Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση Αγγλίας: Το εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο

 

Επι­μέ­λεια Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Ακού­γε­ται απί­στευ­το είναι όμως αληθινό. 

Στις 18 Μαΐ­ου η υφυ­πουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Wendy Morton απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση του προ­έ­δρου της Κοι­νο­βου­λευ­τι­κής Επι­τρο­πής για την Κού­βα βου­λευ­τή Grahame Morris απά­ντη­σε πως η “κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ γνω­ρί­ζει πως είμα­στε ενα­ντί­ον του εμπάρ­γκο” και πως η Βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση εργά­ζε­ται δρα­στή­ρια για να στη­ρί­ξει τις επι­χει­ρή­σεις της Αγγλί­ας που επι­θυ­μούν να έχουν νόμι­μες συναλ­λα­γές με την Κούβα”. 

Ο βου­λευ­τής Morris ρωτού­σε τον Υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών αν έχει κάνει κάποια παρέμ­βα­ση στον αντί­στοι­χο υπουρ­γό των ΗΠΑ ανα­φο­ρι­κά 1. για το εμπάρ­γκο και 2. για την απα­γό­ρευ­ση να στα­λεί φαρ­μα­κευ­τι­κό υλι­κό και ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια στην Κούβα. 

Η υφυ­πουρ­γός απά­ντη­σε πως “η Βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν στη­ρί­ζει το εμπάρ­γκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κού­βας. Θεω­ρού­με πως οι συνέ­πειες του εμπάρ­γκο και για τις Βρε­τα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις είναι ενα­ντί­ον του Διε­θνούς Δικαί­ου και δεν έχου­με πει­σθεί πως τα μέτρα απο­κλει­σμού ευνο­ούν δυνη­τι­κές μεταρ­ρυθ­μί­σεις και οικο­νο­μι­κές αλλα­γές. (στην Κούβα)

Είμα­στε σε μόνι­μη επα­φή με τους ομο­λο­γούς μας στις ΗΠΑ που γνω­ρί­ζουν την αντι­θε­σή μας στο εμπάρ­γκο. Το προ­ω­θού­με και στις ιδιω­τι­κές και στις επί­ση­μες επα­φές. Η Βρε­τα­νία ψηφί­ζει στα­θε­ρά στην ετή­σια ψηφο­φο­ρία στον ΟΗΕ για να στα­μα­τή­σει το οικο­νο­μι­κό, εμπο­ρι­κό και επεν­δυ­τι­κό εμπάρ­γκο. Εργα­ζό­μα­στε δρα­στή­ρια με την κυβέρ­νη­ση της Κού­βας με προ­τά­σεις ώστε να δημιουρ­γη­θεί ανά­λο­γο επι­χει­ρη­μα­τι­κό πεδίο και οι Βρε­τα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις που θέλουν να επεν­δύ­σουν στην Κού­βα να μπο­ρούν να το κάνουν απευ­θεί­ας με την Κούβα»

Η απά­ντη­ση αυτή είναι συνέ­χεια μιας ανά­λο­γης που κατα­τέ­θη­κε από τον ίδιο βου­λευ­τή στις 4 Μαί­ου για την βοή­θεια που η Κού­βα έδω­σε στους 684 επι­βά­τες, στην πλειο­νό­τη­τα Εγγλέ­ζους, του κρουα­ζε­ρό­πλοιου MS Braemer όταν εκεί εντο­πί­στη­καν κρού­σμα­τα Covid-19 και καμ­μία χώρα δεν τους παρα­λάμ­βα­νε. Ρωτού­σε τότε ο Grahame Morris «με αφορ­μή την βοή­θεια που δίνουν οι Κου­βα­νι­κές αρχές στους Βρε­τα­νούς υπη­κό­ους που βρί­σκο­νται στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο MS Braemer, ποια βοή­θεια παρέ­χει η κυβέρ­νη­ση στην  Κού­βα  για την αντι­με­τώ­πι­ση της παν­δη­μί­ας Covid-19;»

Η απά­ντη­ση της ίδιας υφυ­πουρ­γού: «Είμα­στε ευγνώ­μο­νες στις κου­βα­νι­κές αρχές που πραγ­μα­το­ποί­η­σαν μια εξαι­ρε­τι­κή επι­χεί­ρη­ση για να επι­στρέ­ψουν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο 684 Βρε­τα­νοί πολί­τες και άνθρω­ποι άλλων εθνι­κο­τή­των που βρί­σκο­νταν στο κρουα­ζιε­ρό­πλοιο Braemer».

Επα­νέ­λα­βε πως η κυβέρ­νη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου συνερ­γά­ζε­ται με τους Kου­βα­νούς ομο­λό­γους της, τόσο διμε­ρώς όσο και μέσω πολυ­με­ρών φόρουμ, για να δοθεί μια ισχυ­ρή παγκό­σμια απά­ντη­ση στην παν­δη­μία Covid-19. 

«Ο Πρέ­σβης μας στην Αβά­να συνε­χί­ζει να συνο­μι­λεί με τις κου­βα­νι­κές αρχές σχε­τι­κά με τον τρό­πο εμβά­θυν­σης και διεύ­ρυν­σης της διμε­ρούς μας σχέ­σης και τι μπο­ρού­με να κάνου­με για να βοη­θή­σου­με τις χώρες μας να αντι­με­τω­πί­σουν αυτήν την κρίση. ”

Η βου­λευ­τής Catherine West, ρώτη­σε επί­σης την υφυ­πουρ­γό σχε­τι­κά με τον αντί­κτυ­πο των κυρώ­σε­ων στην Κού­βα και τη Βενε­ζου­έ­λα και τι έκα­νε η κυβέρ­νη­ση για να εξα­σφα­λί­σει ότι οι απα­ραί­τη­τες ιατρι­κές προ­μή­θειες θα μπο­ρού­σαν να φτά­σουν και στα δύο κράτη. 

Η Wendy Morton απά­ντη­σε ότι η κυβέρ­νη­ση του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου δεν υπο­στή­ρι­ξε τις κυρώ­σεις σε βάρος της Κού­βας και επα­νέ­λα­βε τις ευχα­ρι­στί­ες της για τη βοή­θεια για τον επα­να­πα­τρι­σμό των επι­βα­τών στο πλοίο Braemar και το γεγο­νός ότι πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν συζη­τή­σεις μετα­ξύ των δύο χωρών, αλλά δεν έδω­σε κανέ­να παρά­δειγ­μα άμε­σης βοή­θειας της Βρε­τα­νι­κής κυβέρ­νη­σης ή παρέμ­βα­σης προς τις ΗΠΑ για να στα­μα­τή­σουν οι κυρώσεις.

Άλλα λόγια να αγα­πιό­μα­στε, για άμε­ση βοή­θεια και δρα­στή­ρια δρά­ση για την άρση του εμπάρ­γκο, λέει η κυβέρ­νη­ση της Αγγλί­ας και φυσι­κά βάζει μπρο­στά από όλα τα συμ­φέ­ρο­ντα των Βρε­τα­νι­κών επι­χει­ρή­σε­ων αλλά και μόνο που ο πιο πιστός σύμ­μα­χος των ΗΠΑ δεν επι­δο­κι­μά­ζει την πολι­τι­κή του εμπάρ­κο, αντί­θε­τα την κατα­δι­κά­ζει δημό­σια, δεί­χνει το τερά­στιο κύρος της Κού­βας και του λαού της ιδιαί­τε­ρα σήμε­ρα στα χρό­νια της πανδημίας.

Πηγή Cuba Solidarity Campaign 200519

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο