Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορ(ονο)ϊός, περιβάλλον κ.ά. τινά -|2|

// Γράφει ο Κώστας Στεφανάκης

(συνέχεια απ’ το προηγούμενο)

Xρόνια πολλά μετά τη δημιουργία του σύμπαντος, όταν η δραστηριότητα των ηφαιστείων περιορίστηκε και οι μετεωρίτες σταμάτησαν το ανελέητο σφυροκόπημα του πλανήτη μας, άρχισε η γη να ψύχεται, πλην όμως έγινε ένα έρημο τοπίο, όπως γίνεται παραδεκτό ακόμα και από την Παλαιά Διαθήκη, οπαδό του «πίστευε και μη ερεύνα».
Η ΔΕ ΓΗ ΗΤΟ ΑΜΟΡΦΟΣ ΚΑΙ ΕΡΗΜΟΣ, γράφει.
Η επιστήμη γνωρίζει, πως εκείνη την εποχή ο πλανήτης μας ήταν ακόμα υπέρθερμος και τοξικός.

Μέσα στα σκοτεινά νερά που κάλυπταν τον πλανήτη, γεννιούνται τότε κάποια παράξενα και κατώτερα πλάσματα, οι πρόγονοί μας.Ήταν οι πρώτοι (πρωτόγονοι) μικροοργανισμοί, που είχαν την ικανότητα ν’αντλούν την απαραίτητη ενέργεια απο το περιβάλλον της γης. Τα απολιθώματά τους εικονογραφούν όντα αινιγματικά, που μοιάζουν με βακτήρια και μέσα τους υπάρχει χλωροφύλλη.
Τα βακτήρια είναι κάτι το ιδιαίτερο. Πρόκειται για ατελή όντα, που παρέμειναν πεισματικά βακτήρια, χωρίς πυρήνες και με ένα κεφάλι όπως αυτό που είχαν τριάμισυ δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται, γιατί απλά σε πείσμα του χρόνου τα περίεργα αυτά όντα επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
Κάποια απ’ αυτά ανέπτυξαν ένα στόμα, το οποίο άλλα το χρησιμοποιούσαν και άλλα όχι. Τα τελευταία που περιέχουν χλωροφύλλη είναι οι πρόγονοι των φυτών, ενώ όσα έχουν στόμα, είναι οι πρόγονοι των ζώων.
Μπορούμε να πούμε ότι, το σύνολο των πρωτόγονων μονοκύτταρων αυτών οργανισμών, είχε την ικανότητα να αντλεί την απαραίτητη ενέργεια για τη ζωή του, απο το περιβάλλον της γης και με τις εκκρίσεις του άλλαξε την ατμόσφαιρά της, με τρόπο που αναπτύχθηκαν κι άλλες μορφές ζωής. Με την ικανότητά τους να τρέφονται και με νεκρούς οργανισμούς του ίδιου είδους, (άτιμοι κανίβαλοι!…) δημιούργησαν όλο και περισσότερη οργανική ύλη.

Στη διάρκεια ενός μεγάλου χρονικού διαστήματος δημιουργήθηκε μιά κρούστα εδάφους, πάνω στην οποία μπόρεσε αργότερα ν’ αναπτυχθεί η φυτική ζωή, που με τη σειρά της έκανε δυνατή την εμφάνιση και εξέλιξη του ζωικού βασιλείου.

Ο άνθρωπος ξεπήδησε ως εξέχον μέλος της ζωικής κοινότητας και ακολούθησε τη δική του πορεία, δημιουργώντας το δικό του «πολιτισμό», με την επικυριαρχία του πάνω στη φύση και τους οργανισμούς. Με «χορτάτη την κοιλιά» και τη μόνιμη υπεροψία που τον διακατείχε για τους συγκάτοικους στον πλανήτη γη, πίστεψε πως ως κορυφαίος της δημιουργίας, πρέπει όλοι να τον υπηρετούν. Αυτή η αντίληψη οδήγησε μετά απο πάρα πολλά χρόνια στο σημερινό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα:

