Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κούβα: Οι επιτροπές υπεράσπισης της επανάστασης μπροστά στο σήμερα, αδιαχώριστες από την καρδιά της

Εισαγωγή_ ευκαιρίας δοθείσης
1. Η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη, γύρω από κορυφαία ζητήματα του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος και η κρίση στις γραμμές του δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη τη σοσιαλιστική Κούβα.

Ζητήματα όπως:

 • Η ανάγκη επαναστατικής ανασυγκρότησης των ΚΚ _κινημάτων, που παλεύουν για τη διατήρηση της ιδεολογικοπολιτικής τους αυτοτέλειας και της ενίσχυσης των δεσμών τους με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα
  • στον αντίποδα της
 • Διάχυσης μέσα σε «ευρύτερες αριστερές προοδευτικές συμμαχίες» της
 • Στρατηγικής των “σταδίων προς τον σοσιαλισμό” _που μεταξύ άλλων
 • Στηρίζουν τη συμμετοχή σε αστικές «αριστερές», «αντι-νεοφιλελεύθερες», «προοδευτικές», «κεντροαριστερές» κυβερνήσεις στο έδαφος του καπιταλισμού
 • Ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ή καλός και κακός ιμπεριαλισμός;
 • Λενινιστική αντίληψη ότι ο ιμπεριαλισμός είναι ο μονοπωλιακός καπιταλισμός _ανώτατο και τελευταίο στάδιο του εκμεταλλευτικού συστήματος ή
 • Η Κίνα είναι μια χώρα που “οικοδομεί τον σοσιαλισμό με κινεζικά χαρακτηριστικά” ή
 • Ο σοσιαλισμός έχει αρχές και στην Κίνα αυτές έχουν παραβιαστεί και έχουν πλέον επικρατήσει οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και μάλιστα, πως αυτή είναι μια χώρα του σύγχρονου καπιταλιστικού κόσμου, που ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και απειλεί την πρωτοκαθεδρία τους στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Μάλιστα όπως είναι γνωστό _αρχές Σεπτέμβρη, το τελευταίο –σε συνδυασμό με τη λαθεμένη οπτική κάποιων για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε αιτία _10 χρόνια μετά από τότε που το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας (ΕΚΠ) και μετά από ιδεολογικοπολιτικές συγχύσεις και προβλήματα τελικά ο υπονομευτικός ρόλος των οπορτουνιστικών δυνάμεων την σημάδεψαν με τίτλους τέλους.

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Πρωτοβουλία: Ένας “κύκλος” έκλεισε – ένας νέος ανοίγει

H “Μεγάλη Πορεία” του λαού και του ΚΚ Κίνας

H «Μεγάλη Πορεία», της Κίνας

Στα παραπάνω θέματα το ΚΚΕ έχει τη δική του χαραγμένη πορεία, με βάση τις συλλογικές αποφάσεις των συνεδρίων του, απόψεις που προσπαθεί να προβάλει με κάθε τρόπο στα πλαίσια υποχώρησης του κινήματος και αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων _ Τελική Ανακοίνωση της Διεθνούς Συνάντησης, Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον και οι λαοί η μόνη υπερδύναμη που μπορεί να τον πραγματώσει.

Δείτε
Για την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη στην 22η Διεθνή Συνάντηση των ΚΚ και το «κόλπο» περί «αντιρωσισμού» και «φιλορωσισμού»

 1. 2. Κουβανικές μαζικές οργανώσεις
 • Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας _Partido Comunista de Cuba (PCC)
  Το ΚΚ Κούβας με οργανωμένα μέλη κοντά στο 1.000.000, τρέφεται από την οργανωμένη πρωτοπορία της εργατικής τάξης, είναι η ανώτερη ηγετική δύναμη της κοινωνίας και του κουβανικού κράτους. Οργανώνει και καθοδηγεί κοινές προσπάθειες προς τους υψηλούς στόχους της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Είναι η συνέχεια του Πρώτου Μαρξιστικού Κόμματος που ιδρύθηκε το 1925, από τον Mella και τον Baliño.

