Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του κορονοϊού στο “Νησί της Επανάστασης”

Με κολακευτικά λόγια αναφέρεται το βρετανικό επιστημονικό περιοδικό Lancet στον τρόπο που η Κούβα αντιμετώπισε την πανδημία, παρά το εμπάργκο από τις ΗΠΑ -θετικά αντιμετωπίζει και τις προσπάθειες ανάπτυξης δικών της εμβολίων κατά της COVID-19.

«Η μακροχρόνια αφοσίωση της Κούβας στην υγεία οδήγησε σε μια επιτυχή αντίδραση κατά της πανδημίας COVID-19», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε άρθρο της μηνιαίας επιθεώρησης «The Lancet Infectious Diseases» του Απρίλη.
Αναφορικά με την πανδημία, «η Κούβα εξακολουθεί να πηγαίνει πολύ καλύτερα από την πλειονότητα των άλλων χωρών, αλλά απαιτείται επειγόντως ένα εμβόλιο», σημειώνει.

PDF Logo

🇨🇺   Behind Cuba’s successful pandemic response

Το μακροχρόνιο δέσιμο της Κούβας με την υγεία οδήγησε σε μια επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, παρά τις οικονομικές δυσκολίες και έτσι σήμερα βρίσκεται στη φάση 3 του subunit conjugate εμβολίου της κατά του COVID-19.
Το Soberana-2 είναι ένα από τα τέσσερα υποψήφια εμβόλια Covid-19 που αναπτύσσονται εκεί και παράγεται από το Ινστιτούτο Finlay στην Αβάνα.
Με βάση τα ακόμη μη δημοσιευμένα αποτελέσματα από κλινικές δοκιμές, ο Vicente Verez-Bencomo, Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Finlay, αναμένεται το εμβόλιο να παρουσιάσει μια αποτελεσματικότητα της τάξης 80-95%. – “είμαστε πολύ αισιόδοξοι”, είπε.
Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Κούβα θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα μαζικής εμβολιασμού για τα 11,2 εκατομμύρια πολίτες της κάποια στιγμή το καλοκαίρι.

Το στοίχημα του εμβολιασμού στην Κούβα

Τέσσερα εμβόλια αναπτύσσονται από τη μακρινή χώρα της Καραϊβικής και αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, η Κούβα θα μπορούσε να ξεκινήσει μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τα 11,2 εκατομμύρια πολίτες της κάποια στιγμή το καλοκαίρι, με παράλληλο ενδεχόμενο εξαγωγών των εμβολίων.
Οι Κουβανοί αναμένουν ότι το Soberana 2, ένα από τα εμβόλια που βρίσκεται στην τρίτη φάση κλινικών δοκιμών θα έχει αποτελεσματικότητα της τάξεως του 80%-95%, ενώ εκφράζεται η εκτίμηση ότι ως το τέλος του καλοκαιριού, η χώρα θα έχει την ικανότητα να παράγει 10 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ανά μήνα.
Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, η μετεπαναστατική κουβανική ταυτότητα ήταν πάντα συνδεδεμένη με την υγεία, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, που μάλιστα τονίζει ότι η ελονοσία, η πολιομυελίτιδα, ο τέτανος και η ιλαρά έχουν εξαλειφθεί στην Κούβα.

«Η επιτυχής ανταπόκριση του νησιού στην COVID-19 ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα πολυετούς επένδυσης στην πρωτοβάθμια φροντίδα και επιμελούς προσοχής στην υγεία του πληθυσμού. Η χώρα διαθέτει ολοκληρωμένη καθολική υγειονομική περίθαλψη και έναν από τους υψηλότερους δείκτες γιατρών προς ασθενών στον κόσμο» επισημαίνεται