 • Τα δάση καταστρέφονται με την όξινη βροχή, με παράνομη ξύλευση, με πυρκαγιές, με το ανελέητο κυνήγι των γηγενών πληθυσμών. (για την προμήθεια μπιφτεκιών στις αλυσίδες εστίασης, (Mc Donald και Σια) για τα ορυχεία των εθνοσωτήρων βιομηχάνων, για τους γίγαντες με τα τσιμεντένια πόδια τις ανεμογεννήτριες, (θυμηθείτε  το forget it Yannis του κ. Σόϊμπλε)  για τα φτηνά μεροκάματα όσων εκμεταλλεύονται τον πλούτο των λαών και για να βρουν δουλειά οι «εν υπνώσει» παθογόνοι ιοί, ώστε να έχουμε παγκόσμια αμέτρητα θύματα και να αυξάνουν τα κέρδη οι ιδιώτες της υγείας, (με τις κλινικές τους και την κατοχυρωση στις πατέντες τους, κ.ο.κ.) Τι όμορφος κόσμος!
 •  Η ομορφιά και η αρμονία της φύσης εξαφανίζονται (στο όνομα της εύκολης και άπληστης κερδοφορίας) και η ομορφιά της ανθρώπινης ψυχής λεηλατείται άγρια.
 •  Η μόλυνση του εδάφους, του νερού, των θαλασσών, του αέρα, αυξάνεται συνεχώς, για να πλουτίζουν όσοι ανήκουν στα κυκλώματα των βιομηχάνων, των συνήθως κρατικοδίαιτων επιχειρήσεων της άγριας εκμετάλλευσης των απορριμμάτων, των λυμάτων, του νερού και της ενέργειας. (Πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι!)
 • Η ανισότητα κυριαρχεί στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνατοτήτων, ειδικά στις αδύναμες χώρες, εξ αιτίας της συστηματικής και μεθοδευμένης κλοπής του πλούτου τους από τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και οι ταξικές διαφορές στις κοινωνίες τους διευρύνονται. Όχι, θα κάτσουν να σκάσουν.
 • Η βιομηχανία, η εντατική αγροοικονομία, η μεταποίηση χωρίς κανόνες, οι άσκοπες μεταφορές, ο κλιματισμός, κ.α., έχουν σαν αποτέλεσμα το λιώσιμο των παγετώνων, τις πολικές θερμοκρασίες, τις πλημμύρες, τη λειψυδρία, τη διάβρωση των εδαφών, τις σιτοδείες και άμα λάχει και καμιά τρύπα όπως αυτή του όζοντος.
 • Η εντατικοποίηση της παραγωγής και η εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας, στους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας, γίνεται χωρίς κανόνες, χωρίς όρια, χωρίς σεβασμό στη φύση και τον άνθρωπο, σε σημείο σχεδόν μη αναστρέψιμο.

Έχουν πάρει φόρα και δε βάζουν όρια.

Επομένως, εμείς σαν ένα κομμάτι του περιβάλλοντος και με την υποχρέωση αντί να το επιβαρύνουμε περισσότερο, να διατηρούμε την ισορροπία των όντων, τι κάνουμε για την αντιστροφή του κλίματος που δημιουργήθηκε;

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ:
🔹 Η φύση χωρίς τις παρεμβάσεις του ανθρώπου είναι ο καλύτερος νοικοκύρης. Μπορεί να φροντίζει «τα του οίκου της» με άριστο τρόπο. Ποτέ δε γεννήθηκε καλύτερος επιχειρηματίας από τη φύση.
🔹 Διαθέτει αμέτρητους εργάτες που δουλεύουν ασταμάτητα με αμοιβαίο όφελος, ακολουθώντας με ακρίβεια τον κύκλο των εποχών. Οι εργάτες αυτοί δεν είναι άλλοι από τους αμέτρητους μικροοργανισμούς, που τρέφονται με τις νεκρές ουσίες όλων των οργανισμών, όταν τελειώσει ο κύκλος της ζωής τους.
🔹 Με την ολοκλήρωση του κύκλου της ζωής των φυτών και των ζώων τα οποία κατοικούν στο έδαφος και στο νερό του πλανήτη, οι μικροοργανισμοί αναλαμβάνουν το έργο της αποδόμησης, για να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους τροφή.
🔹 Σαν αντάλλαγμα εμπλουτίζουν το χώρο τους με θρεπτικές ουσίες, που χρησιμοποιούνται από τα νέα φυτά και τα ζώα που έρχονται στη ζωή.
🔹 Αν τα οργανικά απορρίμματα αφεθούν να σαπίσουν, συνεχίζουν να χάνουν ενέργεια. Εφ’όσον όμως ζυμωθούν με Ε.Μ., εμποδίζεται η σήψη των οργανικών ουσιών και τότε τα απορρίμματα εμπλουτίζονται με επιπλέον ενέργεια, χρησιμοποιούμενα ως ιδανική τροφή για όσους κατοικούν στο έδαφος.

Πως λοιπόν να μην πιστέψεις, ότι η φύση είναι ο καλύτερος εργοδότης στον πλανήτη μας;

Ε.Μ. |Ενεργοί Μικροοργανισμοί|

Είναι από τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη μας. Μονοκύτταροι οργανισμοί που επιβιώνουν μέχρι σήμερα.
Ζύμες, βακτήρια, βάκιλλοι κ.α. χρήσιμα μικρόβια με μεγάλη περιεκτικότητα σε γαλακτικό οξύ, είναι οι  Ε.Μ. Τα προβιωτικά γιαούρτια που τρώμε με μεγάλη ευχαρίστηση και βοηθούν στη σωστή λειτουργία της εντερικής χλωρίδας μας, περιέχουν μέλη της αξιότιμης οικογένειας των Ε.Μ., τους γαλακτοβάκιλλους.
Η μικροβιακή μετατροπή της οργανικής ύλης είναι το θεμέλιο της ζωής των φυτών.
Όταν ενεργοποιηθούν οι Ε.Μ. σε μιά ορισμένη αναλογία νερού και μελάσσας από ζαχαροκάλαμο, χρησιμοποιούνται στην αποδόμηση των οργανικών υλικών, που περιέχουν τα αστικά, τα αγροτικά και τα βιομηχανικά απορρίμματα και τα μετατρέπουν σε ένα άριστης ποιότητας οργανικό λίπασμα (τον χούμο),  κατάλληλο για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Γίνεται όπως ονομάζεται η διεργασία της κομποστοποίησης.
Ενσωματωμένοι στο έδαφος οι Ε.Μ. παράγουν αμινοξέα, οργανικά οξέα και βιταμίνες, ουσίες χρήσιμες για τα φυτά, ενώ αποτρέπουν τον σχηματισμό τοξικών ουσιών. Ζιζάνια δε φυτρώνουν και ελαχιστοποιούνται τα οργώματα. Παράλληλα βελτιώνουν την ποιότητα των προϊόντων.