  • Ένωση Νέων Κομμουνιστών Unión de venes Comunistas (UJC)
   Πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας, στήριγμα, μαχητική εφεδρεία και μέλλον του Κομμουνιστικού Κόμματος. Έχει την ευθύνη της εκπαίδευσης νέων στις τάξεις της και συνεργάζεται με μαζικές οργανώσεις νεολαίας και με τα παιδιά μέσω της Ένωσης Πιονιέρων της Κούβας _Unión de Pioneros de Cuba,για να συμβάλει στην εκπαίδευση των νέων γενεών ως συνειδητοποιημένους οικοδόμους του σοσιαλισμού.
 • Γενική συνομοσπονδία εργατών Κούβας Central de Trabajadores de Cuba (CTC)
  Συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης που συγκεντρώνει στις τάξεις της εκατομμύρια εργαζομένους, άνδρες (48,5%) και γυναίκες (51,5%).
 • Επιτροπές για την υπεράσπιση της επανάστασης (Comités de Defensa de la Revolución CDR) _που ων ο λόγος, που εργάζονται 62+χρόνια ακούραστα για την πατριωτική και διεθνιστική διαπαιδαγώγηση των μαζών, σκύβοντας στα “μικρά” και στα “μεγάλα” προβλήματα του γείτονα της διπλανής πόρτας και του νησιού γενικότερα. Υπήρξαν διαχρονικά αποτελεσματικό όργανο κινητοποίησης, απέναντι στα οικονομικά, πολιτιστικά και κοινωνικά καθήκοντα της κοινότητας.
 • Ομοσπονδία Κουβανών Γυναικών (Federación de Mujeres Cubanas (FMC)
  • Ιδρύθηκε στη βάση της ένωσης όλων των υπαρχουσών επαναστατικών γυναικείων οργανώσεων. Έχει βρεθεί στο επίκεντρο του αγώνα για την εξάλειψη των προκαταλήψεων, την ισότητα και τη χειραφέτηση των γυναικών.
   Η οργάνωση έχει 4.164.090 μέλη, ομαδοποιημένα σε 78.659 οργανώσεις βάσης, σε αστικές και αγροτικές περιοχές, που αντιπροσωπεύουν το 89% του γυναικείου πληθυσμού της Κούβας άνω των 14 ετών.
  • Πανεπιστημιακή Ομοσπονδία Φοιτητών (Federación Estudiantil Universitaria FEU)
  • Ιδρύθηκε από τον Julio Antonio Mella, με χιλιάδες φοιτητές πανεπιστημίου και μεταπτυχιακών σε όλη την εθνική επικράτεια, διοχετεύοντας και τις ανησυχίες τους στη μάχη για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση.
  • Ομοσπονδία Φοιτητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Federación de Estudiantes de la Enseñanza Media FEEM)
  • Συγκεντρώνει τα εκατομμύρια νέων μαθητών γυμνασίου_λυκείου. Ενθαρρύνει τα μέλη της να προσπαθήσουν να επιτύχουν καλύτερα ακαδημαϊκά αποτελέσματα και να μπουν μαχητικά στην παραγωγή.
  • Ένωση Πρωτοπόρων της Κούβας _Unión de Pioneros de Cuba, μετέπειτα Οργανισμός Πιονιέρων José Martí (Organización de Pioneros José Martí OPJM)
  • Συνεργάζεται με νεανικές μαζικές οργανώσεις και παιδιά, για να συμβάλει στην εκπαίδευση των νέων γενεών ως συνειδητών οικοδόμων του σοσιαλισμού.
 • + μερικές 100άδες, μπορεί και 1000άδες μικρές και μεγάλες πολιτισμικο_κοινωνικές οργανώσεις

Μιλώντας στο κλείσιμο του 10ου Συνέδριου των θρυλικών Επιτροπών για την Άμυνα της Επανάστασης (Comités de Defensa de la Revolución _CDR) ο “πρώτος τη τάξει” (γραμματέας τους και Πρόεδρος της Δημοκρατίας), Miguel az-Canel Bermúdez, συνεχάρη τα μέλη και στελέχη με την ευκαιρία της επετείου της οργάνωσης που “ιδρύθηκε από τον Φιντέλ μια ιστορική νύχτα”, ενώ μετέφερε μια ιδιαίτερη αγκαλιά στον Gerardo Hernández Nordelo, που επικυρώθηκε ως Γενικός Συντονιστής τους.

