Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κορωνοϊός: Ανακοίνωση για χάπι που μειώνει «κατά 50% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου»

Σε ανακοίνωση ότι το φάρμακο Μolnupiravir κατά της Covid-19 περιόρισε τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 50% προέβη σήμερα Παρασκευή η εταιρεία Merck.  

Τα ευρήματα προκύπτουν από την ενδιάμεση ανάλυση των δεδομένων της κλινικής δοκιμής, που είναι στην τελική φάση και δημιουργούν ελπίδες για ακόμη ένα ισχυρό όπλο, στον μαραθώνιο κατά της πανδημίας. Το φάρμακο με τη δραστική ουσία μολνοπιραβίρη έδειξε στις κλινικές μελέτες περιορισμό στο ήμισυ του κινδύνου νοσηλείας ή θανάτου όταν χορηγείται εγκαίρως σε άτομα υψηλού κινδύνου.

Το χάπι αυτό αποτελεί προϊόν συνεργασίας της Merck με τη Ridgeback Βiotherapeutics και όπως τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής της πρώτης, θα ζητήσει έγκριση για επείγουσα χρήση από τη ρυθμιστική αρχή FDA στις ΗΠΑ.

Η θεραπεία αυτή μπορεί να αποτελέσει την πρώτη από ένα κύμα αντιικών χαπιών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μπορεί να προσφέρει ένα ισχυρό νέο εργαλείο στην καταπολέμηση της πανδημίας. Κι αυτό διότι η λήψη του χαπιού μπορεί να είναι προσβάσιμη για πολύ περισσότερα άτομα από τις θεραπείες με αντισώματα που εφαρμόζονται ευρέως σε ασθενείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Νομίζω πως αυτό θα σημάνει τη σωτηρία πολλών χιλιάδων ανθρώπινων ζωών παγκοσμίως, όπου υπάρχει μικρότερη πρόσβαση σε μονοκλωνικά αντισώματα», δήλωσε ο δρ. Ρόμπερτ Σέιφερ, λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημίου Στάνφορντ που ειδικεύεται στην αντιική θεραπεία.

Πηγή: Καθημερινή