Με ελάχιστο κόστος αποτρέπουν τη σήψη της οργανικής ύλης σε όλα τα βιολογικά συστήματα και αποτελούν τους μεσολαβητές μεταξύ ζωντανού και ορυκτού κόσμου.
Με τον ίδιο τρόπο (αναερόβια ζύμωση) μπορούν να καθαρίσουν μολυσμένα νερά και λύματα αστικών, αγροτικών ή βιομηχανικών αποχετεύσεων, δίνοντας καθαρό νερό και ίζημα οργανικό, που είναι απαλλαγμένα από παθογόνα και βαρέα μέταλλα.
Το νερό αυτό είναι κατάλληλο για δευτερεύουσες χρήσεις, (ποτίσματα και καθαριότητα) και το ίζημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα πολύ καλό οργανικό λίπασμα στις βιολογικές καλλιέργειες.
Ψεκάζοντας τις καλλιέργειες με το διάλυμα των Ε.Μ., μειώνεται ο πληθυσμός των επιβλαβών εντόμων.

Οι Ε.Μ. χρησιμοποιούνται ακόμα, στα σιτηρέσια των ζώων και στον καθαρισμό των στάβλων, όσο και της ατμόσφαιράς τους απο τις δυσάρεστες οσμές.

Όταν σχετικά πρόσφατα στην πρώην Αν. Γερμανία διοχετεύθηκαν καλλιέργειες μικροοργανισμών (γαλακτικό οξύ) σε θαλάμους νοσοκομείων (έγινε δηλαδή απλό σκούπισμα των θαλάμων με ψίχουλα απο ψωμί που είχε ζυμωθεί με προζύμι) τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά στον τομέα υγιεινής.
Μις τόσο απλή λύση όμως φαίνεται ακόμα και σε επιστήμονες, πόσο μάλλον σε επιχειρηματίες υπερβολικά απλοϊκή. Αιτία; ένα βασικό της μειονέκτημα. Δεν αφήνει αξιόλογα … κέρδη.

Οι επιχειρηματίες είναι παράξενα όντα της ΑΓΟΡΑΣ, όπως αρέσκονται οι πολιτικοί να αποκαλούν τα πλαίσια της οικονομίας. Όπως δεν θα σκεφτόταν ποτέ οι εγκέφαλοι π.χ. της FORD να δημιουργήσουν ένα μοντέλο αυτ/του, που να έχει διάρκεια ζωής 50 χρόνια, το ίδιο κατ’αντίστροφη έννοια, δε θα σκεφτόταν κάποιος άλλος από το σόϊ τους, να δημιουργήσει ένα προϊόν με σχεδόν μηδαμινό κόστος, άρα και ασήμαντο κέρδος για την πορτοφόλα τους.

Παρ’όλα αυτά οι Ε.Μ. χρησιμοποιούνται για τέσσερις δεκαετίες σε 130 χώρες, με σπουδαία αποτελέσματα στην αγροτική παραγωγή. Με τους Ε.Μ. κάθε οργανικό υπόλειμμα αποτελεί τη βάση για μια νέα ζωή στον κύκλο της φύσης, που λειτουργεί εδώ και πολλά εκατομμύρια χρόνια στον πλανήτη μας. Καταλαμβάνουν χώρους και δημιουργούν βιότοπους, εκεί όπου θα κυριαρχούσαν παθογόνα μικρόβια και σήψεις, μειώνοντας την οφέλιμη ενέργεια που περιέχεται στα υπολείμματα.

Για όλα τα παραπάνω τι κάνει η κυβέρνηση των «αρίστων»;

Με το προνόμιο να διαθέτει ως ηγέτη έναν Μωϋσή, δε λες πως έκανε και τίποτα σπουδαίο. Αλλά μην είμαστε και αχάριστοι. Εντολές πήρε (ξέρει αυτός απο πού), εντολές έδωσε στους συγκλητικούς του. Αλλά να δούμε ποιες εντολές.