Διευκρινίζοντας ότι «αντιμετωπίζουμε την κατάσταση δημιουργικά με αποφάσεις, χωρίς φόβο, θάρρος και αισιοδοξία αλλά και με κουβανέζικη εμφάνιση, γιατί aquí no se rinde nadie _εδώ κανείς δεν τα παρατάει».

Καμίλο Σιενφουέγος | Camilo Cienfuegos “¡Aqui no se rinde nadie (carajo)!” –εδώ κανείς δεν παραδίνεται (γαμώτο!)

σσ.
Οι Επιτροπές για την υπεράσπιση της επανάστασης, είναι ένα δίκτυο επιτροπών γειτονιάς που αγκαλιάζει όλη την Κούβα. Οι οργανώσεις, είναι «τα μάτια και τα αυτιά της Επανάστασης», και από το 1960 αγρυπνούν ενάντια σε κάθε αντεπαναστατική δραστηριότητα.
Είναι κυρίως νέοι και από το 2010, υπολογίζεται ότι 8,4 εκατομμύρια Κουβανοί (επί 11,2 εκατομμυρίων) γράφτηκαν μέλη στις CDR.
Αυτή η πολιτοφυλακή ‑που ανά πάσα στιγμή μπορεί ‑σε περίπτωση ανάγκης να εξοπλιστεί (όπως έγινε με την περίπτωση του κόλπου των χοίρων, αλλά και μετά, με τις προβοκάτσιες και τη δολοφονία του Camilo Cienfuegos και πρόσφατα με τη γνωστή προβοκάτσια των αμερικάνων) δημιουργήθηκε από τον Φιντέλ στις 28-Σεπ-1960, μετά την Επανάσταση του 1959, που ανέτρεψε το Batista και ο Φιντέλ ήταν που τις ανέδειξε σε «συλλογικό όπλο επαναστατικής επαγρύπνησης»
Σύνθημα των CDR είναι, “¡En cada barrio , Revolución!” _“Σε κάθε γειτονιά, Επανάσταση!”.

Αναζωογόνηση και ενίσχυση,
προκλήσεις στην ατζέντα των CDR

Οι σύνεδροι στο 10ο Συνέδριο των CDR ενέκριναν ομόφωνα απόφαση σχετικά με την πολιτική προσωπικού, τη λειτουργία και τα καθήκοντα στήριξης της οικονομίας.
Ο Vladimir Sauri Bermúdez, εθνικός συντονιστής του οργανισμού, ανέφερε για συμμετοχή 175 τακτικών αντιπροσώπων, που εκπροσωπούν όλες τις επαρχίες και τον ειδικό δήμο Isla de la Juventud + 32 προσκεκλημένους.

Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν, επεσήμανε, σχετίζονται με την προτεραιότητα που δόθηκε στην επιλογή, την προετοιμασία και τη σταθερότητα των στελεχών και των εφεδρειών τους σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας των CDR, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον πλαίσιο και την κοινωνική δυναμική· και κοινά καθήκοντα για τη στήριξη της οικονομίας που σχετίζονται με τη συλλογή πρώτων υλών, την παραγωγή τροφίμων και την ορθολογική χρήση της ενέργειας _μεταξύ άλλων.

ΕΕΔΔΑ: Μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Κούβας για την πυρκαγιά στο Ματάνσας

