Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ του ΚΚΕ «Ένας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ» – Σήμερα τα εγκαίνια της έκθεσης αρχειακού υλικού

Έκθεση πρωτότυπου αρχειακού υλικού για τις εκδόσεις του Κόμματος από το Αρχείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, διοργανώνει στα γραφεία της η Κομματική Οργάνωση Αττικής (Αχαρνών 241, Άγιος Νικόλαος).

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ για να τιμήσει την επέτειο για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας και την ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη του ’44 και στις οποίες περιλαμβάνονται διοργάνωση ημερίδας, έκδοση Λευκώματος και συναυλία και αποτελούν συνέχεια στη δραστηριότητα που αναπτύχθηκε στην Αττική όλη την προηγούμενη πενταετία για τα 100χρονα από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν σήμερα Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019, στις 7 μ.μ., με ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ.

Ώρες λειτουργίας: Τετάρτη 5 μ.μ. – 8 μ.μ., Παρασκευή 5 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο και Κυριακή 10 π.μ. – 1 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ.

Τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης αρχειακού υλικού, θα εκτίθενται στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», κατά τις ώρες λειτουργίας του, εκδόσεις από την ίδρυση του εκδοτικού του Κόμματος και μετά.

Πολύτιμα αρχειακά ντοκουμέντα

Με προθήκες που θα περιλαμβάνουν πολύτιμα αρχειακά ντοκουμέντα αλλά και ταμπλό που θα εξηγούν στον επισκέπτη το περιεχόμενό τους, η έκθεση θα καλύπτει το διάστημα από την ίδρυση του Κόμματος έως την ίδρυση της «Σύγχρονης Εποχής», του σύγχρονου δηλαδή εκδοτικού του ΚΚΕ.

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί σε όλη την πορεία της εκδοτικής δραστηριότητας του ΚΚΕ. Να διαπιστώσει με τον καλύτερο τρόπο ότι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, το Κόμμα φρόντιζε πάντα να αναπτύσσεται η σχέση των κομμουνιστών, των προοδευτικών αγωνιστών με το πολιτικό, το λογοτεχνικό βιβλίο, με τη μαρξιστική – λενινιστική κοσμοθεωρία. Να διαπιστώσει επίσης ότι η εκδοτική δραστηριότητα συνδέθηκε και αποτύπωσε τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης, ότι ήταν πάντα συστατικό στοιχείο μάχης:

Από τις εκδόσεις στα χρόνια της παρανομίας, μέχρι τα βουνά της «Ελεύθερης Ελλάδας», που πήραν άλλωστε και αυτόν τον τίτλο, καλύπτοντας ακόμα και τις ανάγκες στρατιωτικής εκπαίδευσης των μαχητών του ΔΣΕ. Μέσα στη φωτιά της μάχης τυπώθηκαν π.χ. 3.000 αντίτυπα του «Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος», μεταφράστηκαν από τα Ρωσικά και τυπώθηκαν χιλιάδες βιβλία για τη δράση των μπολσεβίκων, επίσης ξενόγλωσσες εκδόσεις που είχαν στόχο τη διεθνή προβολή του ΔΣΕ. Η έκθεση συνεχίζεται με το τεράστιο επίτευγμα του εκδοτικού του Κόμματος στην πολιτική προσφυγιά, για σχολικά βιβλία στα Ελληνικά, αλλά και για τη στήριξη των πολιτικών κρατουμένων και εξόριστων στην Ελλάδα στα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια. Αργότερα, με το νέο εκδοτικό στα χρόνια της δικτατορίας και μετά από την πτώση της με τη «Σύγχρονη Εποχή», που πήρε το όνομά της από την έκδοση του σοβιετικού έργου «Ο Λενινισμός και η σύγχρονη εποχή». Η συμβολή του εκδοτικού του Κόμματος είναι τεράστια στην πάλη των ιδεών, φώτισε και φωτίζει το δρόμο των κομμουνιστών στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, διαδίδοντας το προοδευτικό βιβλίο.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ Ένας αιώνας δράσης μέσα από τις εκδόσεις του ΚΚΕ