Έχουμε και λέμε. Πάρτε τις πρώτες οκτώ:
▪️ Λεγεωνάριοι, σπάστε τα κεφάλια των ξεροκέφαλων, που δεν καταλαβαίνουν πως είμαστε η πλειοψηφία και ότι η εξουσία ξαναγύρισε σ’εμάς. Το πρακτορείο, συγνώμη διορθώνω, το Υπουργείο προστασίας του πολίτη (άκου τώρα χαρακτηρισμό που δίδει ο άθρωπος!….) έχει την απόλυτη εξουσία.
▪️Κρατήστε τους μαθητές και φοιτητές δεμένους με τα φροντιστήρια και την ιδιωτική εκπαίδευση. Να γίνεται τακτικός εκκλησιασμός των σχολείων. Διάβασμα και προσευχή. Όχι σε αναρχοσυνδικαλισμούς και άλλα τέτοια χαζά.
▪️Μπουκώστε με πολλά χρήματα τα Μ.Μ.Ε., για να  υποστηρίζουν το θεάρεστο έργο μας. Το ψέμμα και η συκοφαντία να είναι οι αρχές της σωστής δημοσιογραφίας, αλλά και της διοίκησής μας..,
Έχουν πέραση και πιάνουν τόπο.
▪️Καταστρέψτε τις περιοχές Natura, για να γίνουν οι επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα. Καπιταλισμό έχουμε για όσους δεν κατάλαβαν.
▪️Αρπάξτε τα σπίτια των ξυπόλυτων μπαταχτσίδων, που νομίσανε πως θα βάζανε φέσι στα κοινωφελή μας ιδρύματα, (τις τράπεζες ντεεε) για τα κόκκινα δάνεια που τους φόρτωσαν.
▪️Απολύστε νοικοκύρηδες επιχειρηματίες μου, όσους εργαζόμενους θέλετε.
Σε όσους κρατήσετε κάνετε μια γενναία περικοπή στο μεροκάματο, για να κινιέται πιο σίγουρα η οικονομία μας. Να μείνει και το κάτιτις σας, εκτός απο την κρατική βοήθεια που σας δίνουμε.
▪️Η στρεψοδικία να γίνει η αλάθητη μέθοδος για τη δικαιοσύνη. Χειραγωγήστε την.
Ε, δε θ’αφήσουμε στην τύχη του το κάστρο της δημοκρατίας μας, που το μόλυναν οι προηγούμενοι με τη σκανδαλολογία τους. Έλεος πια!
▪️Σκεπάστε όλα τα σκάνδαλα, που ισχυρίστηκαν οι προηγούμενοι, πως κάναμε παλαιότερα, ενώ εμείς προσπαθούσαμε να κινήσουμε τα γρανάζια της οικονομίας και ρίξτε στην πυρά τους δικαστικούς, που είχαν το θράσος να κηλιδώσουν την τιμή των φαρμάκων που καθορίσαμε, συγνώμη διορθώνω. Να κηλιδώσουν την τιμή μας.

Όπως ξέρουν ακόμα και οι πρωτοετείς μηχανολόγοι και όσοι δεν ξέρουν ας το μάθουν τώρα, πως τα γρανάζια της οικονομίας όπως και της μηχανής δεν κινούνται χωρίς  λάδωμα. Αποτελεί νομοτέλεια.

Άφησα τις δυο τελευταίες εντολές για τον κορονοιό που μας έλαχε.( Όλα τα ’χε η Μαριωρή…)

 • Να βγείτε στα μπαλκόνια και να χειροκροτήσετε τους υγειονομικούς (αυτή τη φάρα καλέ που απολύσαμε πριν λίγα χρόνια). Αλλά μην ακούσω για αύξηση των μισθών τους, γιατί θα βγάλω το όπλο μου. Έτσι Αδώνηδε; Μόνο στους κλινικάρχες που φυτοζωούν ν’ αυξήσετε την τιμή των εξετάσεων, μη κινδυνέψει το μαγαζάκι τους.
 • Να μη βγείτε απο το σπίτι. Μην το πάρετε σα διαταγή. Σκεφτείτε την ατομική σας ευθύνη. Αυτή μη την ξεχάσετε στον αιώνα. Να κλειδαμπαρωθείτε μέσα, γιατί διαφορετικά θα πληρώσετε ακριβά το μάρμαρο.

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Σύγκριση μεγέθους μικροοργανισμώνΤάδε έφη ο Μωϋσής

Μόλις που είχε προφτάσει να τελειώσει τη δέκατη εντολή, όταν του έπεσε η πλάκα με τις εντολές στο ποδάρι και του ’φυγε η μαγκιά στο περπάτημα. Αμάν τι γκόμενος! Όπως του ’πε μια  ανέραστη στην Κυψέλη….

Ας πρόσεχε ο τάλας, να κρατά σφιχτά τις πλάκες.

Σήμερα ένα και κάτι χρόνο απο τότε που έπιασε εξουσία, με τη φιλαρέσκεια που τον διακρίνει  και νωπές ακόμα τις δάφνες αντιμετώπισης της πανδημίας (σ’ αυτό ευτυχώς φάνηκε ο ελληνικός λαός τυχερός, αφού όλη η βαλκανική έμεινε στην περιφέρεια των χωρών που έπληξε η πανδημία) προσπαθεί να χειριστεί στα κρυφά το οικονομικό πρόβλημα που υπάρχει, ώστε να χρεωθεί μόνος του μια πιθανή επιτυχία.
Κούνια που κούναγε τον Μωϋσή, όταν ήταν ο μόνος αντιστασιακός στον κόσμο με… πάνες και ηλικία που μέτραγε κάποιους μήνες.

