Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Σε 10 ημέρες 508 γιατροί – νοσηλευτές σε 12 χώρες – Ηγέτης στον κόσμο της αλληλεγγύης – #Covid-19

Η Κούβα έστειλε χθες Σάββατο 39 στελέχη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της στο πριγκιπάτο της Ανδόρας, τη δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία προσφέρει βοήθεια στο πλαίσιο του αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Θα πάνε «σε μια χώρα που τους έχει ανάγκη, είναι μια απόφαση που πήραν προσωπικά και εθελοντικά», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γιατρός Χόρχε Ντελγάδο, διευθυντής των κουβανικών υπηρεσιών διεθνούς συνεργασίας στον τομέα της υγείας.

Η Αβάνα προχώρησε στην κίνηση αυτή κατόπιν αιτήματος του μικροσκοπικού πριγκιπάτου των περίπου 70.000 κατοίκων, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο από τις χώρες που υφίστανται τα πιο βαριά πλήγματα εξαιτίας της πανδημίας στην Ευρώπη -τη Γαλλία και την Ισπανία- και καταγράφει 267 κρούσματα, ανάμεσά τους τρία θανατηφόρα.

«Έχουμε σπουδαία νέα: γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό ειδικευμένο στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής από την Κούβα έρχεται να μας βοηθήσει», ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας της Ανδόρας, Τζουάν Μαρτίνες.

«Είναι η πρώτη φορά που μια μπριγάδα μας πάει σε πλούσια χώρα, με τεχνολογία αιχμής, και θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες εκεί», επισήμανε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο η γιατρός Βίλμα Βάργκας.

Με αυτή την ομάδα, συνολικά υπάρχουν ιατρικές ταξιαρχίες σε δώδεκα χώρες, με περισσότερους από 580 γιατρούς και νοσηλευτές  σε διάφορα μέρη του κόσμου, οι οποίοι έχουν ζητηθεί από τις κυβερνήσεις αυτών των χωρών καθώς και πολλοί άλλοι που εργάζονταν ήδη στα πλαίσια διαφόρων συμφωνιών σε μια ομάδα εθνών που έχουν επίσης ενταχθεί στην υποστήριξη της καταπολέμησης της πανδημίας.

Η Κούβα, μια  χώρα που υφίσταται εξοντωτικό αποκλεισμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, εκτελεί σχεδόν το ένα τρίτο της παγκόσμιας ιατρικής συνεργασίας.

«Η Κούβα έχει τείνει το χέρι» για να βοηθήσει άλλες χώρες «πολλές φορές, αλλά ποτέ μέσα σε τόσο λίγο χρόνο», σημείωσε μέσω Twitter ο κουβανός υπουργός Υγείας Χοσέ Άνχελ Πορτάλ.