Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορονοϊός: Κρούσματα σε δομές μεταναστών και προσφύγων

Έξι, συνολικά, κρούσματα κορονοιού έχουν εντοπιστεί στο Σχιστό, τη Μαλακάσα και τον Ελαιώνα, δομές που έχουν τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό από χτες μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, με κοινή απόφαση των υπουργών Μετανάστευσης & Ασύλου, Υγείας και Προστασίας του Πολίτη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, στο Σχιστό εντοπίστηκαν τρία κρούσματα, στη Μαλακάσα δύο και στον Ελαιώνα ένα, ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων συνεχίζεται.

Στον Ελαιώνα, δομή που διαχειρίζεται ο Δήμος Αθηναίων διαμένουν 2.415 άτομα, κι έχουν τεθεί από την πρώτη στιγμή σε καραντίνα όλοι όσοι διέμεναν στο ίδιο κοντέινερ με το επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Υπενθυμίζεται ότι από τις δομές της ενδοχώρας σε υγειονομικό αποκλεισμό βρίσκονται επίσης τα Οινόφυτα (μέχρι και τις 16/9), όπου διαμένουν 590 άτομα, και η Ριτσώνα (μέχρι και τις 15/9), όπου φιλοξενούνται 2.923 άτομα. Στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.212 άτομα και στη Μαλακάσα 3.050.

Τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν στις δομές προσφύγων και μεταναστών, πάντως, ήρθαν με μεγάλη χρονική καθυστέρηση από την έναρξη της πανδημίας και αφού εκδηλώθηκαν τα πρώτα κρούσματα, παρότι εγκαίρως είχε επισημανθεί από φορείς, συλλόγους και το ΚΚΕ η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία των προσφύγων και μεταναστών αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Μόρια: Στα 24 ανέρχονται τα θετικά κρούσματα

Σε 24 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στον καταυλισμό προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη Μόρια της Λέσβου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα νέα κρούσματα αφορούν ασυμπτωματικούς φορείς, ενώ μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί έλεγχος 1.600 δειγμάτων σε σύνολο 2.000.

Η δειγματοληψία έγινε με απόφαση του ΕΟΔΥ, μετά την περίπτωση ενός 40χρονου Σομαλού, που διέμενε σε σκηνή στο ΚΥΤ και βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι όσοι πρόσφυγες βρίσκονται θετικοί στον ιό τίθενται σε απομόνωση σε ειδικό χώρο στο ΚΥΤ, ενώ το σύνολο του καταυλισμού από την περασμένη Τετάρτη έχει τεθεί σε υγειονομικό αποκλεισμό.