Η κυβέρνηση των «αρίστων» αποτελεί δυστυχώς συνέχεια μιας συντηρητικής πολιτικής, που έχει οδηγήσει αρκετές φορές στην οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική χρεωκοπία τη χώρα, από την εποχή που η Ελλάδα απόκτησε κρατικό όνομα, μετά την απαλλαγή της από το οθωμανικό καθεστώς.
Τ’ ακούς κυρία Γιάννα μου; Μην ξεχάσεις να πεις κάτι και για τους κοτζαμπάσηδες, στις γιορτές που θα κάνετε για τα διακόσια χρόνια. Θα ήταν εθνική αχαριστία.
Το «επιτελικό κράτος», αγαπητοί μου, αποτελεί ανάχωμα στην πρόοδο και την ευημερία του λαού, με την εμμονική του προσήλωση στην εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας και την περιθωριοποίηση του λαού που παράγει τον πλούτο, αλλά στερείται το μερίδιο που του αναλογεί.

Στον διεθνή χώρο τώρα

Αν μία μαθητριούλα από τη Σουηδία, αλλά με νεανική φρεσκάδα, μυαλό και καρδιά, ανάγκασε τον πλανητάρχη να επιδείξει τη μικρότητά του, την ανεπάρκειά του, τον αμοραλισμό του και την απαξίωσή του, για μια απλή αντιπαράθεση σε σχέση με το περιβάλλον ή να προχωρήσει έστω σ’ ένα απλούστατο χαιρετισμό, όπως επιβάλλει το ελάχιστο πολιτιστικό πρωτόκολλο, τότε η βλακεία έχει πιάσει ταβάνι. Άλλωστε στον βλάκα όταν δείχνεις το φεγγάρι, αυτός κοιτάζει το δάχτυλο.

Οι μεγαλύτεροι πλιατσικολόγοι του πλανήτη, εξισώνουν την κλοπή μιας τηλεόρασης και κάποιων κινητών, που έκλεψαν από κάποιο μαγαζί γαβριάδες, ως πράξη εκδίκησης για τον θάνατο ένός έγχρωμου παλικαριού απο αστυνομικούς, με την τεράστια κλοπή του πλούτου των λαών και πολιτών, σε χώρες που κατακτούν με τη βία, για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Αλλά προπάντων εξισώνουν τη ζωή κάποιου νεαρού γαβριά, με την αξία μιας τηλεόρασης, στο ισοδύναμο: «Μου κλέβεις την τηλεόραση, σου κλέβω τη ζωή».
Αυτοί οι γαβριάδες και άλλες χιλιάδες απο δαύτους ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των θυμάτων του κορονοϊού, που έπληξε τις Η.Π.Α.
Και σαν επιβεβαίωση των πιστεύω τους, αντί να ενισχύσουν τις υποδομές της δημόσιας υγείας και την έρευνα προς όφελος του λαού, επιδιώκουν την κερδοσκοπία απο την ιδιωτικοποίηση του πρώτου εμβολίου ενάντια στον κορονοϊό, και την πώλησή του στην περιφέρεια, για να εξασφαλίσουν τα αποκλειστικά κέρδη…

Το ζωτικό ψέμμα που ζουν οι ηγέτες των Η.Π.Α. είναι η πίστη στο «the god bless America». Μόνο που ο κ. Τραμπ (και ο Μπάιντεν βεβαίως βεβαίως…) πιστεύει πως αυτή την εύνοια την εξασφαλίζει με το να κρατά και να επιδείχνει στο ακροατήριό του την Αγία Γραφή.

Πού τα πουλάς αυτά ρε Καραμήτρο;

Η Ευρώπη πάλι μιλά για Green deal και ο μέντοράς της Η.Π.Α. για Keep America Beautifull. Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

Σοβαρά τώρα.
Η Ευρώπη βρήκε τελικά τη…σωστή λύση στο πρόβλημα των πλαστικών. Tα μάτια της τ’ άνοιξε η Κίνα, (τώρα που άνοιξε τα δικά της ανακαλύπτοντας τον κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό) όταν έπαψε να ανακυκλώνει όλα τα πλαστικά του κόσμου που της έστελναν και να τα προωθεί σε χώρες της Ν.Α. Ασίας, για παραγωγή ενέργειας από την καύση τους.
Το ίδιο και χειρότερο γίνεται και στη γειτονιά μας. Με τη συνδρομή της ιταλικής μαφίας, χώρες των Βαλκανίων αποτεφρώνουν σήμερα δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών και πλαστικών μιας χρήσης, που μέχρι χθες αποτεφρώνονταν στη Γερμανία, για παραγωγή ενέργειας και… καρκινογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.
«H δική μου ευθύνη αφορά μόνο στην παραγωγή των πλαστικών. Για τη διαχείριση μετά τη χρήση τους, η ευθύνη βαρύνει τους καταναλωτές», έχει ήδη δηλώσει το λόμπυ των βιομηχάνων στα πλαστικά. Αμ πως….