Οι ομάδες γιατρών και νοσοκόμων είναι ενσωματωμένες στην τοπική κοινότητα: «Ο καθένας κάνει έναν ετήσιο τσεκ-απ ρουτίνας, και αν δεν πας, ο γιατρός θα έρθει να σε βρει».
Από τη Χιλή στην Αλγερία, από την επιδημία της χολέρας στην Αϊτή, από εκεί στην έξαρση του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, αλλά και της πανδημίας COVID-19 στην Ευρώπη, η Κούβα δίνει δυναμικά το «παρών» ώστε να παρέχει βοήθεια.
Όταν η Κούβα κατέγραψε το πρώτο κρούσμα COVID-19 στις 11 Μαρτίου 2020, γνώριζε με ακρίβεια ποιοι είναι και πού κατοικούν οι πιο ευάλωτοι πολίτες της, καθώς περίπου ένας στους πέντε Κουβανούς είναι άνω των 60 ετών.
«Γρήγορα έκλεισε τα σύνορά της και δημιούργησε κέντρα απομόνωσης και ένα αποτελεσματικό σύστημα δοκιμών και ανίχνευσης» τονίζεται μεταξύ άλλων.
Μετά την έναρξη της πανδημίας στο νησί, περισσότεροι από 28.000 φοιτητές Ιατρικής είχαν πραγματοποιήσει τη διαδικασία του screening σε 9 εκατομμύρια Κουβανούς, σε λίγες εβδομάδες.
Ωστόσο το δημοσίευμα παρουσιάζει, σε άλλο σημείο, άποψη του συντάκτη Talha Khan Burki που αναφέρει ότι «το δίκτυο δημόσιας υγείας είναι πολύ ισχυρό στην Κούβα, αλλά …κοστίζει τις πολιτικές ελευθερίες» (sic!).

Το οικονομικό κόστος

Η πανδημία ήταν εξαιρετικά ακριβή για τo νησί, διαπιστώνει το άρθρο: «Το ΑΕΠ της Κούβας συρρικνώθηκε κατά 11% το 2020. Αντί των συνηθισμένων 4 εκατομμυρίων τουριστών, η Κούβα φιλοξένησε μόλις 80.000. Ο μακροχρόνιος οικονομικός αποκλεισμός (εμπάργκο) που επέβαλαν οι ΗΠΑ έχει “βαρύ φόρο”». Υπάρχουν ελλείψεις στα φάρμακα και το υγειονομικό υλικό.
Όπως αναγνωρίζει η δημοσίευση, η βιομηχανία βιοτεχνολογίας της Κούβας ξεπήδησε ως απάντηση στον αποκλεισμό των ΗΠΑ. Αποτελείται από περισσότερα από 30 ερευνητικά ιδρύματα και κατασκευαστές, υπό την αιγίδα του κρατικού ομίλου BioCubaFarma.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Κούβα ανέπτυξε το πρώτο εμβόλιο της μηνιγγίτιδας Β στον κόσμο. Παράγει οκτώ από τα 10 εμβόλια που χρησιμοποιούνται συνήθως στη χώρα και στέλνει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό. «Όμως, η απόκτηση πρώτων υλών είναι ένας συνεχής αγώνας, ειδικά μετά τη σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ» τονίζει το ίδιο άρθρο.

«Αυτοί είναι οι λόγοι που η Κούβα έδωσε καλή απάντηση στην πανδημία»

Την ελπίδα για νέες σημαντικές ανακαλύψεις κατά της πανδημίας από το νησί της επανάστασης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, που είχε την ευκαιρία να συζητήσει με γιατρούς της Κούβας, πριν από λίγο καιρό.

CubaNoMASBlpqueo

«Η Κούβα ζει σε ένα πολύ δύσκολο καθεστώς με ένα εμπάργκο, έναν εμπορικό και οικονομικό αποκλεισμό, εδώ και πολλές δεκαετίες. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην πρόσβασή της στο αναγκαίο ιατρικό και τεχνολογικό υλικό, καθώς και στην ελεύθερη ανταλλαγή του. Παρόλα αυτά, η Κούβα έχει μια πολύ καλή απάντηση στην πανδημία, κάτι το οποίο οφείλεται στο πώς είναι δομημένο το Σύστημα Υγείας που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο.
Θέτει την υγεία ως δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα, σε αντίθεση με αυτό το οποίο συμβαίνει σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, στην Ευρώπη, στην Αμερική και σε όλες τις άλλες χώρες.
Δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία στο σύνολό της. Σίγουρα ο τρόπος αυτός δεν μοιάζει με τον αντίστοιχο τρόπο Συστημάτων Υγείας που είναι εμπορευματοποιημένα και έχουν φτάσει σε πραγματική κατάρρευση, την ίδια στιγμή που υπάρχει αδρή χρηματοδότηση στις ιδιωτικές κλινικές για να βγάλουν παραπάνω κέρδος» δηλώνει ο κ. Νικολάου Αλαβάνος.

