Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Η δύναμη της Επανάστασης είναι στις λαϊκές γειτονιές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κούβας Díaz-Canel έφτασε την Παρασκευή στο La Timba για να εκτιμήσει την κατάσταση τώρα που πέρασαν κάποιοι μήνες από το ξεκίνημα της ανάπλασης.
Αυτή τη φορά τον συνόδευαν -sui generis, οι γραμματείς των επιτροπών περιοχής του ΚΚ και ο εκείνος της Δημοτικής Επιτροπής του Κόμματος στον «ειδικό δήμο» Isla de la Juventud, που βρίσκονται στην Αβάνα για να συμμετάσχουν στη 2η Ολομέλεια της ΚΕ

¡Díaz-Caneeel!

«¡Díaz-Caneeel!». Από ένα μπαλκόνι η φωνή του παιδιού ξεχώρισε από τον βουητό της γειτονιάς και τη φασαρία του κόσμου. Ο Πρόεδρος το άκουσε, κοντοστάθηκε, γύρισε σήκωσε το χέρι του για να χαιρετήσει και χαμογέλασε στο αγόρι.

Το βουητό της καθημερινότητας συνεχίστηκε στη La Timba, μία από τις 65 γειτονιές που αποτελούν μέρος της βαθιάς μεταμόρφωσης που ζει η κουβανική πρωτεύουσα –ειδικά οι ευάλωτες γειτονιές της, που ο αρχηγός του κράτους επισκέπτεται μία-μια κάθε εβδομάδα.
Ο πρόεδρος μοιράστηκε μαζί τους την εμπειρία που έχει πολλαπλασιαστεί στην Αβάνα από τον Ιούλιο και μετά, με την πρόκληση «να επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε επικράτειας».

ℹ️ Δείτε σχετικά  στο twitter

Η περιοδεία είχε ξεκινήσει στο δημοτικό σχολείο Gustavo Pozo, όπου η πρώτη γραμματέας της Δημοτικής Επιτροπής του Κόμματος στο κέντρο (Plaza de la Revolución), Leira Sánchez Valdivia, τους μίλησε για τις τοπικές αναπτυξιακές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης των διαφορών που δημιουργούνται σε ένα περιβάλλον όπου συγκλίνουν τα μεγάλα κτίρια με 53 πολιτειούλες.«Στη La Timba χτίζεται ένα όνειρο. Τώρα βρισκόμαστε σε ένα σημείο εκκίνησης που θα συνεχίσει να μας δίνει περιεχόμενο για να δουλέψουμε περισσότερο και καλύτερα», είπε και αναφέρθηκε λεπτομερώς στα 47 έργα με εποικοδομητικές δράσεις, όλα με μεγάλο ενδιαφέρον για το λαό, όπως το τοπικό οινοποιείο, διάφορες αγορές, γραφείο οικογενειακού γιατρού και νοσηλευτή, ταχυδρομείο και πολλά άλλα.
Οι οδικό δίκτυο ήταν σωστά καθορισμένο εξαρχής, αλλά η γειτονιά «έχει μεγαλώσει άτακτα» και με τα χρόνια απαιτούνται εκτεταμένες παρεμβάσεις και σημειακή πλακόστρωση. Τους τελευταίους μήνες εδώ, περισσότεροι από 300 τόνοι ασφάλτου έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες επιδιόρθωσης και σχεδόν 150 κυβικά για πεζοδρόμια (σσ. 300tn ~180m3 … 3600m2 ασφαλτικά και ~150m2 πεζοδρόμια)
Εν μέσω όλων αυτών, ο Πρόεδρος περιόδευσε την κοινότητα, χαιρέτησε τις μικρές ομάδες εργαζομένων και τους ρώτησε πως πάει, ανταλλάσοντας απόψεις και συνέχισε να προχωρά:
«Με αυτές τις ενέργειες και αργότερα, όταν όλα τα κτίρια και τα ακίνητα βαφτούν και επισκευαστούν, οι δρόμοι έχουν άλλη ζωή», είπε ο Díaz-Canel σε μια ομάδα γειτόνων, τους οποίους κάλεσε «να συνεχίσουν και να μην σταματάνε σε ό,τι κάνουν».

«Γνωρίζετε τις προτεραιότητες; Συμφωνείτε;» ρώτησε ξανά και ξανά καθώς προχωρούσε μέσα από το πολυσύχναστο πλήθος, το οποίο σταματούσε για να τον χαιρετήσει. Ευχαριστώ, Πρόεδρε! Ευχαριστώ, mijito! Ευχαριστώ!» φράσεις από μακριά κι από δίπλα χτυπώντας την πλάτη.