Ήδη οι κυβερνήτες μας για να μη στενοχωρήσουν τους ομόσταυλους Γερμανούς και συγκινημένοι βαθύτατα από τη λύση που βρέθηκε, προωθούν νομοσχέδιο σε αγαστή συνεργασία με τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματιες, για την παραγωγή βιοαέριου καίγοντας τα απορρίμματα, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική επιβάρυνση, χωρίς να υπολογίζουν και την κατανάλωση ενέργειας για την καύση και τον πλούτο που περιέχουν τα απορρίμματα, αν τα αξιοποιηθούν με σωστό τρόπο.

Γι’αυτό βιάστηκε ο Μωϋσής να κλείσει τις μονάδες της Δ.Ε.Η. στην Πτολεμαϊδα και στη Μεγαλόπολη, που καταναλώνουν λιγνίτη, νωρίτερα απο κάθε άλλο Ευρωπαίο, ακόμα και απο τους Γερμανούς, που θα κλείσουν τις δικές τους αντίστοιχες μονάδες το 2030!, παριστάνοντας τον… οικολόγο, αδιαφορώντας παντελώς στο να βρει μια λύση για το μέλλον των περιοχών αυτών και των κατοίκων τους.
Δε μένει όμως μόνο σ’αυτό. Για να τον γράψει η ιστορία και να αναγνωρίζουν το έργο του από το διάστημα, φυτεύει στα ελληνικά βουνά και νησιά τα θηρία της Β/Ευρωπαϊκής τεχνολογίας, τις λεγόμενες ανεμογεννήτριες (Α/Γ), για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, αντί να εκμεταλλευτεί την άπλετη όλο το χρόνο ηλιοφάνεια της χώρας μας και να δημιουργήσει ενεργειακές κοινότητες φωτοβολταϊκών, με τη συγκατάθεση του λαού.

Με τις Α/Γ θα:

 • Μειωθούν οι βροχοπτώσεις στα νησιά, και η πάχνη, που με την πρωϊνή δρόσο  υποκαθιστούν τις βροχές.
 • Μειωθεί η αξία της γης απο τα βιομηχανικά μεγαθήρια, (150-170 μέτ. ύψος) με την ακουστική και οπτική ενόχληση του τοπίου.
 • Καταστραφούν δασικές εκτάσεις για την κατασκευή των δρόμων και των χώρων της τσιμεντένιας εγκατάστασης των Α/Γ.
 • Θέσουν σε διωγμό την αυτόχθονη πανίδα (30.000 είδη) και την ενδημική χλωρίδα (1.450 είδη) το φυσικό δηλαδή πλούτο της χώρας, τον υψηλότερο στην Ευρώπη. Στη Δανία π.χ. «πατρίδα» των Α/Γ, υπάρχουν μόνο 10! ενδημικά είδη χλωρίδας.
 • Προκαλέσουν μεγάλη μείωση του τουρισμού στις καλύτερες περιοχές της χώρας.

?? ;;

Προκύπτουν όπως βλέπετε πολλά προβλήματα και ερωτήματα. Για όλα όμως αυτά υπάρχουν απαντήσεις και λύσεις, που διορθώνουν τα στραβά ψωμιά.
Θα μπορούσαμε να πούμε τα τετριμμένα, όπως… Η υγεία είναι δημόσιο αγαθό. Όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σ’αυτό. Να γίνεται σωστή διαχείριση του νερού, για να μην πούμε κάποια στγμή το νερό νεράκι.
Να σταματήσουν οι ηγέτιδες χώρες ντόπιες και διεθνείς το ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ, των τραπεζών τους, των εξωχώριων εταιρειών, των εργαζομένων τους, του πλούτου των φτωχών χωρών, του περιβάλλοντος, κ.α. αμέτρητα εγκλήματα που κάνουν εντελώς ξεδιάντροπα.

ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ Ο οικιακός λαχανόκηπος πρέπει να επανέλθει στα αγροτικά νοικοκυριά ...Να καταργηθεί το δικαίωμα εξαγοράς ρύπων και να γίνει πρωτόκολλο μιας σωστής λειτουργίας των βιομηχανιών (φίλτρα, λύματα κ.τ.λ.).
Όμως θα μοιάζει με φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Κι εμείς παρά τον προβληματισμό μας, λίγο απέχουμε απο το να μιμηθούμε τους κατοίκους της πόλης Μαχάγκονη, που η θεατρική πείρα του Μπρέχτ έβαλε να τραγουδούν: «Δε χρειαζόμαστε ένα τυφώνα, ένα κυκλώνα. Τις καταστροφές που μπορεί να δημιουργήσουν, έχουμε μάθει πώς να τις κάνουμε μόνοι μας».