Ανέφερε ότι έγιναν 22 διορθωτικές παρεμβάσεις σε αυτά τα θέματα στη συνεδρία εργασίας, μεταξύ αυτών, η ανάπτυξη της διαδικασίας “επικαιροποίησης, αναζωογόνησης και ενδυνάμωσης”. Το συνέδριο, αποτέλεσε μια πολύτιμη ευκαιρία για να διασφαλιστεί η ολοκλήρωση των περισσότερων από τις βασικές δομές.
Ομοίως, αναφέρθηκε στο ότι ο οργανισμός, κατά την περίοδο 2018-2023, εργάστηκε για την τελειοποίηση και την ενίσχυση της συνολικής λειτουργίας των δομών του σε διαφορετικά επίπεδα, αν και αναγνωρίζοντας ότι εξακολουθούν να έχουν αδυναμίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με διαφοροποιημένο τρόπο και με μεγαλύτερη ευελιξία.
Από την άλλη, τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης της τελειοποίησης του συστήματος πρόσληψης και ολοκληρωμένης προετοιμασίας για την εφεδρεία, καθώς και των τρόπων και μέσων εκπαίδευσης στελεχών.

Στο πλαίσιο της εκτενούς συζήτησης, η Επιτροπή συμφώνησε να προτείνει στο συνέδριο, τη χορήγηση εξουσιών στην Εθνική Εκτελεστική Γραμματεία ώστε να εμβαθύνει, να μελετήσει και να προτείνει στην Εθνική Διεύθυνση την βελτίωση των προτύπων πολιτικής προσωπικού, επίσης μια εις βάθος ανάλυση του πόσα περισσότερα μπορούν να γίνουν για να επιτευχθεί μεγαλύτερη αντικειμενικότητα στη διαδικασία επιλογής και προετοιμασίας των εφεδρειών, για καλύτερα αποτελέσματα.
Ομοίως, η Επιτροπή εξέτασε την αύξηση των ενεργειών ελέγχου για να διασφαλίσει την αυστηρή συμμόρφωση στον τρόπο δουλειάς που έχει σχεδιαστεί από τον οργανισμό για όλες τις δομές του. Συνέχιση της προώθησης της παραγωγής τροφίμων μέσω του προγράμματος Cultiva tu pedacito (σσ. Καλλιεργήστε το μικρό σας κομμάτι _”κηπάκι”), υποστήριξη των άλλων καθηκόντων της οικονομίας· και να επιτύχουν μεγαλύτερη οικογενειακή συνείδηση στην ορθολογική χρήση της ενέργειας.

Ενίσχυση της δουλειάς με οικογένειες και νέους

Μια 2η επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν 158 αντιπρόσωποι και 18 προσκεκλημένοι από όλες τις επαρχίες της χώρας, είχε επικεφαλής τον Rogelio Polanco Fuentes, υπεύθυνο του Ιδεολογικού Τμήματος του Κόμματος.
Κατά την ανάγνωση της τελικής έκθεσης, ο Yanely Tablada Ramírez εξήγησε ότι η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της εργασίας με τις οικογένειες, ιδιαίτερα τους νέους, ώστε να αισθάνονται ταυτισμένοι με τον οργανισμό, καθώς και στην επίτευξη μεγαλύτερης παρουσίας στα κοινωνικά δίκτυα.
Ως συμπεράσματα και στόχους που προέκυψαν μετά την ανάλυση, ανέφερε το καθήκον να καταγγέλλουμε διαρκώς τις πάσης φύσης ζημιές από τον αποκλεισμό (εμπάργκο) των ΗΠΑ στη χώρα μας, καθώς και τη διεθνή διάδοση της πραγματικής εικόνας της Κούβας, που δέχεται συνεχώς επιθέσεις.

Κάλεσε επίσης το λαό να συμμετάσχουν στα καθήκοντα αύξησης της ανταλλαγής διεθνιστικής προλεταριακής αλληλεγγύης με άλλες παγκόσμιες μαζικές οργανώσεις, σύμφωνα με τις αξίες που υπερασπίζεται ο κουβανικός λαός και να συστηματοποιήσουν τη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών για τη δημιουργία ακόμη πιο πλούσιου περιεχομένου που να βοηθά στην αντιμετώπιση της ανατροπής που στοιχειώνει το διαδίκτυο από τον εχθρό

