Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορονοϊός – Τραμπ: Ο ασθενής πρόεδρος και τα σενάρια για τις εκλογές

Ο πρόεδρος Τραμπ «είναι πολύ καλά», ανακοίνωσε ο γιατρός του Λευκού Οίκου Σον Κόνλεϊ. Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν παίρνει οξυγόνο και είναι απύρετος εδώ και 24 ώρες, σύμφωνα με τον γιατρό του Λευκού Οίκου Σον Κόνεϊ, ο οποίος δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ δεν είχε δυσκολίες στην αναπνοή και ότι «είναι πολύ καλά».

Ο αμερικανός πρόεδρος θα λάβει πενθήμερη αγωγή με remdesivir, διευκρίνισε ο γιατρός, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει το χρονικό διάστημα της παραμονής του Ντόναλντ Τραμπ στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε «προληπτικά».

Ο Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή δρόμο ανάρρωσης (πηγή που γνωρίζει την κατάσταση)

Ορισμένα από τα ζωτικά σημεία του Ντόναλντ Τραμπ κατά το τελευταίο 24ωρο ήταν πολύ ανησυχητικά και οι επόμενες 48 ώρες θα είναι κρίσιμες για την φροντίδα του, δήλωσε πρόσωπο «που γνωρίζει την κατάσταση».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν βρίσκεται ακόμη σε σαφή δρόμο ανάρρωσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Υπενθυμίζουμε ότι εκτός από τη σύζυγο του Αμερικανού Προέδρου, Μελάνια Τραμπ, αρκετοί συνεργάτες του έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό.

Μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για το τι σημαίνει αυτό λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Μπορεί ο Τραμπ να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του;

Σύμφωνα με δήλωση του Τραμπ ο ίδιος και η σύζυγός  βρίσκονταν σε καραντίνα κατ‘ οίκον, όπως προβλέπει το υγειονομικό πρωτόκολλο. Ωστόσο, δεκαεφτά ώρες  μετά την ανακοίνωση της μόλυνσης ο πρόε δρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μεταφέρθηκε «προληπτικά» σε ειδική σουίτα στο Εθνικό Στρατιωτικό Ιατρικό Κέντρο Ουόλτερ Ριντ στο Μέριλαντ, όπως έκανε γνωστό ο Λευκός Οίκος. Γιατροί πρότειναν ο κ. Τραμπ να εισαχθεί στο νοσοκομείο για να μπορεί να του προσφερθεί κατεπείγουσα φροντίδα εάν παραστεί ανάγκη. Επίσης έγινε γνωστό ότι ο Τραμπ λαμβάνει μια πειραματική θεραπεία για την Covid-19, με πολυκλωνικά αντισώματα.

«Σήμερα το απόγευμα, ο πρόεδρος παραμένει κουρασμένος αλλά έχει υψηλό ηθικό», ανέφερε ο Σον Κόνλεϊ, ο γιατρός του Αμερικανικού προέδρου σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Πρόσθεσε ότι του χορήγησε μια δόση από το πειραματικό κοκτέιλ αντισωμάτων που αναπτύσσει η φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και το οποίο έχει δώσει ενθαρρυντικά πρώτα αποτελέσματα στις κλινικές δοκιμές που έγιναν σε μικρό αριθμό ασθενών.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε ότι ο μεγιστάνας δεν έχει μεταβιβάσει την εξουσία στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, καθώς εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Ο γιατρός δεν διευκρίνισε πιο συγκεκριμένα τα συμπτώματα του Αμερικανού προέδρου, πέραν της κόπωσης. Εκτός από το φάρμακο αυτό ο Τραμπ λαμβάνει επίσης ψευδάργυρο, βιταμίνη D, φαμοτιδίνη, μελατονίνη και ασπιρίνη.

Θεωρείται ο Τραμπ ασθενής υψηλού κινδύνου;

Παρά το ότι ο Τραμπ παρουσιάζει ήδη ελαφρά συμπτώματα κορωνοϊού ενδεχομένως να είναι σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά του καθήκοντα. Ωστόσο η κατάσταση θα είναι διαφορετική αν η νόσος εξελιχθεί άσχημα και τα συμπτώματα είναι έντονα. Ο 74χρονος Ντόναλντ Τραμπ θεωρείται λόγω της ηλικίας του ασθενής υψηλού κινδύνου. 8 στους 10 θανάτους στις ΗΠΑ καταγράφονται σε άτομα άνω των 65 ετών. Το ποσοστό θανάτου σε αυτή την ηλικιακή ομάδα είναι 90% μεγαλύτερο από ό,τι στους εφήβους.

