Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κούβα 🚩Πρωτομαγιά 🚩Ενόψει της γενικής επίθεσης, ακόμα πιο μεγάλη ενότητα των εργαζομένων.

Στην Κούβα, όταν οι «barbudos», με επικεφαλής τον Φιντέλ, τον Comandante en jefe Fidel Castro Ruz, μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες λαού απελευθέρωναν την Αβάνα και πήραν με τα όπλα την εξουσία, ξεκίνησε η δοξασμένη και δύσκολη πορεία οικοδόμησης του σοσιαλισμούAño Primero (1ο) de la revolución  – Año 2ο de la revolución … «1η  χρονιά από την επανάσταση», «2η  χρονιά από την επανάσταση» … και κάπως έτσι μέσα από ατραπούς και πισωγυρίσματα, νίκες και ερωτηματικά σε κρίσιμα σταυροδρόμια, αλλά κυρίως κατακτήσεις έφτασαν στο «Año 60ο de la revolución» και στο «Año 61ο»… Όλα αυτά τα χρόνια η Πρωτομαγιά αποτελούσε ένα από τα πολλά σημεία συνάντησης των κινητήριων δυνάμεων -πολιτικά και κοινωνικά, της επανάστασης με την απλή λαϊκή οικογένεια σύσσωμου του νησιού, όπου με την αποφασιστικότητα των εκατομμυρίων συμμετεχόντων -ανανεωνόταν κάθε φορά η βαθειά πίστη στην επανάσταση και ο όρκος τιμής «¡Hasta la victoria siempre! ¡Patria o muerte! ¡Socialismo o muerte! ¡Venceremos!» Το σύνθημα φέτος είναι «¡Unidad, Compromiso y Victoria!» …Ενότητα – Δέσμευση – Νίκη!

Primero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960Primero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Milicianos desfilando por la Plaza de la Revolución Primero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Nilicianos y mujeresPrimero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Las mujeres siempre presentesPrimero de Mayo La dirección de la RevoluciónPrimero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 La bandera cubanaPrimero de Mayo Patria o Muerte en el año 1960 Las mujeres siempre presentes La bandera cubana la más bella que existe

Όλη η Κούβα στους δρόμους και αυτή την Πρωτομαγιά. Οι εργαζόμενοι γεμίζουν πλατείες και λεωφόρους της χώρας, τις γειτονιές και τις εξέδρες. Ένας ολόκληρος λαός διοργανώνει τη γιορτή του διεθνούς προλεταριάτου.

1ro de Mayo

Στις αφίσες κατακτήσεις και όνειρα θα πάνε παραπέρα, σκάβοντας καινούργια μονοπάτια. Συνθήματα θα είναι οι στόχοι που πρέπει να προσεγγιστούν, οι υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρωθούν και τα επιτεύγματα που πρέπει να οικοδομηθούν.

Εργάτες κι αγρότες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, αθλητές και μαθητές δείχνουν έμπρακτα την υποστήριξή τους στο πολιτικό και κοινωνικό σύστημα του νησιού της επανάστασης και την πεποίθηση στην τελική νίκη, μια ακατανίκητη δύναμη που χαρακτηρίζει τους εργαζομένους της Κούβας.

1ro de Mayo[Το Cubadebate γράφει] |> Ενώ εκατομμύρια διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή ή το έχουν κάνει ήδη σε όλο τον κόσμο για τις εργασιακές διεκδικήσεις, τα αιτήματα και την προάσπιση των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, κατά της ανεργίας και της επισφαλούς απασχόλησης, απαιτώντας καλύτερες συνθήκες και μαζί μια δουλειά που επιτρέπει να εργάζεσαι και να ζεις με αξιοπρέπεια, σήμερα η Κούβα διαδηλώνει για να δώσει μια ακόμη δυναμική επίδειξη της ενότητας και της αγωνιστικής ικανότητας .

Λίγες ώρες μετά την πρόσφατη απειλή του Trump, οι Κουβανοί εργάτες απάντησαν στους δρόμους του αγώνα, δείχνοντάς του ότι δεν εκφοβίζονται ούτε διασπώνται, ότι είναι στο πλάι της ηγεσίας τους στη διαδικασία των αλλαγών που βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα.

