Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κρατικός Προϋπολογισμός: Η κυβέρνηση κόβει 600 εκατ. ευρώ από την Υγεία εν μέσω πανδημίας!

Σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, ο νέος κρατικός προϋπολογισμός που από σήμερα συζητείται στη Βουλή, περικόπτει κατά 600 εκατ. ευρώ τις δαπάνες για την χρηματοδότηση της Υγείας, κάνοντας ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να δοθεί απεργιακή απάντηση σε αυτή την εγκληματική πολιτική που θυσιάζει την ζωή και την Υγεία του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, ο κρατικός προϋπολογισμός του 2020 προέβλεπε πως το ανώτατο πλαφόν δαπανών για το υπουργείο Υγείας ήταν 4,829 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 523 εκατ. για παρεμβάσεις σχετικά με τον COVID-19. Ο νέος προϋπολογισμός για το 2021 μειώνει το ανώτατο πλαφόν δαπανών στα 4,257 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 131 εκατ. προορίζονται για τη διαχείριση της πανδημίας!

Στον νέο προϋπολογισμό εγγράφεται αύξηση της χρηματοδότησης των νοσοκομείων από 1,236 σε 1,31 δισ. ευρώ, δηλαδή μόλις 74 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό, όμως, προέρχεται από το μοίρασμα των ήδη μειωμένων κονδυλίων κατά 22 εκατ. ευρώ, που αφορούν ενιαία τα νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Μιλάμε δηλαδή για ανακατανομή των μειωμένων κονδυλίων και όχι για πραγματική ενίσχυση του συστήματος της Υγείας.

Συγκεκριμένα, όταν η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση κατά 74 εκατ. ευρώ της χρηματοδότησης στα νοσοκομεία – τα οποία έτσι κι αλλιώς είναι σταγόνα στον ωκεανό – σημαίνει ότι άρπαξε από την ΠΦΥ 96 εκατομμύρια ευρώ. Το ίδιο κόλπο είχε γίνει και στον περσινό προϋπολογισμό. Ανακατανέμουν την περαιτέρω μείωση, με μεγάλο ριγμένο την ΠΦΥ.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση προβλέπει στον προϋπολογισμό αύξηση του ΑΕΠ το 2021 (171.934 εκατ. από 162.776 εκατ. ευρώ το 2020), στην Υγεία όχι μόνο δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ παραπάνω, αλλά έρχονται να προστεθούν νέες περικοπές στους κατακρεουργημένους κρατικούς προϋπολογισμούς όλων των προηγούμενων χρόνων.

Σε μια περίοδο που γίνεται πολύς λόγος για τα «οφέλη» του  ευρωπαϊκού «Ταμείου Ανάπτυξης», η κυβέρνηση δεν θα διαθέσει τίποτα από το συγκεκριμένο ταμείο για την ενίσχυση της Υγείας, κατευθύνοντας την χρηματοδότηση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Μαχαίρι» σε ΕΟΠΥΥ και ΠΦΥ

Με τον προϋπολογισμό του 2021 έρχονται να προστεθούν νέες περικοπές σε αυτές των τελευταίων χρόνων, διαμορφώνοντας ζοφερή εικόνα για τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, για το επίπεδο των παροχών στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Έτσι, η κρατική χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ μειώνεται κατά 50,6%, στα 300 εκατ., από τα 608 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα. Μειωμένη είναι και η φαρμακευτική δαπάνη κατά 130 εκατ. ευρώ, ενώ η δαπάνη για παροχές ασθένειας μειώνεται κατά 96 εκατ. (από 2,03 δισ. σε 1,934 δισ.).

Με λίγα λόγια, το μάρμαρο θα το πληρώσουν πάλι οι ασφαλισμένοι, που θα δουν νέα μείωση στις παροχές, για τις οποίες πληρώνουν και ξαναπληρώνουν, είτε με τις εισφορές στον ΕΟΠΥΥ, είτε με αύξηση των πληρωμών ή και τα δύο μαζί. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εισφορές που βαραίνουν τους ασφαλισμένους και αποτελούν το κύριο έσοδο του ΕΟΠΥΥ, θα ανέλθουν το 2021 στα 4,363 δισ. ευρώ από 4,144 δισ. ευρώ φέτος. Δηλαδή οι ασφαλισμένοι θα βάλουν από την τσέπη τους 219 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω.

Μάλιστα, τα 170 από τα 308 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού για τον ΕΟΠΥΥ αφορούν το πρόγραμμα εθνικού εμβολιασμού, επιβεβαιώνοντας την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλάει για «δωρεάν» τάχα εμβολιασμούς.

Επίσης, οι μεταβιβάσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) περικόπτονται από τα 249 εκατ. ευρώ φέτος στα 152 εκατ. ευρώ το 2021, μειωμένες κατά 39% μέσα σε ένα έτος!

902.gr/Ριζοσπάστης