Επαναστατικό έργο επιτήρησης
και πρόληψης,
πυλώνες στη δράση των
CDR

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης μιας 3ης επιτροπής – που εγκρίθηκε στη συνέχεια – η Julia Iliana Durruthy Molina, μέλος της Εθνικής Γραμματείας του CDR, τόνισε ότι ανέλυσε θέματα σχετικά με την επαναστατική επιτήρηση και την προληπτική εργασία, με 143 αντιπροσώπους και 22 προσκεκλημένους να συμμετέχουν.
Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης στην περιοχή που επιτρέπει μεγαλύτερη αντιπαράθεση με την κοινωνική απειθαρχία και τα φαινόμενα ιδεολογικής πολιτικής ανατροπής που παρατηρούνται στις γειτονιές και τη χρήση του συστήματος πληροφόρησης και αναφοράς. Επίσης το κοινό έργο των CDR με τα Στρατεύματα Συνοριακής Φύλαξης για την επίτευξη της ενίσχυσης των αποσπασμάτων “ Mirando al Mar _Κοιτάζοντας προς τη Θάλασσα”, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες κάθε τόπου.

Ομοίως, αναλύθηκε το κοινωνικό και προληπτικό έργο του οργανισμού που επηρεάζει την κοινότητα, προκειμένου να εκπαιδεύσει στις επαναστατικές αξίες και να μεταμορφώσει θετικά προβλήματα που επηρεάζουν τη γειτονιά.

Η Durruthy Molina τόνισε ότι συμφωνήθηκε να προταθούν για έγκριση ως συστάσεις:

 • ·   Εντατικοποίηση των ενεργειών ώστε τα συστήματα επιτήρησης κάθε περιοχής να είναι αποτελεσματικά, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες των κοινοτήτων στο σημερινό πλαίσιο,
 • ·  Με τρόπο ώστε να ενισχύεται η λαϊκή επαναστατική μαχητικότητα, καθώς και η ενεργός συμμετοχή των μελών των CDR σε αυτό το σημαντικό έργο.
 • ·  Ολοκλήρωση της συγκρότησης αποσπασμάτων επιτήρησης σε επίπεδο ζώνης που να επιτρέπουν στα CDR να περιπολεί και να φροντίζει τα κέντρα οικονομικού ενδιαφέροντος της κοινότητας, με έμφαση στα καταστήματα αλκοολούχων ποτών
 • ·  Συνέχιση της παγίωσης του συστήματος ενημέρωσης και καταγγελιών του πληθυσμού για όσα συμβαίνουν στις γειτονιές, απαιτώντας συστηματική διαδικασία, για βελτίωση της ποιότητας των καταγγελιών για κακώς κείμενα, τον εντοπισμό τυχόν ταραχοποιών στις γειτονιές, καθώς και υψηλότερο επίπεδο επαλήθευσης τέτοιων ζητημάτων στην περιοχή.
 • ·  Συνέχιση _βελτίωση στα αποσπάσματα “Κοιτάζοντας τη Θάλασσα” και την παρουσία στις παράκτιες πόλεις, ενισχύοντας τον δεσμό με τα Στρατεύματα Συνοριακής Φρουράς, ώστε να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ενσωμάτωση των νέων σε αυτά.
 • ·  Παροχή μεγαλύτερης παρακολούθησης και συστηματικού ελέγχου των δομών του οργανισμού, σε όλα τα επίπεδα, για τη μάχη κατά της φύτευσης, διακίνησης και της κατανάλωσης ναρκωτικών, ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη και την απόρριψη αυτής της μάστιγας.
 • ·  Προώθηση της τυπικής εκπαίδευσης, της άσκησης “καλής γειτονίας” και συμπεριφορών, καθώς και τρόπων συνύπαρξης με τους γείτονες της “διπλανής πόρτας”.
 • ·  Καθοδήγηση της εργασίας προς μια πιο ενεργή και αποτελεσματική κοινωνική προσέγγιση, δίνοντας έμφαση στη γειτονιά που αλλάζει και προσοχή στις οικογένειες σε ευάλωτες καταστάσεις.

¡Camilo, aquí está Cuba! Καμίλο, εδώ είναι η Κούβα!

Αύριο η συνέχεια: Díaz-Canel: με θάρρος και αισιοδοξία αλλά και με κουβανέζικη ματιά, γιατί εδώ κανείς δεν τα παρατάει“¡Aqui no se rinde nadie (carajo)!”