Στις υποχρωτικές εξετάσεις που είχε υποβληθεί το 2018 στο Walter Reed National Military Medical Center είχε θεωρηθεί υγιής. Ωστόσο οι γιατροί του είχαν υπογραμμίσει ότι θεωρείται υπέρβαρος, λόγω της αγάπης του για το fast food και του συνέστησαν να κάνει σπορ. Τα υπερβολικά κιλά θεωρούνται επίσης επιβαρυντικός παράγοντας για τον κορωνοϊό. 

Τι θα συμβεί αν ο πρόεδρος κριθεί ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του;

Οκτώ από τους 45 προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, τέσσερις δολοφονήθηκαν και τέσσερις πέθαναν από φυσικές αιτίες. Εάν αποβιώσει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνει το προεδρικό αξίωμα ο αντιπρόεδρος. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 1963, όταν μετά την δολοφονία του Κένεντι ανέλαβε αμέσως την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων ο Λίντον Τζόνσον.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα, συμβαίνει το ίδιο και όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κριθεί ανίκανος να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα εξαιτίας ασθένειας, που τον εμποδίζει από κάτι τέτοιο. Σε αυτή την περίπτωση τον Τραμπ θα αντικαθιστούσε ο Μάικ Πενς. Εάν και ο 61χρονος Μάικ Πενς δεν ήταν σε θέση να ασκήσει τα προεδρικά καθήκοντα, τότε θα τον αντικαθιστούσε, βάσει Συντάγματος, η πρόεδρος της  Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε αυτή την περίπτωση θα ήταν η 80χρονη Νάνσι Πελόζι από τους Δημοκρατικούς, η οποία όμως θεωρείται επίσης ότι ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία;

Η προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικανών είναι προσωποπαγής και πλήρως προσαρμοσμένη στον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πανταχού παρών στα ΜΜΕ τις τελευταίες εβδομάδες – σε αντίθεση με τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν.

Μετά τη μόλυνσή του με κορωνοϊό, ο Τραμπ δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει εκ των πραγμάτων την προεκλογική του εκστρατεία. Ένας μόλις μήνας απομένει για τις προεδρικές εκλογές και η ασθένεια Τραμπ αποτελεί έτσι μεγάλο εμπόδιο για τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο ασθενής πρόεδρος και τα τρία σενάρια

Στην μόλυνση του Ντόναλντ Τραμπ με κορωνοϊό λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου επικεντρώνει το ενδιαφέρον του ο γερμανικός τύπος

Το Spiegel Οnline παραθέτει τα τρία σενάρια. Το πρώτο είναι ότι οι εξελίξεις θα αποτελέσουν καταστροφή για τον Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς. «Ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις πολύ πίσω από τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν (…) Η είδηση της μόλυνσής του από κορωνοϊό μπορεί να καθορίσει το αποτέλεσμα -εις βάρος του (…) Mέχρι πρόσφατα ο Τραμπ δήλωνε ότι στην κρίση του κορωνοϊού τα χειρότερα έχουν περάσει.»

Το δεύτερο σενάριο βλέπει τον Τραμπ να βγαίνει ενισχυμένος. Κάπως έτσι: «Ο Τραμπ ανάρρωσε από τον κορωνοϊό μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σχετικά χωρίς προβλήματα. Έπειτα εμφανίζεται ως ο μεγάλος νικητής στο υπόλοιπο της προεκλογικής εκστρατείας. Θα παρουσιάσει την γρήγορη ανάρρωση ως απόδειξη της προσωπικής του δύναμης, θα εμφανιστεί άτρωτος. Κλασικός Τραμπ». Το τρίτο και πιο δυσοίωνο σενάριο βλέπει «πολιτική κρίση». Σύμφωνα με το αμερικανικό Σύνταγμα: «Εάν ο Τραμπ απουσιάζει επί μακρόν λόγω σοβαρής ασθένειας, ο αντιπρόεδρος Mάικ Πενς θα μπορούσε να αναλάβει τα καθήκοντά του (…) Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μόνιμη, σοβαρή ασθένεια του Τραμπ θα βύθιζε τις ΗΠΑ σε κρίση. Ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι ούτε οι Δημοκρατικοί έχουν σχέδιο για το πώς να το αντιμετωπίσουν πολιτικά (…) Αν οι Ρεπουμπλικάνοι λόγω της ασθένειας του Τραμπ προσπαθήσουν να αναβάλουν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να το αποτρέψουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Πιθανότατα αυτό θα έκαναν. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επικεφαλής των Δημοκρατικών Νάνσυ Πελόσι θα ψηφίσει υπέρ της αναβολής τώρα που η νίκη για το κόμμα της φαίνεται τόσο κοντά.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ και Deutsche Welle