Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα Το αμερικανικό εμπάργκο προκάλεσε απώλειες 4,3 δισεκ. δολαρίων

Το εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, μόνο για το διάστημα από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Μάρτιο φέτος, προκάλεσε στην Κούβα απώλειες 4,321 δισεκ. δολαρίων, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της νησιωτικής χώρας.

«Στη διάρκεια της περιόδου που καλύπτει η έκθεση, ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες της τάξης των 4,321 δισεκ. δολαρίων για την Κούβα», αναφέρει το υπουργείο σε ένα επίσημο κείμενο.

Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκατέστησαν τις σχέσεις τους τον Ιούλιο του 2015 έπειτα από διακοπή 50 και πλέον χρόνων, όμως το αμερικανικό Κογκρέσο διατήρησε το εμπάργκο.

Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή το 1962, σε τρέχουσες τιμές, ο αποκλεισμός προκάλεσε ζημίες που κατά την κυβέρνηση της Κούβας, αποτιμώνται στο ιλιγγιώδες ποσό του ενός τρισ. δολαρίων (933.678 εκατομμύρια δολάρια – σε σημερινές αξίες) για την κουβανική οικονομία, συνεχίζει το υπουργείο.

Τον Νοέμβριο του 2017, με σκοπό να περιορίσει την προσέγγιση που ξεκίνησε ο προκάτοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέφερε ένα μεγάλο μέρος των κυρώσεων, επιτρέποντας ωστόσο στους Αμερικανούς να «ταξιδεύουν στην Κούβα και να υποστηρίζουν τις μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις» στο νησί.

Τα μέτρα αυτά «είχαν αποτέλεσμα μια σημαντική μείωση των επισκέψεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και προκάλεσαν μεγάλα εμπόδια στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις κουβανικών επιχειρήσεων με ενδεχόμενους αμερικανούς εταίρους ή τρίτες χώρες», διευκρινίζεται στο κείμενο του κουβανικού υπουργείου.

«Η ένταση του αποκλεισμού της Κούβας συνοδεύτηκε από μια επιθετική, απειλητική και αναιδή ρητορική και από περιορισμούς εκ μέρους των ανώτατων επιπέδων της αμερικανικής κυβέρνησης, κάτι που δημιουργεί μια μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης και αβεβαιότητα», σημειώνεται.

Κάθε χρόνο (από το 1991) η κυβέρνηση της Κούβας επαναφέρει στον ΟΗΕ ψήφισμα με το οποίο ζητείται από τις ΗΠΑ να άρουν το οικονομικό εμπάργκο και το οποίο έχει υπερψηφιστεί 26 φορές μέχρι σήμερα, γεγονός που πρόκειται να συμβεί κι εφέτος.

Φέτος, θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ σε ημερομηνία άγνωστη προς το παρόν.

Για την ιστορία το περσινό ψήφισμα (2017) εγκρίθηκε από 191 χώρες και μόνο οι ΗΠΑ και το Ισραήλ ψήφισαν κατά.