Και συμπληρώνει:
«Ακριβώς επειδή εδώ και χρόνια η Κούβα ζει σε αυτό το περιβάλλον, έχει αναγκαστεί να κάνει ανάπτυξη μιας σειράς φαρμάκων του τομέα της βιοτεχνολογίας και το γεγονός ότι το σύστημα της έχει την προστασία του λαού ως δικαίωμα, εκτιμούμε ότι μπορεί να εξακολουθήσει να δίνει τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει μέχρι στιγμής».

Ευρωβουλευτές ΚΚΕ

Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα ΚΚΕ – Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας του ΕΚ με την Κούβα

Την Δευτέρα 15 Μαρτίου διοργανώθηκε από την Ομάδα Φιλίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Κούβα Διαδικτυακή Συνάντηση με θέμα την ανταλλαγή απόψεων με Κουβανούς γιατρούς, βιοτεχνολόγους και ειδικούς για την πορεία της πανδημίας στην Κούβα.

Από την Κουβανική πλευρά έλαβαν μέρος η Άνα Μαρία Ματσάδο, Αντιπρόεδρος της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας, καθώς και οι βουλευτές και επιστήμονες Δρ. Κονσουέλο Μασίας Αβραάμ, μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Ειδικών για τον COVID, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανοσολογίας και Αιματολογίας της Κούβας, Δρ. Κριστίνα Λούνα Μοράλες, πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Αθλητισμού της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας και ο Δρ. Γιούρι Βαλντές Μπαλμπίν, Αναπληρωτής Διευθυντής του Κουβανικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Εμβολίων Finlay.
Τη συνάντηση συντόνισε η Γιολάντα Φερέρ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Εθνικής Συνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας της Κούβας.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, η οποία με την τοποθέτηση του Ευρωβουλευτή του Κόμματος, Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου, σημείωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Κουβανούς συντρόφους για την αξιόλογη πληροφόρηση που μας μετέφεραν σχετικά με την κατάσταση της πανδημίας στην Κούβα και τα μέτρα που παίρνονται από την Κυβέρνηση με επίκεντρο την προστασία της υγείας του λαού και την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων για την καταπολέμηση του νέου κορονοϊού.

Νόμπελ στην κουβανική ιατρική ταξιαρχία 🇨🇺 Henry Reeve 🇨🇺 Νόμπελ ΝΑΙ εμπάργκο ΟΧΙ solidaridad icap cuba

Με δεδομένο το γεγονός του συνεχιζόμενου εγκληματικού εμπάργκο που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση της Κούβας στο αναγκαίο ιατροτεχνολογικό και φαρμακευτικό υλικό, η Κούβα παρουσιάζει μία πολύ θετική εικόνα στην καταπολέμηση της πανδημίας, με τα μέσα που διαθέτει, καλύτερη από πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Η διαχείριση της πανδημίας στην Κούβα, αποδεικνύει ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος από αυτόν των εμπορευματοποιημένων συστημάτων υγείας – τη βασική στρατηγική της ΕΕ – που θεωρούν την υγεία, την περίθαλψη τα φάρμακα ως πανάκριβο εμπόρευμα και όχι καθολικό δικαίωμα του λαού. Η εμπορευματοποίηση της υγείας-πρόνοιας, που δημιουργεί τραγικές ελλείψεις στα δημόσια συστήματα υγείας ενώ ενισχύει με δισεκατομμύρια τις ιδιωτικές κλινικές είναι που οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών και στα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη.