1ro de Mayo 2019

Από τα χαράματα…

1ro de Mayo 21ro de Mayo 61ro de Mayo 51ro de Mayo 41ro de Mayo 31ro de Mayo 2

«Αρκετά με τα ψέματα» όπως είπε ο Diaz-Canel, στο φωνάζουμε Donald Trump όλοι οι εργάτες της Κούβας, και σε προειδοποιούμε ότι θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά, αλλά χωρίς να χάσουμε ούτε ένα γιώτα ούτε μια κεραία της αξιοπρέπειας και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Μερικές ημέρες μετά τη λήξη του 21ου Συνεδρίου των συνδικάτων (ΣΣ. |> Central de Trabajadores de Cuba), οι προλετάριοι στις Μεγάλες Αντίλλες βρίσκονται ενωμένοι στον αγώνα περισσότερο από ποτέ, διότι «έχουμε μάθει ότι η νίκη ανήκει σε αυτούς που αντιστέκονται και παλεύουν, σ’ εκείνους που εξετάζουν προσεκτικά και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες και τους κινδύνους, που δεν τρομάζουν, δε φοβούνται τον εχθρό, όσο ισχυρός κι αν είναι», όπως είπε ο José Ramón Machado Ventura, αναπληρωτής γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, στο σώμα των συνέδρων και πρόσθεσε:

Αυτή την Πρωτομαγιά, ο ηρωικός μας λαός, που καθοδηγείται από την εργατική τάξη, θα δώσει σε όλη τη χώρα, μια νέα και ισχυρή απόδειξη: «¡Unidad, Compromiso y VictoriaΕνότητα – Δέσμευση – Νίκη.

La revolucion soy yo[πηγή Cubadebate] |> Πρωτομαγιά Ενόψει της γενικής επίθεσης, ακόμα πιο μεγάλη ενότητα των εργαζομένων |> Η Κούβα στους δρόμους και αυτή την Πρωτομαγιά |>Πάνω από ένα εκατομμύριο προς την «Plaza de la Revolución»

ΣΣ |> Η εικόνα της κεφαλίδας παραπέμπει σε μια «κουβέντα» του Fidel με εργαζόμενους στο Guantánamo |> Σύντροφοι εργαζόμενοι, μεγάλη είναι η χαρά μου για τις νέες  κατακτήσεις σας στην παραγωγή, είμαι βέβαιος ότι η κολεκτίβα σας, που με τόσο ενθουσιασμό δουλεύει, θα πετύχει σε όλα τα πλάνα της συμβάλλοντας αποφασιστικά στην οικονομία της χώρας. Τώρα, που η πατρίδα μας ζει σε δυσμενές διεθνές περιβάλλον, το παράδειγμα που δίνετε αποκτά ιδιαίτερη σημασία και είναι η απάντηση που ζητάμε απ’ όλη την εργατική τάξη: να αγωνιζόμαστε, να δουλεύουμε, να διαχειριζόμαστε και πάλι να αγωνιζόμαστε περισσότερο από ποτέ. Να μην περιμένουμε απέξω, … με επιμονή να στραφούμε αποφασιστικά στις δικές μας δυνάμεις. Σας συγχαίρω με όλη μου την καρδιά γι αυτό το θρίαμβο. Περιμένω νέα σας. Αδερφικά σας αγκαλιάζω – Fidel Castro Ruz [29-Οκτ-1982]

Το ρεπορτάζ του Cubadebate, από τα χαράματα …λεπτό προς λεπτό  |> 08:04 – Οι εργαζόμενοι του κόσμου γιορτάζουν στην Αβάνα |> 08:11 – Για την κουβανική νεολαία δεν υπάρχουν αδύνατες μάχες |> 08:13 – Κόμμα των εργαζομένων και της οικογένειάς τους |> 08:16 – Πρωτομαγιά στο Matanzas: Φλόγα και πατριωτική γενναιότητα |> 08:31 – Οι Κουβανοί εργάτες εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Λούλα και αλληλεγγύη με τη Βενεζουέλα |> και αυτό συνέχεια επί 8 ώρες, χιλιάδες «μικρά» και «μεγάλα» περιστατικά, λιθαράκια στην επανάσταση, που εκεί -απ’ ότι φαίνεται καλά κρατεί ¡Hasta la victoria siempre! ¡Patria o muerte! ¡Socialismo o muerte! ¡Venceremos!  – «¡Unidad, Compromiso y Victoria!» …Ενότητα – Δέσμευση – Νίκη


Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog