Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κοσμάς Πολίτης

Στις 16 Μαρτίου 1888 γεννιέται στην Αθήνα ο λογοτέχνης Κοσμάς Πολίτης, όπως ήταν το ψευδώνυμο που διάλεξε ο Παρασκευάς Ταβελούδης για να υπογράφει τα βιβλία του και «για να σώσει την υπόληψή του», όπως έλεγε χαριτολογώντας.

Εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στη Σμύρνη το 1890, μετά από την οικονομική καταστροφή του πατέρα του. Στη Σμύρνη φοίτησε σε σχολείο, σπούδασε και στη συνέχεια άρχισε να εργάζεται σε τράπεζα αφού πρώτα παντρεύτηκε και απέκτησε μία κόρη. Το Σεπτέμβρη του 1922 έφυγε με την οικογένειά του για τη Μασσαλία και το Παρίσι, όπου εργάστηκε στο παράρτημα της Τράπεζας και το 1923 έφυγε για την Αγγλία. Εργάστηκε στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας του Λονδίνου και το 1924 επέστρεψε στην Ελλάδα ως υποδιευθυντής στο υποκατάστημα της Ιονικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Εμφανίστηκε στα Γράμματα σε ηλικία 42 ετών με το μυθιστόρημα «Λεμονοδάσος». Παντελώς άγνωστος μέχρι εκείνη τη στιγμή στους λογοτεχνικούς κύκλους (το 1978 μεταφέρθηκε στην τηλεοπτιοκή οθόνη από την Τόνια Μαρκετάκη). Το 1938 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για την «Eroica» (έγινε κινηματογραφική ταινία το 1960 από τον Μιχάλη Κακογιάννη)

Έγινε μέλος του ΚΚΕ το 1944, είναι ήδη 56 χρόνων και χωρίς προηγούμενη συμμετοχή σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.ενώ υπήρξε επίσης ιδρυτικό μέλος της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της το 1951. Το 1960 τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο διηγήματος για την «Κορομηλιά», το 1961 έγινε επίτιμο μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (είχε προηγηθεί άρνηση της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών να τον δεχτεί, καθώς αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας για τις ιδέες του), ενώ το 1964 πήρε το Α΄ Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το μυθιστόρημα «Στου Χατζηφράγκου», πρωταγωνίστρια η Σμύρνη όπου μεγάλωσε.

Την περίοδο της Χούντας συνελήφθη, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. «Έφυγε» στις 23 Φεβρουαρίου 1974.