Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα -αναρωτιούνται οι αστοί: Ισχύει ότι νίκησε τον κορονοϊό;

Ενώ ο Covid σαρώνει αποδιαλύοντας τα λείψανα των -κατ’ ευφημισμό «δημόσιων» συστημάτων υγείας του καπιταλισμού (~300.000.000 κρούσματα με ~5.500.000 νεκρούς τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές) τα διεθνή και ντόπια αστικά ΜΜΕ θυμήθηκαν την Κούβα.

Στη χώρα μας, μετά τα “ΝΕΑ” – in.gr κά.,  το news24-7.gr ασχολήθηκε κι αυτό με το νησί της επανάστασης: ευθύς εξαρχής να τονίσουμε πως όλες αυτές οι προσεγγίσεις, με «μισές» αλήθειες στέκονται σε στατιστικά και νούμερα -συχνά παρελκυστικά, αποκρύπτοντας το κύριο, δηλ. πως πρόκειται για εκείνη την κόκκινη κουκκίδα στον παγκόσμιο χάρτη που κάνει τη διαφορά. Μια φτωχή τριτοκοσμική χώρα δίνει μαθήματα επιστημονικής έρευνας, ιατρικής, φαρμακολογίας, καθολικής δωρεάν προστασίας της υγείας του λαού, διεθνιστικής αλληλεγγύης

Cuba Covid news 24_7news247.gr

Το υγειονομικό στοίχημα της Κούβας, η προτεραιοποίηση της υγείας έναντι του τουρισμού και ο αντίκτυπος στην εγχώρια οικονομία.

Η Κούβα γράφει το news24-7 είναι μια χώρα 11,33 εκατομμυρίων κατοίκων και από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 966.942 κρούσματα, με μόνο 8.324 θανάτους, ενώ 956.792 άνθρωποι έχουν αναρρώσει (αληθές)


info Ατέχνως“Μανούλες” ψευτιάς – παραπληροφόρησης τα αστικά ΜΜΕ για το νησί της επανάστασης


(news24-7.gr)
Στις 2 Ιανουαρίου κατέγραψε 469 νέα κρούσματα, που αποτελούν ρεκόρ από τις 7 Νοεμβρίου όταν είχε καταγράψει 483. Μέσα στον Δεκέμβριο κατέγραψε μόλις 7 θανάτους. Στις 2 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε έναν θάνατο από covid-19. Διασωληνωμένοι είναι μόλις 19.

Θα έλεγε κανείς πως την ώρα που ο πλανήτης δίνει “μάχη” με τη μετάλλαξη Όμικρον προσπαθώντας να τιθασεύσει τη Δέλτα, η Κούβα έχει νικήσει τον κορονοϊό. Πόσο αλήθεια είναι αυτό;

Η ουσία είναι πως το νησί έχει εμβολιαστική κάλυψη της τάξης του 90%. Συνολικά έχουν εμβολιαστεί 9,5 εκατομμύρια από το σύνολο των 11,33 εκατομμυρίων με τα κουβανικής κατασκευής σκευάσματα Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus.

Ακόμη, δύο περίπου εκατομμύρια κατοίκων έχουν λάβει τρίτη ενισχυτική δόση. Στις ευάλωτες ομάδες η εμβολιαστική κάλυψη φτάνει στο 99,8%, καθώς τέθηκαν σε απόλυτη προτεραιοποίηση. Επίσης, η Κούβα έχει ανακοινώσει μόλις 44 κρούσματα από τη παραλλαγή Όμικρον.

“Εμπάργκο” μέσα στο εμπάργκο (σσ. ;;)

Τα σύνορα έκλεισαν εν μέρει από τα τέλη Μαρτίου 2020  και πραγματοποιούνταν συγκεκριμένες πτήσεις τσάρτερ προς τα τουριστικά θέρετρα (σσ. αυτό δεν ισχύει -με τον παραπλανητικό όρο “εν μέρει”, παραπέμπει στο γενικώς), ενώ πριν τις 15 Νοε-2021, όταν και άνοιξαν πλήρως, η Αβάνα απαιτούσε από τους ξένους επισκέπτες να έχουν υποβληθεί σε μοριακό τεστ πριν από την αναχώρησή τους, να κάνουν ξανά τεστ κατά την άφιξή τους (κλπ. κλπ)

(…)

Στα νέα πρωτόκολλα, περιλαμβάνεται το αυξημένο testing, ενώ για ταξιδιώτες από συγκεκριμένες χώρες προστέθηκε υποχρεωτικό διπλό PCR λόγω της Όμικρον.

Μια φωτο 1000 λέξεις

Στη συνέχεια -ξαφνικά, γίνεται ευρεία αναφορά (σσ. τώρα το θυμήθηκαν -έχει παρέλθει ένα 6/μηνο) στις “μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις” …, “με την Αβάνα να υποστηρίζει ότι οργανώθηκαν από την Ουάσινγκτον” (στο γνωστό ψευδεπίγραφο μοτίβο που όλη η ΕΕ προσέγγισε το θέμα), διευκρινίζοντας πως “είναι -πάντως εγγενές χαρακτηριστικό πως οι διαδηλώσεις …δεν είχαν αντιεμβολιαστικό χαρακτήρα όπως σε πολλά δυτικά κράτη, αλλά καθαρά ακτιβιστικό).

