Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα και Βιετνάμ συμπλήρωσαν 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων

Λίγους μήνες μετά την εδραίωση της Επανάστασης, στις 2 Δεκέμβρη 1960, η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο έγινε η πρώτη χώρα του δυτικού ημισφαιρίου που ανέπτυξε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με την Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ.

Φέτος οι δύο ηρωϊκοί λαοί συμπλήρωσαν 60 χρόνια ισχυρών αδελφικών σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου του Βιετνάμ Νγκουγιέν Φου Τρονγκ και του Πρώτου Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας Ραούλ Κάστρο, κατά την οποία επιβεβαιώθηκαν οι στενοί, ιστορικοί δεσμοί φιλίας και συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Κουβανός ηγέτης σημείωσε πως η αδελφική φιλία μεταξύ των δύο χωρών, της οποίας τα θεμέλια έθεσαν οι ιστορικοί κομμουνιστές ηγέτες Φιντέλ Κάστρο και Χο Τσι Μινχ, θα αποτελούν για πάντα παράδειγμα διμερών σχέσεων για τον σύγχρονο κόσμο.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβρη του 1973, ενώ η ιμπεριαλιστική εισβολή των ΗΠΑ στην χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας βρισκόταν σε εξέλιξη, ο Φιντέλ Κάστρο ήταν ο πρώτος και μοναδικός ηγέτης που επισκέπτηκε τα απευλευθερωμένα εδάφη στο νότιο Βιετνάμ, προσφέροντας σημαντική ηθική υποστήριξη στο βιετναμέζικο λαό που δοκιμάζονταν από την αμερικανική κτηνωδία.

fidel vietnam 2

fidel vietnam 3

castro giap

Ο Φιντέλ Κάστρο με τον στρατηγό Γκιάπ στο Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας του Βιετνάμ, Σεπτέμβρης 1973.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες του Κάστρο με στρατιώτες Βιετκονγκ αλλά και η εγκάρδια συνάντηση του αλησμόνητου Κουβανού ηγέτη με τον θρυλικό στρατηγό Βο Νγκιέν Γκιάπ.