Ιδιαίτερα θέλουμε να τονίσουμε τη συμβολή της Κούβας, που σε συνθήκες παγκόσμιας πανδημίας έδωσε μάθημα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και διεθνισμού, θέτοντας τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της ιατρικής ταξιαρχίας Χένρι Ριβ “στην πρώτη γραμμή” σε όλο τον κόσμο, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια ακόμα και στους λαούς κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που οι κυβερνήσεις τους εδώ και χρόνια επιβάλλουν απαράδεκτες κυρώσεις ενάντιά της.
Ταυτόχρονα, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκφράζει την αγωνιστική του αλληλεγγύη με την Κούβα και το Λαό της, με στόχο να δοθεί τέλος στον απαράδεκτο, επικίνδυνο και εγκληματικό αποκλεισμό. Οι εξαγγελίες της Διακυβέρνησης Biden ότι δεν είναι στις προτεραιότητές της η τροποποίηση των περιορισμών των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα, λίγες μέρες αφού βομβάρδισαν οι ΗΠΑ θέσεις στη Συρία, δείχνουν ότι και με τους Δημοκρατικούς στο τιμόνι θα συνεχιστεί η ολόπλευρη πίεση απέναντι στην Κούβα, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και με διάφορα προσχήματα όπως ο δήθεν σεβασμός των “ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, που και η ΕΕ συχνά αξιοποιεί.

Αυτό το οποίο επομένως χρειάζεται είναι έντονη επαγρύπνηση και κλιμάκωση της έκφρασης αλληλεγγύης και στήριξης της Κούβας και του λαού της ενάντια στον Αμερικανικό ιμπεριαλισμό και τους συμμάχους του, που για το ΚΚΕ αποτελεί συνεχή και πάγια δέσμευση
18/03/2021 – Η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Διαδικτυακή Συνάντηση ΚΚΕ – ΚΚ Κούβας: Επιβεβαίωση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και συνεργασίας

Ο Λευτέρης Νικολάου Αλαβάνος, βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, πραγματοποίησε ψηφιακή συνάντηση με τον Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κούβας.
Από ελληνικής πλευράς ήταν συνοδευόμενοι από τον Άρη Ευαγγελίδη, επικεφαλής Λατινικής Αμερικής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ και από κουβανικής πλευρά η Ileana Hernandez, υπεύθυνη για την Ευρώπη για το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Κούβας, η Σύλβια Κολούνγκα, αξιωματούχος του τμήματος και η πρεσβευτής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Κούβα στην Ελλάδα, Zelmys Maria Dominguez Cortina.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο οργανώσεων και αντάλλαξαν απόψεις για επίκαιρα ζητήματα όπως η αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19 και οι συνέπειές της στην υγεία και την οικονομία των δύο χωρών. Ο Μαρσάν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Κούβας για διάσωση ζωών, τα πρωτόκολλα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της πανδημίας, τη χρήση εξελίξεων της επιστήμης και της βιοτεχνολογίας στην Κούβα, εν μέσω της κλιμάκωσης του εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί, στα μέτρα για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία παρά τις δυσκολίες και τα βασικά βήματα που εκτελούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο Έλληνας κομμουνιστής ευρωβουλευτής επανέλαβε τη σταθερή αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς την Κούβα και τόνισε την ισχυρή αντίθεση του κόμματος κατά του εμπάργκο, εξήγησε τις ενέργειες που έγιναν για τη στήριξη της Κούβας καθώς και την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Μαρσάν ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την άνευ όρων φιλία και αλληλεγγύη προς την Κουβανική Επανάσταση, τις ενέργειες που έγιναν για την υποστήριξη της Κούβας σε πολλαπλά φόρα, όπως στην Ελληνική Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο, ως στήριξη στο αίτημα της ελληνικής επιτροπής για την απονομή του βραβείου Νόμπελ στην κουβανική διεθνιστική μπριγάδα αλληλεγγύης Henry Reeve, μεταξύ άλλων εξαίρετων ενεργειών.

Τα δύο μέρη επιβεβαίωσαν την κοινή βούληση να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των δύο κομμάτων και των λαών τους, καθώς και να συνεχίσουν να αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τη διατήρηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας σε  θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Πηγή:  Πρεσβεία της Κούβας στην Ελλάδα