Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα: Συνεχίζεται η μείωση των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού και των θανάτων εξαιτίας της COVID-19

Ο αριθμός των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό υποχωρεί στην Κούβα, όπου οι αρχές χαλαρώνουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 712 κρούσματα του SARS-CoV-2, τα λιγότερα από τα μέσα Ιουλίου. Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 4.109. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) είναι 119.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του κουβανικού υπουργείου Υγείας, ο Φρανσίσκο Ντουράν, απέδωσε τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης το τελευταίο διάστημα στη νήσο στο ότι προχώρησε ο εμβολιασμός. Πάνω από το 70% του πληθυσμού-στόχου της εκστρατείας ανοσοποίησης είχε λάβει μέχρι χθες δύο (από τις τρεις απαιτούμενες) δόσεις των εγχωρίως παραγόμενων εμβολίων κατά της COVID-19, κατά το υπουργείο.

Οι αρχές πλέον χαλαρώνουν τους περιορισμούς, ανοίγοντας σταδιακά θεματικά πάρκα, αθλητικές εγκαταστάσεις, καφετέριες, παραλίες και πισίνες, αν και συνεχίζοντας να απευθύνουν συστάσεις να τηρούνται μέτρα και πρωτόκολλα προστασίας, όπως η χρήση μασκών και η τήρηση της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης. Αύριο Δευτέρα, ξαναρχίζουν να κυκλοφορούν λεωφορεία, τρένα και πορθμεία. Επίκειται η επανέναρξη παραδόσεων με φυσική παρουσία στα πανεπιστήμια.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στο κράτος της Καραϊβικής με 11,3 εκατ. κατοίκους έχει φθάσει τους 8.230 νεκρούς επί συνόλου 951.325 μολύνσεων από τον Μάρτιο του 2020.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κούβα που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα δίνει τη μάχη ενάντια στον ιό έχοντας τεράστιες ελλείψεις σε αναγκαίο ιατρικό εξοπλισμό εξαιτίας του εγκληματικού εμπάργκο που της έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της.

vivlio mpelogiannis