Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορονοϊός: Αριθμοί που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο από την έναρξη της πανδημίας.

Αρνητικό ρεκόρ θανάτων αλλά νοσηλειών χτες από την άρση των μέτρων. Πέντε νέοι θάνατοι, δύο εκ των οποίων ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη όπου έχουν εντοπισθεί 41 κρούσματα, είχε η χθεσινή ημέρα και 204 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν καταλήξει λόγω της νόσου στην Ελλάδα είναι 221.

Ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία αναφοράς που μέσα σε μια ημέρα αυξήθηκαν κατά 51, σπάζοντας το φράγμα των 200 ασθενών. Έτσι, μέσα σε ένα 24ωρο οι 170 ασθενείς που νοσηλεύονταν προχθές, ανήλθαν σε 221! Από αυτούς οι 78 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Είκοσι δύο ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Οι 82 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής. Στο λεκανοπέδιο άλλωστε καταγράφηκαν χθες 64 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων για τον Αύγουστο να ανέρχεται στα 514.

Σε μόλις 3 νοσοκομεία της Θεσσαλίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται περισσότεροι από 100 ασθενείς. Αυτό είναι ένα στοιχείο της ευρείας κυκλοφορίας του ιού.

Τριάντα τέσσερις περιφερειακές ενότητες ανέφεραν χθες κρούσματα του κορωνοϊού, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν στην Αττική, 37 στη Θεσσαλονίκη, 12 στη Λάρισα, 8 στην Αργολίδα και από τέσσερα σε Χαλκιδική και Κυκλάδες. Τριάντα τρία χαρακτηρίζονται εισαγόμενα.

 Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε χθες και μετανάστης που διέμενε σε κοντέινερ στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Χίου στη ΒΙΑΛ. Ο ασθενής νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Χίου με ελαφρά συμπτώματα, ενώ σε τεστ υποβάλλονται όσοι φέρονται να είχαν έρθει σε επαφή μαζί του. Παράλληλα σε δομή ασυνόδευτων ανηλίκων στη Σίνδο εντοπίστηκε εργαζόμενη θετική στον κορωνοϊό. Ολοι οι φιλοξενούμενοι στη δομή υποβλήθηκαν σε τεστ και βρέθηκαν αρνητικοί.

Η διαμορφωμένη κατάσταση, η οποία τείνει να εξελιχτεί χειρότερα, είναι αποτέλεσμα της τεράστιας προχειρότητας, των αντιφάσεις και των παλινωδιών, με τις οποίες η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έξαρση των κρουσμάτων, αλλά και την ανεπάρκεια των μέτρων που πήρε, με αποκλειστικό γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα αυτών του Τουρισμού και των Μεταφορών.

Την τεράστια προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την έξαρση των κρουσμάτων αναδεικνύουν οι πρόσφατες αντικρουόμενες οδηγίες που έδωσε με διαφορά λίγων ημερών για τον τρόπο που τα δημόσια νοσοκομεία θα χειρίζονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19. Οδηγίες που δείχνουν πως τα όποια μέτρα λαμβάνονται βασίζονται στη λογική «βλέποντας και κάνοντας», μετατρέποντας το υγειονομικό προσωπικό, τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, συνολικά το λαό σε πειραματόζωα.

Στις 7 Αυγούστου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει την εντολή επιβεβαιωμένα κρούσματα να νοσηλεύονται και σε άλλα νοσοκομεία, εκτός από τα νοσοκομεία αναφοράς. Στις 11 Αυγούστου η διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής λέει ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα θα νοσηλεύονται μόνο στα νοσοκομεία αναφοράς, μέχρι νεωτέρας.