Θα μου πείτε, πως τα προβλήματα της κοινωνίας λύνονται με κινήματα, με αγώνες, γιατί όχι με μια λαϊκή εξέγερση. Έχω τη γνώμη, πως και μια μικρή κινητοποίηση για να έχει επιτυχία, χρειάζεται να είναι μπολιασμένοι ΌΛΟΙ αυτοί που θα την κάνουν, με ένα ΌΡΑΜΑ. Και το όραμα δε δημιουργείται μηχανικά. Πρέπει αυτός που είναι εραστής του οράματος να είναι απλά… ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗΣ.

Αλλά αυτή την ικανότητα την αποκτά ο άνθρωπος από την προσχολική ηλικία.

Α, ρε Μητσοτάκη μου έβαλες ιδέες. Αντιστασιακός είπες;  με πάνες είπες;… Έλα ρε μεγάλε, εσύ έγινες ένα παγκόσμιο σύμβολο! (μη γελάτε!)

Αγαπητοί μου,
Κάθε σχολείο (και το νηπιαγωγείο μέσα) είναι φλέβα χρυσού. Μένει να το πιστέψουμε και τότε είναι πιο εύκολο να την ανακαλύψουμε. Γονείς και δάσκαλοι. Δάσκαλοι και γονείς. Είναι το πιο επαναστατικό δίπολο μιας κοινωνίας.
Μένει ν’ ασχοληθούμε λίγο παραπάνω απ’ ό,τι συνήθως, με το μεγάλο μυστήριο που λέγεται ΠΑΙΔΙ και σίγουρα ο χρόνος μας δε θα πάει χαμένος.
Αρκεί να μην του αγοράσουμε κινητό, για ν’ ασχολείται μ’ αυτό, ώστε να μας αφήνει τους γονείς ήσυχους για τα «δικά» μας, ή να κάνουμε το μάθημα στα γρήγορα οι διδάσκοντες, μέχρι το χτύπημα της κουδούνας, για να τρέξουμε στα ιδιαίτερα.

Λίγα και ουσιώδη πράγματα και ιδέες με πολλή πράξη, που ν’ αντιστοιχεί σε όσα λέμε, γιατί έτσι θα μας εμπιστευτεί το παιδί και τότε όλα γίνονται ευκολότερα.

Η ύπαρξη φροντιστηρίων αποδείχνει την ανεπάρκειά του σημερινού σχολείου.
Κι εκείνο το «τράπεζα θεμάτων!» τι το ’θελαν; Μα και στο σχολείο τράπεζα βρε φουκαράδες;
Εκτός απο αναλύσεις κειμένων που γίνονται απο τους καθηγητές (φέτος υπήρξε καθίζηση στα Ελληνικά), μήπως οι αθάνατοι (άκου αθάνατοι) της Ακαδημίας των Αθηνών ασχολήθηκαν ποτέ με την ενσωμάτωση στη γλώσσα μας των εισαγόμενων αμέτρητων ξένων λέξεων και εννοιών; (ιδίως της αγγλικής γλώσσας η οποία έχει διεθνική επικράτηση και οι νέοι –και όχι μόνο– χρησιμοποιούν αμάσητες).

Έχω τη γνώμη πως τα σχολεία θα δικαιολογήσουν την αποστολή τους, μόνο αν συμβάλλουν στη διαμόρφωση χαρακτήρων, στην κριτική ικανότητα του μαθητή, στη σωστή εφαρμογή του διαδικτύου και της τεχνιτής νοημοσύνης, στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων, στη σωστή διατροφή, στην πολιτιστική δράση, στην ελευθερία έκφρασης, στη γνώση, στη φαντασία, στο σεβασμό για το περιβάλλον, στην απόκτηση της ατομικής ελευθερίας, στην ισότητα των φύλλων, και στην υγιεινή του σώματος και της ψυχής, στην…στο…στα…

Τότε είναι σίγουρο πως θα δημιουργηθεί μια σωστή επαναστατική συνείδηση, χωρίς πισωγυρίσματα στην πορεία.

Η δημιουργία τουλάχιστο μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης (ΚΟΙΝΣΕΠ) σε κάθε σχολείο, θα συμβάλλει στο συνεταιριστικό πνεύμα, στην αλληλεγγύη, στην ισότητα, στην επιχειρηματική δράση, στην οικονομία. Ένας σχολικός κήπος, στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων με κομποστοποίηση, στη μεταποίηση, στο εμπόριο. Ένας σχεδιασμός και κατασκευή ανθόκηπου στην αισθητική, (όχι τσιμέντο παντού…) μια ζύμωση της οργανικής ύλης και ανακύκλωση συσκευασιών. Στο σεβασμό του περιβάλλοντος με δενδροφύτευση. Έτσι θα μάθουν τα παιδιά σωστά, τι σημαίνει Αγορά και σεβασμός περιβάλλοντος.