Η La Timba έχει κατοίκους που εμπιστεύονται την Επανάστασή τους και είναι ευγνώμονες γι αυτό. Η Mayra Arevich Marín, Υπουργός Επικοινωνιών -η επικεφαλής οργάνωση σ΄ αυτήν τη γειτονιά- υπενθύμισε στον Díaz-Canel πώς τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε το έργο ανάπλασης στην κοινότητα, πίστευε ότι ο κόσμος δεν θα συμμετείχε ποτέ. Αυτό ήταν μόνο στην αρχή, είπε, μετά η συμμετοχή κατέκλυσε όλους τους χώρους.

ℹ️  Δείτε και στο twitter @DiazCanelB, περπατώντας στους δρόμους του για να αφουγκραστεί  το λαό υς ανθρώπους του (+φωτο)

Ο σχεδιασμός

Επειδή μεταξύ των προτεραιοτήτων για την κοινότητα η γενική κινητοποίηση, επί του παρόντος στη La Timba ο στόχος επικεντρώνεται στη διατήρηση και συντήρηση των κτιρίων, την κατασκευή νέων κατοικιών για όσους ζουν σε κρίσιμη κατάσταση, και γενικά την αποκατάσταση της πολιτειούλας με τις υποδομές της.
Περισσότερες από χίλιες οικογένειες–περίπου 4.000 κάτοικοι– θα επωφεληθούν από αυτές τις δράσεις.
Ο Πρόεδρος θέλησε να βεβαιωθεί, βγαίνοντας στους δρόμους απροειδοποίητα και να «ζητήσει άδεια να διαρρήξει» τα ταπεινά σπίτια που σήμερα είναι γεμάτα ελπίδα.

Μέσα στην πολυσύχναστη πορεία του, ήταν αδύνατο να μετρηθούν πόσα σπίτια επισκέφτηκε. Μπήκε, περπάτησε, γέμισε με ερωτήσεις τους γείτονες και τους χτίστες, έφυγε, προχώρησε και πάλι ο κύκλος επαναλήφθηκε. Κάθε οικογένεια έχει μια ιστορία να πει, και σε κάθε οικογένεια μπορούν να ανακαλυφθούν ιδιαιτερότητες, οι οποίες βοηθούν επίσης στην επίλυση πολλών προβλημάτων στη χώρα.

Το La Manigua είναι ένα δημιουργικό πολιτιστικό κέντρο που βρίσκεται στην καρδιά της La Timba και στοχεύει να γίνει ο καινοτόμος χώρος, όπου κορίτσια και αγόρια μπορούν να μάθουν, να πειραματιστούν και να διασκεδάσουν με την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της Κούβας, μέσα από το χιούμορ και τις αξίες του έργου του Juan Padrón (σσ. ο Juan Manuel Padrón Blanco –πέθανε 24-Μαρτ-2020, ήταν Κουβανός σκηνοθέτης κινουμένων σχεδίων και καλλιτέχνης κόμικς, γνωστός ως δημιουργός των Elpidio Valdés. Από το 1963 δημοσίευσε σκίτσα και κινούμενα σχέδια για κουβανικά περιοδικά και εφημερίδες).
Κοντά στον τόπο των εποικοδομητικών ενεργειών, η κόρη του Silvia Padrón, εξήγησε στον Díaz-Canel ότι ο τόπος θα είναι η υλοποίηση ενός «ονείρου που είχε ο πατέρας μου, να δει το έργο του να ξεπερνά τον κόσμο των καρτούν, όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με αυτό, να πειραματιστούν και να συνδεθούν».
Τότε προέκυψε αυτή η ιδέα, «που είναι δώρο στην κουβανική οικογένεια -θα συνδεθεί με το La Timba, αλλά είναι δώρο για όλη την Αβάνα». Αφορά όλους εκείνους που, με βάση τις αξίες της ίδιας της δουλειάς τους, θα συνδεθούν με τους καλύτερους Κουβανούς απολαμβάνοντας το παιχνίδι: οι άνθρωποι θα μάθουν παίζοντας, διασκεδάζοντας.

Έτσι, κατά τη διάρκεια της περιοδείας, ο Díaz-Canel και η παρέα του μπόρεσαν να μάθουν για πολλά και διάφορα, συμπεριλαμβανομένου του Entimbalao και το οποίο έχει ζωντανέψει σε ένα πάρκο , όπου έφηβοι και νέοι αθλούνται με skateboards.
Εδώ τα ίδια τα αγόρια συμμετείχαν με τις απόψεις τους στο σχεδιασμό του πάρκου και σύμφωνα με τον επικεφαλής του έργου, μόλις ολοκληρωθεί, θα συμβάλει επίσης στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στη γειτονιά και στη διεύρυνση των ψυχαγωγικών προσφορών.

