Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού στο μπέιζμπολ είναι επιθέσεις ενάντια στην Επανάσταση – Νέα επίθεση Τραμπ

Με μια ξαφνική απόφαση ο Τραμπ ακυρώνει την συμφωνία της Ομοσπονδίας μπειζ-μπολ της Κούβας με την Ένωση MLB που διοργανώνει το πρωτάθλημα στις ΗΠΑ που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από 3 χρόνια συζητήσεων.

Αφορμή ήταν η παρέμβαση του MLB για την προστασία των Κουβανών αθλητών, ώστε να μην πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης αδίστακτων εργοδοτών, ακόμη και συμμοριών του υποκόσμου, όταν τους προσφέρονται συμβόλαια από μεγάλους συλλόγους των ΗΠΑ, όπως έχει επανειλημμένα γίνει στο παρελθόν .

Σε μια περίπτωση μάλιστα του αθλητή Puig, συμμορία από το καρτέλ ναρκωτικών του Μεξικού τον απήγαγε από την Κούβα.

Η απόφαση για ακύρωση επαναφέρει την κατάσταση στην εποχή που έβαζαν τους Κουβανούς αθλητές, να υπογράψουν δήλωση πως δεν είναι μέλη της Κουβανικής κυβέρνησης, μέλη του Κομμουνιστικού κόμματος και ότι δεν θα γυρίσουν ποτέ στην Κούβα.

Οι δηλώσεις του συμβούλου ασφαλείας των ΗΠΑ, Bolton στην The Washington Post πριν καν η απόφαση κοινοποιηθεί στις 5 Απριλίου είναι χαρακτηριστικές: «αν οι κουβανοί παίκτες μπέιζμπολ θέλουν να παίζουν στα μεγάλα πρωταθλήματα, θα μπορούσαν να δραπετεύσουν από την Κούβα».

Το επιχείρημα του Trump είναι ότι η συμφωνία του Δεκεμβρίου παραβιάζει τους νόμους του εμπάργκο επειδή η κουβανική Ομοσπονδία μπέιζμπολ (FCB) είναι μια κρατική οντότητα.

“Λέει ψέματα, όπως έκανε σε όλη την μακρά του καριέρα με fake news. Το FCB αναγνωρίζεται σαν μια εθνική Ομοσπονδία από όλες τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις, όχι σαν εκπρόσωπος της κουβανικής κυβέρνησης. Οι επιθέσεις του ιμπεριαλισμού στο μπέιζμπολ είναι επιθέσεις ενάντια στην Επανάσταση, γνωρίζοντας ότι το δικαίωμα στον αθλητισμό είναι μία από τις μεγάλες κατακτήσεις, που δεν θα πρέπει να σταματήσει”, σχολιάζει η Granma στις 10/4.