Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Απρίλιος, ο χειρότερος μήνας της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο νησί

Η Κούβα έκλεισε τον Απρίλιο, τον χειρότερο μήνα που έχει βιώσει αφότου εκδηλώθηκε στην επικράτειά της η πανδημία του νέου κορονοϊού, με 1.046 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 12 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, αριθμούς που αύξησαν τον απολογισμό μέχρι εδώ στη νήσο της Καραϊβικής σε 644 νεκρούς επί συνόλου 106.707 μολύνσεων, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας χθες Παρασκευή (Στην Ελλάδα με τον ίδιο πληθυσμό περίπου, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 345.033 και οι νεκροί σε 10.381).

Τον περασμένο μήνα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 30.431 μολύνσεις, 4.655 περισσότερες απ’ ό,τι τον Μάρτιο, ενώ καταγράφηκαν 219 θάνατοι, υπερδιπλάσιοι από τους 101 του Μαρτίου, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Η επιδημιολογική κατάσταση επιδεινώθηκε αντί να βελτιωθεί, συνόψισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν.

Η Αβάνα – 675 κρούσματα σε 24 ώρες – παραμένει το επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα. Ο δείκτης επίπτωσης στην πρωτεύουσα και τα περίχωρά της, που έχει φθάσει τα 440,1 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, παραμένει ο υψηλότερος στην Κούβα.

Η χώρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού από τον Ιανουάριο. Μολαταύτα, ο δείκτης των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 κατά κεφαλήν στη χώρα παραμένει πολύ κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ενώ η επιδημιολογική κατάσταση δεν συγκρίνεται με αυτή σε άλλα κράτη της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Αβάνα, το υπουργείο Υγείας προετοιμάζεται για την έναρξη εκστρατείας μαζικής ανοσοποίησης με την αξιοποίηση δύο υποψήφιων εμβολίων που αναπτύχθηκαν εγχωρίως. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εμβολιασμοί μελών του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού.

Τα δύο υποψήφια εμβόλια, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών, η οποία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα. Άλλα υποψήφια εμβόλια βρίσκονται σε διάφορα στάδια μελέτης και δοκιμών. Eπίτευγμα μοναδικό για μια μικρή χώρα που επί δεκαετίες υφίσται το φονικό εμπάργκο των ΗΑ και των συμμάχων τους.

Ταυτόχρονα μπριγάδες Κουβανών γιατρών προσφέραν και προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο που μαστίζονται από την πανδημία (Από την Ιταλία μέχρι το Μεξικό και από την Κίνα μέχρι σε χώρες τις Αφρικής).

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων