Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κρίσιμες «λεπτομέρειες»… (Με αφορμή την Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης)

Σχόλιο Αλέκος Χατζηκώστας //

Με αφορμή τα 75 χρόνια της μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών παρουσιάζουμε ορισμένες κρίσιμες «λεπτομέρειες» για τον Β’ Π.Π και τον ρόλο την ΕΣΣΔ.

1. Συγκριτικός πίνακας Α’Π.Π και Β’ Π.Π

Κράτη που κήρυξαν τον πόλεμο :             33           70

Κλήθηκαν στα όπλα (σε εκατομ.):           74           110

Νεκροί (σε εκατ.):                                       10           34

Τραυματίες (σε εκατ.):                               20           28

Άμεσα πολεμικές δαπάνες (δισ. Δολ):       208      935

2. Μέλη του κομμουνιστικού κόμματος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο

Το κομμουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ εκτός από τη λύση των πολεμικών και οικονομικών προβλημάτων κατά τη διάρκεια του πολέμου έκανε και τεράστια πολιτική δουλειά, συνδεόμενο ακόμη περισσότερο με το λαό. Όσο πιο μεγάλες ήταν οι δοκιμασίες του πολέμου, τόσο περισσότεροι μαχητές στο μέτωπο και εργάτες στα μετόπισθεν έμπαιναν στο κόμμα. Ο πρωτοπόρος ρόλος του γράφτηκε και στις μάχες με το αίμα των μελών και στελεχών του. Στο δύσκολο 1942 μπήκαν στις γραμμές του κόμματος 1.340.000 νέα μέλη. Ο αριθμός των μελών του κόμματος κατά τη διάρκεια του πολέμου όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αυξήθηκε πάνω από 1.600.000 μέλη. Στους πρώτους 6 μήνες του πολέμου το Κόμμα είχε πάνω από 500.000 νεκρούς, ενώ έως το 1945 είχαν δώσει τη ζωή τους περίπου 3.000.000 κομμουνιστές και κομμουνίστριες. Σχεδόν το 1/3 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής βρισκόταν στο μέτωπο. Συνολικά το ποσοστό του κομματικού δυναμικού που εντάχθηκε στις στρατιωτικές και παραγωγικές ανάγκες του πολέμου έφτασε το 81,8%. Ένας στους δύο άνδρες και γυναίκες των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων προς το τέλος του πολέμου ήταν οργανωμένος κομμουνιστής και κομσομόλος.

3. Η οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ και της Αγγλίας στην ΕΣΣΔ ήταν ουσιαστικά ασήμαντη. Μέχρι το τέλος του 1941 η βοήθεια που έφτασε στην  ΕΣΣΔ ήταν 535.000 δολάρια, ενώ το σύνολο των αμερικανικών αποστολών σε όλες τις χώρες, το 1941, έφτασε τα 741.000.000 δολάρια. Ολες οι αποστολές στην ΕΣΣΔ σε όλα τα χρόνια του πολέμου έφτασαν περίπου το 4% του προϊόντος που ο σοβιετικός λαός παρήγαγε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τις σπουδαίες επιστιμονικές και τεχνικές ανακαλύψεις τις κρατούσαν μυστικές οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ και της Αγγλίας από την ΕΣΣΔ παρό το γεγονός ότι τις παραχωρούσαν στους αμερικανικούς οργανισμούς που ενίσχυαν τους πιο στενούς δεσμούς των καρτέλ με τα γερμανικά ταρστ.

4. Τιμηθέντες στην ΕΣΣΔ μεταπολεμικά

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη 1 Ιουνίου 1946 πάνω από 7.000.000 στρταιώτες, ναυτικοί, αξιωματικοί, βραβεύτηκαν με μετάλλια και βραβεία της ΕΣΣΔ. 10.942 τιμήθηκαν με τον τίτλο του ήρωα της ΕΣΣΔ. Οι σοβιετικοί οπλίτες φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του λαού τους και των λαών των ξένων χωρών και εκπλήρωσαν πλήρως τη ιστορική απελευθερωτική τους αποστολή.