανγκάης σημείωσε «βουτιά» 8%, τη μεγαλύτερη της τελευταίας 5ετίας, ενώ υποχώρησαν κατά 10% οι τιμές 2.500 και πλέον μετοχών. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας (PBOC), όμως, υποστήριξε ότι η «βουτιά» αυτή έχει στοιχεία μιας παράλογης αντίδρασης ή ακόμα και πανικού.

Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, ανάμεσα στα οποία επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δανείων, μείωση φόρων κτλ.

Εκτιμήσεις και ανησυχίες

Το βέβαιο είναι ότι η προσπάθεια διαχείρισης του ιού από το κινεζικό κράτος έχει κάποια επίδραση στη λειτουργία της οικονομίας, κυρίως εξαιτίας των μέτρων περιορισμού στις μετακινήσεις, της αναστολής λειτουργίας ορισμένων πολυεθνικών μονάδων για περισσότερες ή λιγότερες μέρες, αλλά και της διακοπής των δρομολογίων προς και από την Κίνα, που έχουν αποφασίσει πολλές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες.

Σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, η επιδημία μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση των ρυθμών αύξησης του κινεζικού ΑΕΠ τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ κινεζικά δημοσιεύματα αναφέρονταν και σε πιθανή ενεργοποίηση ειδικής ρήτρας που περιλαμβάνει η νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, για συνέπειες από «κάποια φυσική καταστροφή ή άλλα απροσδόκητα γεγονότα», που αν καθυστερήσουν την εφαρμογή της, θα ξεκινήσει ουσιαστικά επαναδιαπραγμάτευση.

Από τη μεριά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, εκτίμησε πως «ο κορονοϊός προσθέτει μία νέα δόση αβεβαιότητας» στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία, ενώ εκ μέρους του ΔΝΤ, η γενική διευθύντρια Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ισχυρίστηκε ότι η οικονομία της Κίνας «παραμένει αξιόπιστη» και ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κίνας να απαντήσει (σ.σ. στον ιό), περιλαμβανομένων των πρόσφατων δημοσιονομικών, νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ενεργειών που έλαβε».

Τέλος, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Γκέρι Ράις, υποστήριξε ότι οι κινεζικές αρχές «λαμβάνουν πολύ σοβαρά» την αντιμετώπιση της επιδημίας, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια μεγάλη χώρα, που διαθέτει τους πόρους ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την πρόκληση της επιδημίας.

Πηγές: Ριζοσπάστης / ΑΠΕ