Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κρατικός Προϋπολογισμός 2022: Δισεκατομμύρια για το ΝΑΤΟ, τίποτα για μέτρα προστασίας από φωτιές και πλημμύρες

Τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022 που κινείται στους βασικούς άξονες που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, κατήγγειλε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ  και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό, που διεξάγεται σήμερα για δεύτερη μέρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σημείωσε πως ο προϋπολογισμός «από τη μία περιλαμβάνει αβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους σε βάρος του λαού, καθήλωση μισθών και συντάξεων πείνας και μείωση των κρατικών δαπανών που αφορούν τις λαϊκές ανάγκες, ακόμα και τις δαπάνες για την προστασία της υγείας στις συνθήκες της πανδημίας, με τραγικές συνέπειες.

Από την άλλη, μείωση της φορολογίας των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση της χρηματοδότησης των επιχειρηματικών ομίλων με αιχμή την κερδοφορία των επιχειρήσεων στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία, με διαρκή επίθεση κατά των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων».

Η κυβέρνηση καμαρώνει για την καπιταλιστική ανάπτυξη και ο λαός υποφέρει

Κατήγγειλε την κυβέρνηση που καμαρώνει για την καπιταλιστική ανάπτυξη και την ίδια ώρα ο λαός υποφέρει, ενώ αρνείται να πάρει μέτρα για τις φωτιές, τις πλημμύρες, τους σεισμούς. Έφερε το παράδειγμα της Εύβοιας που κάηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, και παρότι πέρασαν 4 μήνες, ακόμα αρνείται να δώσει ουσιαστικές αποζημιώσεις, να πάρει μέτρα για την αναπλήρωση του εισοδήματος, να κατασκευάσει αντιπλημμυρικά έργα και περιμένει τους χορηγούς. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως τα σχέδια που εξαγγέλλονται για την ανασυγκρότηση της περιοχής έχουν μοναδικό παραλήπτη το μεγάλο κεφάλαιο και οι φιέστες που οργανώνει η κυβέρνηση δεν μπορούν να κρύψουν τις εγκληματικές της ευθύνες.

Συνολικά, τόνισε, αποδεικνύεται πως τόσο στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης όσο και της ανάπτυξης, η στρατηγική της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων έχει αφετηρία την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και οδηγεί στη χειροτέρευση της ζωής της εργατικής τάξης, των βιοπαλαιστών αγροτών και επαγγελματιών. «Μεγαλώνει το χάσμα ανάμεσα στις δυνατότητες της εποχής μας και την κατάσταση που ζει ο λαός. Το σύστημα που υπηρετείτε έχει ξεπεράσει τα ιστορικά του όρια, είναι εμπόδιο στην ευημερία των λαών. Οι εργατικοί λαϊκοί αγώνες είναι ελπιδοφόροι και διαμορφώνονται οι όροι της αντεπίθεσης, της κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και την εξουσίας τους για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας», σημείωσε. Πρόσθεσε πως αναδεικνύεται η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού για να γίνουν τα μέσα παραγωγής κοινωνική λαϊκή περιουσία, η ανάπτυξη να βασιστεί στον κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.

Υπογράμμισε πως «κάθε προσδοκία για φιλολαϊκή λύση, μέσα από κυβερνητικές εναλλαγές έχει διαψευστεί, όλοι τους ψήφισαν μνημόνια, είναι δεσμευμένοι στη στρατηγική του κεφαλαίου, στο υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης, στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Σοβαροί κίνδυνοι για τον λαό από την εμπλοκή

Ο Γ. Μαρίνος, υπογράμμισε πως ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 3,5 δισ. ευρώ για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν υπηρετούν την άμυνα της χώρας και 4 δισ. ευρώ για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους και πρόσθεσε πως πολιτική της εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι άκρως επικίνδυνη για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς.

Αυτό αποδεικνύεται από την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που επέκτεινε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ και είχε προωθήσει και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας τη χώρα σε ιμπεριαλιστικό ορμητήριο. Αποδεικνύεται από τη γιγαντιαία απόβαση των Αμερικανών στη Θράκη, με στόχο την περικύκλωση της Ρωσίας, σε μια περιοχή όπου βράζουν οι ανταγωνισμοί, βρίσκονται ετοιμοπόλεμες στρατιωτικές δυνάμεις ενώ μαίνεται η κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας. Αποδεικνύεται ακόμα από την Ελληνογαλλική Συμφωνία που προβλέπει την εγκατάσταση γαλλικών βάσεων στην Ελλάδα καθώς και την αποστολή ελληνικών δυνάμεων στη ζώνη Σαχέλ της Αφρικής. Αποδεικνύεται επίσης από τις συμφωνίες με το Ισραήλ, που δολοφονεί τον παλαιστινιακό λαό και άλλους λαούς στην περιοχή.

Στην πράξη, τόνισε, έχουν αποδομηθεί οι ισχυρισμοί των αστικών κομμάτων ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στα σχέδια των ΗΠΑ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αποσκοπεί στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας και της αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας.

Σημείωσε πως τα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης υπηρετούν τη γεωστρατηγιική αναβάθμιση των συμφερόντων της για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου της λείας των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτή η στρατηγική διασταυρώνεται με τους στόχους της τουρκικής αστικής τάξης που προωθεί δικούς της σκοπούς σε Αιγαίο και ΝΑ Μεσόγειο, προωθεί σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου, ενώ καιροφυλακτεί η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο που προετοιμάζουν οι Αμερικανοί και η ΕΕ μέσα από το παζάρι με την Τουρκία για ενεργειακούς πόρους στην περιοχή, το Προσφυγικό, τη στήριξη ΝΑΤΟικών σχεδιασμών

Όσο βαθαίνει η εμπλοκή στους μηχανισμούς και σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, τόσο η Ελλάδα θα εμπλέκεται πιο βαθιά στους ανταγωνισμούς με την Κίνα και τη Ρωσία, προειδοποίησε.

Καταλήγοντας, τόνισε πως οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται και αποτελούν στέρεη βάση για ένταση της πάλης, για απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, το ξήλωμα των αμερικανικών βάσεων, καμία συμμετοχή σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

902.gr

che guevara 008

Μετάβαση στο περιεχόμενο