Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορονοϊός: Αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας Τέλη Οκτώβρη αναμένεται αύξηση μετάδοσης έως 10 φορές

Το γεγονός πως αυξάνεται η πίεση στο Σύστημα Υγείας της χώρας επεσήμανε μεταξύ άλλων, κατά τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης. Όπως είπε η πανδημία εμφανίζει ανοδικές τάσεις τόσο στα νέα κρούσματα στη χώρα μας όσο και στους διασωληνωμένους, αυξάνοντας έτσι την πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ανέφερε ακόμα πως η δυναμική της επιδημίας του κορονοϊού είναι δυσανάλογα κατανεμημένη στην Περιφέρεια Αττικής και πως η αύξηση σε κρούσματα και διασωληνωμένους γίνεται αργά αλλά όχι σταθερά ενώ το σενάριο της δραματικής εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων έχει ανασταλεί.

Είπε ακόμα πως από τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται αύξηση της μετάδοσης του ιού -έως και 10 φορές- λόγω του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και της αύξησης της θερμοκρασίας σε αυτούς και ότι η μάσκα και οι αποστάσεις είναι η ραχοκοκαλιά της προστασίας μας». Ωστόσο, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως λαμβάνονται υπόψιν πολλοί παράγοντες για την επιβολή μέτρων προσπαθώντας να βρεθεί μία ισορροπία, μεταξύ άλλων και μέτρων που δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην οικονομία.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, υπεραμύνθηκε της προσπάθειας της κυβέρνησης λέγοντας πως «ο ιός μπορεί να νικηθεί αν συμφωνήσουμε όλοι, για 14 μέρες, να τηρήσουμε τα μέτρα» και πως το πιο σημαντικό είναι η ατομική και κοινωνική ευθύνη. «Η κυβέρνηση δε φταίει για εικόνες σε διάφορες περιοχές σε εκδηλώσεις κοινωνικού και αθλητικού χαρακτήρα» είπε, ξεχνώντας τις εικόνες συνωστισμού σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αλλά και εταιρειών που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, φυσικά με ευθύνη της κυβέρνησης.

Παράλληλα μίλησε για σταθερότητα των κρουσμάτων στην Αττική χάρη στα μέτρα που έχουν παρθεί και πως «δεν υπάρχει έξαρση» και ότι τις επόμενες ημέρες θα φανεί η αποτελεσματικότητα των ήδη εφαρμοσμένων μέτρων. Επιπλέον ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστικών μέτρων στις πύλες εισόδου μέχρι τις 12 Οκτώβρη, προσθέτοντας την Τσεχία και την Πολωνία στη λίστα των κρατών των οποίων οι ταξιδιώτες προς Αθήνα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ έως και 72 ώρες πριν την άφιξη.

Τέλος, για τα κρούσματα στο γηροκομείο στον Αγ. Παντελήμονα, γνωστοποίησε πως υπήρξε ενημέρωση από διαγνωστικό κέντρο για περισσότερα από 30 θετικά κρούσματα από τα 62 τεστ που είχαν γίνει το βράδυ της Τετάρτης και πως έχει ανασταλεί η λειτουργία της εταιρείας στην Πέλλα όπου εντοπίστηκαν τα 114 κρούσματα.

Πηγή: 902.gr