Η «ξενάγηση» ολοκληρώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Plaza, με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Προέδρου Díaz-Canel και των ηγετών του κόμματος που τον συνόδευαν, μαζί με αυτούς και του μέλους του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέα Οργάνωσης και Πολιτικής των Στελεχών, Roberto Morales Ojeda, την υπουργό Mayra Arevich Marín και τον κυβερνήτη της Αβάνας, Reinaldo García Zapata. Για περισσότερο από μία ώρα, μοιράστηκαν χρήσιμες εμπειρίες που επικύρωσαν την επείγουσα ανάγκη για τις ευρείες αναπλάσεις που πραγματοποιήθηκαν σε γειτονιές της πρωτεύουσας και πρέπει να φτάσουν σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Μεταξύ άλλων θεμάτων, ο Díaz-Canel επισήμανε  την ανάγκη από κοινού δουλειάς, ακούγοντας πάντα και προσεχτικά τι θέλει και τι χρειάζεται η κοινότητα ως κλειδί για την ενίσχυση αυτής της εμπειρίας και για να γίνει βιώσιμη με την πάροδο του χρόνου. Υπογράμμισε τη σημασία της προώθησης λαϊκών συζητήσεων, με ελεύθερη συμμετοχή και διαφάνεια. Ακονίστε το ρόλο σας σαν εκπρόσωποι με όλο και μεγαλύτερη ευαισθησία για τα προβλήματα που υπάρχουν στις κοινότητές μας.

Και επειδή «η δύναμη της Επανάστασης βρίσκεται στις γειτονιές», ο Πρώτος Γραμματέας της ΚΕ του Κόμματος θα επιμείνει να κοιτάζει συνεχώς εκεί και να διδάσκεται από τα πολλά μαθήματα που αφήνει πάντα ο κόσμος.
Στους κατοίκους της κοινότητας, που περίμεναν την αναχώρησή του στο Πολιτιστικό Κέντρο για να τον χαιρετήσουν, ο αρχηγός του κράτους ζήτησε να συνεχίσουν όπως έκαναν μέχρι τώρα παρέα με τις μαζικές τους οργανώσεις.
Ότι κάνουμε – πρόσθεσε – είναι επειδή το προτείνετε και το χρειάζεστε εσείς. «Υπάρχουν πολλά προβλήματα και δεν μπορούμε να τα λύσουμε ταυτόχρονα, αλλά κάθε μέρα θα ξεριζώνουμε λίγο από το καθένα και έτσι θα προχωρήσουμε», εξήγησε- ποιοτικά και σύμφωνα με τις ανάγκες του κόσμου στις γειτονιές.

– Με πληροφορίες από τη Granma
Δείτε και
Βάζοντας πλάτη (καρδιά) στον κοινωνικό μετασχηματισμό του La Timba
Αξιολογώντας τη  μεταμόρφωση στη γειτονιά La Timba της Αβάνας
–  Όλα τα χέρια στο La Timba, μια γειτονιά της Plaza de la Revolución

(Σσ. barrio -γειτονιά La Timba)
Η γειτονιά San Antonio Chiquito, γνωστή λίγο αργότερα ως La Timba ιδρύθηκε το 1914.
Το όνομα προέρχεται από το αγγλικό “Timber” που σφράγιζε τα ξύλινα κουτιά που περιείχαν guava (τροπικό φρούτο τροπικών και υποτροπικών περιοχών, από το Psidium guajava μικρό δέντρο σαν μυρτιά, που προέρχεται από το Μεξικό, την Κεντρική Αμερική, την Καραϊβική και τη βόρεια Νότια Αμερική)
Εισάγονταν από τις ΗΠΑ και πωλούνταν σε μορφή ψωμιού από γκουάβα, του περίφημου «pan con timba», τοπικής λαϊκής κατανάλωσης, που έγινε δημοφιλής και σε όλο το νησί.
Το μεγαλύτερο μέρος της γης αυτής της γειτονιάς χρησιμοποιούταν  στη φύτευση λουλουδιών διαφόρων ποικιλιών (τριανταφυλλιές, κρίνους, γαρδένιες κ.λπ. ) που εξαφανίστηκαν 10ετία του 1950, από την κίνηση των πληθυσμιακών οικισμών.