Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ: Τιμά την Απελευθέρωση της Αθήνας και το Δεκέμβρη του 1944

ΚΚΕ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

🔻🔻

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, τιμώντας την 75η επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του ’44

✔️ Παίρ­νει το επό­με­νο διά­στη­μα τις ακό­λου­θες πρωτοβουλίες:

Έκθεση αρχειακού υλικού

Εκθε­ση πρω­τό­τυ­που αρχεια­κού υλι­κού από το Αρχείο του ΚΚΕ, με τίτλο «Ενας αιώ­νας δρά­σης μέσα από τις εκδό­σεις του ΚΚΕ», στα γρα­φεία της ΚΟ Αττι­κής (Αχαρ­νών 241, Αγιος Νικό­λα­ος). Η έκθε­ση καλύ­πτει το διά­στη­μα από την ίδρυ­ση του Κόμ­μα­τος έως την ίδρυ­ση της «Σύγ­χρο­νης Εποχής».

Τα εγκαί­νια της έκθε­σης θα γίνουν την Τετάρ­τη 20 Νοέμ­βρη στις 7 μ.μ., με ομι­λία του Μάκη Παπα­δό­που­λου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ.


Ημερίδα με θέμα «1940 — 1949: Δεκαετία όξυνσης της ταξικής πάλης»

Η ημε­ρί­δα με θέμα «1940 — 1949: Δεκα­ε­τία όξυν­σης της ταξι­κής πάλης» θα γίνει το Σάβ­βα­το 23 Νοέμ­βρη στις 4.30 μ.μ., στην Αίθου­σα Συνε­δρί­ων του ΚΚΕ (λεωφ. Ηρα­κλεί­ου 145, Περισ­σός). Προ­σέ­λευ­ση στις 4 μ.μ.

Η θεμα­το­λο­γία της ημε­ρί­δας έχει ως εξής:

  • Κεντρι­κή ομι­λία: «Η στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ την περί­ο­δο 1940 — 1949». Ελ. Μπέλ­λου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η οργα­νω­τι­κή ανα­συ­γκρό­τη­ση και η πορεία του ΚΚΕ την περί­ο­δο 1940 — 1949». Θ. Χιώ­νης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Οι αστι­κές πολι­τι­κές δυνά­μεις και οι διε­θνείς σύμ­μα­χοί τους την περί­ο­δο 1940 — 1949». Χ. Ραζά­κος, συνερ­γά­της του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος διδά­κτο­ρας Ιστορίας.
  • «Η ουτο­πία της “Εθνι­κής Ενό­τη­τας” και η δρά­ση του εργα­τι­κού κινή­μα­τος». Ν. Μαυ­ρο­κέ­φα­λος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η σύγκρου­ση του Δεκέμ­βρη του 1944 στην Αθή­να και στις άλλες περιο­χές της Ελλά­δας». Αν. Γκί­κας, μέλος του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδά­κτο­ρας Ιστορίας.
  • «Ο ΕΛΑΣ της Αθή­νας και του Πει­ραιά». Θ. Σκο­λα­ρί­κος, μέλος του Γρα­φεί­ου της ΕΠ της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ.
  • «Η συμ­βο­λή των γυναι­κών στους αγώ­νες της περιό­δου». Φ. Τόλια, συνερ­γά­τρια του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φια διδά­κτο­ρας Ιστορίας.
  • «Η στά­ση και η δρά­ση των καλ­λι­τε­χνών». Β. Μόσχος, συνερ­γά­της του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ και διδά­κτο­ρας Ιστορίας.
  • «Από τη Βάρ­κι­ζα στην ταξι­κή σύγκρου­ση 1946 — 1949». Δ. Ξεκα­λά­κης, μέλος της Ιδε­ο­λο­γι­κής Επι­τρο­πής της ΚΕ και της ΕΠ της ΚΟ Αττι­κής του ΚΚΕ.
  • Κλεί­σι­μο

Λεύκωμα για την Απελευθέρωση και το Δεκέμβρη του 1944

Έκδο­ση λευ­κώ­μα­τος με τίτλο «1944. Η Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Αθή­νας και η ταξι­κή σύγκρου­ση του Δεκέμ­βρη. Ντο­κου­μέ­ντα και διδάγματα».

Είναι μια έκδο­ση τιμής και μνή­μης για τους αγω­νι­στές του ΚΚΕ και του λαού μας, αλλά και εξα­γω­γής διδαγ­μά­των. Απο­τε­λεί προ­ϊ­όν μιας πολύ­μη­νης, συλ­λο­γι­κής και πολυ­ε­πί­πε­δης προ­σπά­θειας μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς και φίλων του Κόμ­μα­τος, ενώ καθο­ρι­στι­κή ήταν η συμ­βο­λή του Τμή­μα­τος Ιστο­ρί­ας και του Αρχεί­ου του ΚΚΕ. Για πρώ­τη φορά έρχο­νται στο φως ντο­κου­μέ­ντα της περιό­δου στην οποία αναφέρεται.

Την Κυρια­κή 15 Δεκέμ­βρη στις 7 μ.μ., στο γήπε­δο του Σπόρ­τιγκ (Ηλία Ζερ­βού 89, Αγιος Ελευ­θέ­ριος), θα γίνει εκδή­λω­ση παρου­σί­α­σης του λευκώματος.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στο αντάρτικο τραγούδι.

  • Συμ­με­τέ­χουν: Στά­θης Δρο­γώ­σης, Κώστας Θωμα­ΐ­δης, Κώστας Τρια­ντα­φυλ­λί­δης, Διο­νύ­σης Τσα­κνής, Μανώ­λης Φάμελλος.
  • Ενορ­χή­στρω­ση: Θύμιος Παπα­δό­που­λος.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο