Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Κούφιοι κι οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα»

Γράφει Ο ΚΡΕΤΙΝΟΣ //

Θύελλα σχολίων προκάλεσε ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μπαλάφας με την τελευταία ατάκα του.

Ο υφυπουργός ήταν καλεσμένος στο ΣΚΑΪ το πρωί της 13ης Ιούλη 2017. Και για να αποδείξει –έτσι λαϊκά κατά την έκφρασή του- την αποδοχή και την απήχηση  της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είπε:  «Με σταματάει –είναι γεγονός σας διαβεβαιώ- ένα μηχανάκι στο δρόμο. Του ανοίγω το αυτοκίνητο. “Σας θεωρούν ευεργέτες” είπε».

Αναφερόταν, όπως εξήγησε και στο ραδιοσταθμό «Κόκκινο» (22.7.2017), σε κάποιον επαγγελματοτοβιοτέχνη (ΕΒΕ), ο οποίος μίλησε «για το θετικό μέτρο» της μείωσης εισφορών. (Ποιάς μείωσης δηλαδή; Εδώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι έγιναν  «συνέταιροι με το …κράτος» καθώς «μετά την επιβολή των νέων μέτρων και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει να δώσουν σε φόρους και εισφορές τα …μισά, ακόμη και πάνω από 50% του εισοδήματός τους» όπως έγραψε η εφημερίδα «Ημηρεσία» στις 1.4.2017).

Τώρα που τέλειωσε το πάρτι στα σόσιαλ μίντια και κατακάθισε ο κουρνιαχτός, διαπιστώνει κανείς πόσο …άδικα λοιδωρήθηκε ο αυθορμητισμός του υφυπουργού. Διότι η αυθόρμητη αυτοαναγόρευση σε ευεργέτη –του ιδίου του Γιάννη Μπαλάφα και της κυβέρνησής του- έχει ιστορικές ρίζες.

Ο Γιάννης Μπαλάφας  γεννήθηκε «στις 25 Νοέμβρη 1945 στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς». Όμως έχει «καταγωγή από τα Τζουμέρκα της Ηπείρου», όπως πληροφορεί το βιογραφικό του στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Και είναι πολλοί οι Ηπειρώτες που κατέκτησαν τον τίτλο του ευεργέτη, λόγω των δωρεών σε ιδρύματα ή άλλους επίσημους φορείς. Μάλιστα στη σκληρή περίοδο της Τουρκοκρατίας πολλοί Ηπειρώτες αναδείχτηκαν σε «εθνικοί ευεργέτες» με τις μεγάλες δωρεές, τα κληροδοτήματα, τα ευαγή ιδρύματα, καθώς και με την καθιέρωση θεσμών, διαγωνισμών και υποτροφιών. Απο τους πιό γνωστούς εθνικούς ευεργέτες, υπήρξαν ο Αβέρωφ, ο Ζάππας και ο Σίνας. Απ’ τα καταγεγραμμένα σήμερα περίπου 10.000 ηπειρωτικά κληροδοτήματα τα μισά προέρχονται από ηπειρώτες δωρητές.

Αυτό το ιστορικό υποσυνείδητο λειτούργησε και ο Γιάννης Μπαλάφας εκστόμισε τη νέα επική ατάκα για τους κυβερνητικούς ευεργέτες!

Δεν μένει παρά η πίκρα των στίχων –απ’ το 1908- του Κωστή Παλαμά: «Ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι/ κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα/ των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι»(!).

Κι αλίμονο, άν αυτή η κυβερνητική αυτοεκτίμηση γενικευτεί. Ν’ αρχίσουν  δηλαδή, τα περί ευεργεσιών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που είναι Τζουμερκιώτης και συντοπίτης του Γιάννη Μπαλάφα, να συνεχίσει η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, που είναι βουλευτής Άρτας, και να ακολουθήσουν κι άλλοι απ’ το συγκυβερνητικό στρατόπεδο… Τότε το Πανελλήνιο θα πνιγεί απ’ την ακατάσχετη λογοκοπία!