Πρόγραμμα εμβολιασμού

Συνολικά, η Κούβα αποφάσισε να επενδύσει στα δικά της εμβόλια (Abdala, Soberana-02 και Soberana Plus)  αντί να τα περιμένει -με τη θηλιά στο λαιμό από την COVAX, … οι επικριτές (σσ. ;;) έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Κούβας και τους ερευνητές ότι δεν είναι διαφανείς με τα δεδομένα αποτελεσματικότητας των εμβολίων τους.

Ακολούθησε όμως ένα “ράλι” εμβολιασμών, με τον κόσμο να ακολουθεί τις κυβερνητικές καμπάνιες, και μέσα σε λίγους μήνες να φτάνουμε αρχικά σε ποσοστό κάλυψης του 81%, σε κατοίκους άνω των 2 ετών. Από τον Οκτώβριο, το κουβανικό πρόγραμμα έχει εφαρμογή και στα νήπια.

Συνοπτικά, η χώρα επέλεξε να προτεραιοποιήσει τη δημόσια υγεία και όταν θωρακίστηκε σχεδόν πλήρως, άνοιξε και τα σύνορά της  και στα πλαίσια της προτεραιοποίησης της δημόσιας υγείας είναι και τα δωρεάν τεστ προς τον εγχώριο πληθυσμό.
(σσ.)

Προσέξτε! “επέλεξε να…” λες και αυτό –το δημόσιο δωρεάν και καθολικό σύστημα υγείας της Κούβας  έγινε σήμερα, ξαφνικά και από το πουθενά, σαν επιλογή της στιγμήςπροκειμένου να σωθεί ο τουρισμός και δεν ισχύει επί 62+ συναπτά έτη)

Παρακάτω παραδέχονται το προφανές -γνωστό τοις πάσι, που εμφανίζουν ως δευτερεύον … “τα κουβανικής παραγωγής εμβόλια είναι πολύ οικονομικά, χωρίς διακράτηση πατέντας, δε χρειάζονται απαιτητική κατάψυξη, με την “μπηχτή” πως (δήθεν) “θεωρούνται ως μια εναλλακτική λύση για χώρες που έχουν μείνει πίσω σε προμήθειες σκευασμάτων, στη Λατινική Αμερική, την Αφρική και την Ασία.

Σημειώνεται πως η Κούβα ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο τύπου Β στον κόσμο τη δεκαετία του 1980, επίσης, ένα κουβανικό εμβόλιο για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα, το CIMAvax-EGF, υποβάλλεται επί του παρόντος σε δοκιμές εγκεκριμένες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ.
(…)

Το επόμενο βήμα για τη Κούβα θεωρείται αρκούντως αισιόδοξο. Κανείς δεν μπορεί να πει πως “νίκησε” τον κορονοϊό, ωστόσο θα βγει στη τουριστική αγορά ως ένας “ασφαλής προορισμός”, ενώ παράλληλα επενδύει στη διάθεση των δικών της εμβολίων με όχημά της την αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη εντός των συνόρων, αλλά και την εγχώρια παραγωγή που συνεπάγεται και σχετική αφθονία.

Είναι χαρακτηριστικό, πως αυτή τη στιγμή δε χρειάζεται έλεγχος υγειονομικών πιστοποιητικών για να μπει κανείς σε μπαρ και εστιατόρια, μιας και η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων είναι εμβολιασμένοι, οι τουρίστες ελεγμένοι και η Όμικρον ακόμη περιορισμένη με αυστηρή ιχνηλάτηση (κλπ. κλπ)

Για όποιον ενδιαφέρεται -αν και δεν αξίζει τον κόπο, μπορεί να δει όλο το -παρελκυστικό αυτό άρθρο στην πηγή του.

Αντ’ αυτού προτείνουμε:

🇨🇺  Υποκλίνονται φίλοι, εχθροί και “φίλοι” στο «θαύμα» της Αβάνας
🇨🇺 Κανένας θάνατος από Covid στην Κούβα το τελευταίο διάστημα
🇨🇺 ΚΟΥΒΑ: Στο κενό και το νέο προβοκατόρικο σχέδιο των ιμπεριαλιστών
🇨🇺 Η Κούβα δεν είναι μόνη της! Με την αλληλεγγύη των λαών θα νικήσει! – ¡Hasta la Victoria Siempre!
🇨🇺 Αντιμέτωπη με το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο των ΗΠΑ η Κούβα– Οι αρχές θα επιβάλουν το νόμο φτάνοντας στους υποκινητές και τους διοργανωτές

Μετάβαση στο περιεχόμενο