Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Η 26η Ιουλίου είναι Γιορτή υπερηφάνειας για τις κατακτήσεις του λαού της!

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η επέτειος των 66 χρόνων από την επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα που έχει ανακηρυχθεί και Εθνική Εορτή της Κούβας δίνει την ευκαιρία για απολογισμό των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων που έχει πετύχει αυτή η μικρή χώρα κάτω από την μύτη των ΗΠΑ.

Η Επαναστατική κυβέρνηση μετά την νίκη μετά  από τρία χρόνια ηρωικού αντάρτικου παραλάμβανε μια χώρα που επί 7 χρόνια στέναζε κάτω από την δικτατορία της αιμοσταγής μαριονέτας των Αμερικάνων Μπατίστα.  Επτά ολόκληρα χρόνια είχαν καταδικάσει τον Κουβανέζικο λαό στην φτώχεια και την δυστυχία. Ο Μπατίστα είχε παραδώσει όλο τον πλούτο της χώρας σε μια μικρή κλίκα γαιοκτημόνων και εργοστασιαρχών, στα αμερικάνικα μονοπώλια και στην αμερικάνικη μαφία. Κρατούσε την εξουσία με καταστολή, φυλακίσεις, βασανιστήρια και τουλάχιστον 20.000 εκτελέσεις στην επταετή τυραννία του.

Η Επαναστατική κυβέρνηση αντιμετώπισε τεράστιες δυσκολίες από τα σαμποτάζ της αντίδρασης, την έλλειψη επιστημόνων και ειδικών, από την ωμή επέμβαση στον Κόλπο των Χοίρων. Η Σοβιετική Ένωση και οι άλλες σοσιαλιστικές χώρες στήριξαν την Κούβα ακόμη και όταν απειλήθηκε η παγκόσμια ειρήνη και μέχρι τις ανατροπές.

Η Κούβα με τεράστιες δυσκολίες ξεπέρασε και τα χρόνια που κυριολεκτικά μόνη της σήκωνε στις πλάτες της τις ιδέες του σοσιαλισμού παλεύοντας ακόμη και για την επιβίωση.

Το εγκληματικό εμπάργκο ακόμη και σήμερα με εντεινόμενη σκληρότητα στερεί από τα παιδιά και τον λαό της Κούβας να απολαύσουν τα αποτελέσματα της συλλογικής , σοσιαλιστικής προσπάθειας.

Για τον Κουβανέζικο λαό η 26 Ιουλίου είναι ημέρα υπερηφάνειας για τις κατακτήσεις του με αποφασιστικότητα και πείσμα ενάντια στο εμπάργο που 12 Πρόεδροι των ΗΠΑ συνεχόμενα επιβάλλουν με την συμμετοχή και των άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ΕΕ.

-Η πρώτη κατάκτηση είναι να παραμείνει ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα.

-Να κρατήσει ζωντανές τις ιδέες του σοσιαλισμού σαν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους λαούς.

-Να αναζητεί συμφωνίες ισότιμες και επωφελεις για αυτούς που συμμετέχουν στην Λατινική Αμερική και στην ευρύτερη περιοχή.

-Να παλεύει για την παγκόσμια ειρήνη αλλά και για την ανεξαρτησία των λαών.

Οι κατακτήσεις της Κούβας αναγνωρίζονται από όλους τους Παγκόσμιους Οργανισμούς.

-Άνοιξε την αγκαλιά της για τον υπόλοιπο κόσμο για να πολεμήσει τον αναλφαβητισμό και να καταπολεμήσει ασθένειες που βασάνιζαν τους λαούς της Λ.Αμερικής και Αφρικής σε 66 χώρες με τις εκπαιδευτικές και ιατρικές της αποστολές.

-Μόλις πριν από λίγες μέρες πήραν το πτυχίο τους 500 γιατροί από 84 χώρες από το ELAM το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Λατινικής Αμερικής, την μεγαλύτερη πια Ιατρική Σχολή στον Κόσμο.

Από το 1999 που ιδρύθηκε στην Κούβα από τον Φιντέλ Κάστρο, αποφοίτησαν 30.000 γιατροί μεταξύ των οποίων και 170 Αμερικανοί πολίτες με την ηθική προϋπόθεση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε υποβαθμισμένες περιοχές.

-Έγινε ήδη γνωστό πως η πυκνότητα των γιατρών έφτασε στην Κούβα τους 9 ανά 1000 κατοίκους όταν στις ΗΠΑ είναι μόλις 2.

-Πρόσφατα ανακοινώθηκε από τις υπηρεσίες Υγείας πως στην Κούβα υπάρχουν 2000 άνθρωποι που είναι πάνω από 100 χρονών!.

-Όλοι οι Κουβανοί έχουν δικαίωμα σε δωρεάν Υγεία, Παιδεία, πολιτισμό και αθλητισμό για όλη τους την ζωή.

-Εκθέσεις διεθνών οργανισμών διαπιστώνουν πως η Κούβα είναι η καλύτερη χώρα στην Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική για να μεγαλώσουν τα παιδιά και οι νέοι.

– Δεν διαπιστώνουν (Unicef) καμία περίπτωση υποσιτισμού και ανεπάρκειας τροφίμων παρά το εμπάργκο.   

-Η Κούβα έχει εξαφανίσει την μαλάρια με την προληπτική της ιατρική.

-Την μετάδοση του ιού HIV από την μητέρα στο παιδί

– Εξέλιξε φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα.

-Η βρεφική  θνησιμότητα ειναι 4 στις 1000 γεννήσεις η χαμηλότερη σε όλη την Αμερική.

-Ο μέσος όρος ζωής είναι περίπου 80 χρονών με κοινωνικούς συντελεστές υψηλότερους από πολλές λεγόμενες πλούσιες χώρες και των ΗΠΑ.

Γιατί λοιπόν η κάθε κυβέρνηση των ΗΠΑ ανανεώνει και σκληραίνει ακόμη περισσότερο το εμπάργκο;

Γιατί η Κούβα είναι το παράδειγμα της χώρας και της συμμετοχικής κοινωνίας που όλοι οι εργαζόμενοι θα ήθελαν να ζήσουν εκεί!

Είναι το παράδειγμα που πρέπει να εξαφανιστεί από τον χάρτη. Είναι το άσβεστο ταξικό μίσος που δεν αφήνει το κεφάλαιο των ΗΠΑ να ησυχάσει.

Η Κούβα κρατάει με κατακτήσεις και επιτυχίες. Κρατάει ζωντανά τα ιδανικά των επαναστατών της επίθεσης στην Μονκάδα. Ευχή όλων των επαναστατών και των καταπιεσμένων λαών είναι να κρατήσει την πορεία του σοσιαλισμού προς τον κομμουνισμό όπως προδιαγράφεται και στο νέο της Σύνταγμα για πάντα, με την δική μας στήριξη και αλληλεγγύη στο λαό της.