Με την ενηλικίωση οι νέοι μας θα είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν με διάλογο και δυναμικά όταν χρειαστεί, το δίκιο τους σε εθνικό και διεθνικό επίπεδο, αφού «όταν αντιμετωπίζεις ένα παγκόσμιο καπιταλισμό, είναι αναγκαία μια πολιτική, που θα είναι εξίσου παγκόσμια, δηλαδή ένα υπερεθνικό πολιτικό σχέδιο». (Χάνα Άρεντ)
Υπάρχει έλλειψη ενός παγκόσμιου Δικαιονομικού οργάνου και ενός παγκόσμιου  Συντάγματος. Τις νέες γενιές τις περιμένει αρκετή δουλειά. Πιστεύω πως θ’ αντέξουν τον αγώνα.
Τότε θα μπορέσουν δικαιολογημένα ν’ αποχτήσουν την ιδιότητα «Αεί παίδες», που οι αρχαίοι Αιγύπτιοι απέδιδαν στους προγόνους μας.

Τα παιδιά είναι ο πλούτος της χώρας. Ας μην το ξεχάσουμε ΠΟΤΕ.

Και κάτι ακόμα. Ανήκουμε στην Ευρώπη. Μια Ένωση με διάτρητους θεσμούς, με υποβαθμισμένο Ευρωκοινοβούλιο, με ηγεμονία της Γερμανίας και τα τσιράκια της, με διορισμένους αχυράνθρωπους στα διοικητικά της όργανα, χωρίς προγράμματα κοινωνικής δικαιοσύνης, με ξενοφοβικές πολιτικές, με ρατσιστικές υπόγειες διασυνδέσεις και πρόθυμους στυλοβάτες ακραίων δεξιών πολιτικών.
Χρειάζεται συνεχής και μεγάλος αγώνας, με άλλους ευρωπαϊκούς λαούς για να κερδίσουμε το δίκιο που μας αξίζει.

Όσο για τους υπερφίαλους ηγέτες της Ε.Ε., θα τους άνοιγε λίγο τα μάτια (το πολύ φως θα τους θάμπωνε, δεν το ’χουν συνηθίσει) αν κατανοούσαν κάπως, το «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» του νομπελίστα ποιητή μας Οδ. Ελύτη.
Παραθέτω μικρά αποσπάσματα –διαμάντια– από το σημαντικό αυτό έργο του:

«…Χρόνους πολλούς μετά την Αμαρτία που την είπανε Αρετή στις εκκλησίες και την ευλόγησαν…
…Και των αρχαίων Κυβερνητών τα έργα πληρώνοντας η χτίσις θα φρίξει…
…Κρυφά θα μετρήσουν την ανθρώπινη πραμάτεια τους οι Κυβερνήτες κηρύσσοντας πολέμους…
…Εξόριστε ποιητή στον αιώνα σου λέγε τι βλέπεις…
…Βλέπω τα έθνη άλλοτες αλαζονικά, παραδομένα στη σφήκα και στο ξυνόχορτο…
…Βλέπω πελέκια στον αέρα σκίζοντας προτομές Αυτοκρατόρων και Στρατηγών…
…Βλέπω τους εμπόρους να εισπράτουν σκύβοντας το κέρδος των δικών τους πτωμάτων…
…Βλέπω τη διαρκή επανάσταση φυτών και λουλουδιών…
…Βλέπω κανονιοφόρους του έρωτα…
…Βλέπω…..
…Ένα το χελιδόνι κι η άνοιξη ακριβή,
για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ.

Θέλει νεκροί χιλιάδες νάναι στους τροχούς,
θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους…»
Θέλει

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 • Π. Τόμπκινς & Κ. Μπερντ, Τα μυστικά του εδάφους,  Εκδόσεις Χατζηνικολή, Αθήνα 1991.
 • Τ. Χίγκα,  Μια επανάσταση που θα σώσει τον κόσμο, Εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2007.
 • Γ. Δαουτόπουλος, Το έδαφος και η φροντίδα του, Εκδόσεις Ζυγός, Θεσ/νίκη χ.χ.
 • Δ.Μ. Πελτ & Μ. Μάζογιερ,  Η ωραιότερη ιστορία των φυτών,
 • Π. Βόχλεμπεν, Η μυστική ζωή των δένδρων.
 • Ε. Χάμμες, Ο κύκλος της φύσης, Εκδόσεις Πύρινος Κόσμος, Αθήνα 2006.
 • Κ. Στεφανακης, Ωρα μηδέν  Αρχή της ελπίδας ή αρχή του τέλους, αδημοσίευτο, 2020.
 • Δ. Τσέκερης,  Κλιματική κρίση και ενεργειακός μετασχηματισμός σεΠροοδευτική κατεύθυνση, Ινστ. Ν. Πουλαντζάς.
 • Π. Μόρρις, Οδηγός της Περμακουλτούρας, Εκδόσεις i-write, Θεσ/νίκη 2015.
 • Γ. Πλατόνωφ & Ν.Β. Μεντβέντεφ, Διαλεκτική της ζωντανής φύσης, Εκδόσεις Β. Καμπούτη.
 • Ο. Ελύτης,  «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ»,  Εκδόσεις Ίκαρος, Αθήνα χ.χ.