Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Επιχείρηση Θαύμα (Misión Milagro)

 Επιμέλεια: Πάνος Αλεπλιώτης //

Πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι με προβλήματα όρασης βρήκαν περίθαλψη και είδαν το “φως” τους στα πλαίσια της θαυματουργής επιχείρησης των Κουβανών γιατρών.

Η Επιχείρηση ξεκίνησε το 2004 μετά από συμφωνία του Τσάβες και του Φιντέλ Κάστρο. Οι Κουβανοί το επέκτειναν σε όλη την Λ. Αμερική.

f0021753

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξαίρει την προσπάθεια της Κούβας παραθέτοντας ότι σήμερα στον κόσμο υπάρχουν 135 εκατομμύρια άνθρωποι με σοβαρά προβλήματα όρασης. 40 εκατομμύρια έχουν χάσει το φως τους μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα θεραπείας και πρόληψης.

Η τρομερή σε έκταση και ανθρωπισμό αυτή προσπάθεια δεν προβάλλεται από τον διεθνή αστικό τύπο. Η τεράστια συμβολή της Κούβας και του σοσιαλισμού στα θέματα υγείας και ανακούφισης προβλημάτων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων ανά τον κόσμο αποκρύπτεται με επιμέλεια.

Η επιχείρηση έχει φτάσει σε χώρες όπως παραδείγματος χάριν η Ονδούρα που μια εγχείρηση “καταρράκτη” στα μάτια κοστίζει τουλάχιστον 3000 δολάρια. Σε μιά χώρα που ο μηνιαίος μισθός είναι στην καλύτερη περίπτωση 600 δολάρια. Και όμως 100.000 φτωχοί αγρότες εγχειρίστηκαν στην Ονδούρα από τους Κουβανούς τελείως δωρεάν. 650.000 άνθρωποι κινδυνεύουν από τύφλωση στην Λ. Αμερική αν δεν υποβληθούν σε εγχείρηση καταρράκτη. Οι περισσότεροι δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. Η ανωτερότητα των Κουβανών και τα υψηλά ανθρωπιστικά αισθήματα που τους εμπνέουν έφτασε στο σημείο πριν μερικά χρόνια να εγχειρίσουν και να σώσουν από τύφλωση τον βολιβιανό στρατιωτικό που πήρε την εντολή και εκτέλεσε τον Τσε Γκεβάρα.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 διαμένει στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ του δήμου Χεργιεντάλεν και εργάζεται ως διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.