Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυβέρνηση: Θέλει να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο — Παραδοχή Οικονόμου

Ορθά­νοι­χτο άφη­σε το ενδε­χό­με­νο μετα­τρο­πής του λιμα­νιού της Θεσ­σα­λο­νί­κης σε ΝΑΤΟι­κό ορμη­τή­ριο στο πλαί­σιο της εμπλο­κής της χώρας μας στον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Γ. Οικο­νό­μου, κατά τη διάρ­κεια της ενη­μέ­ρω­σης των δημο­σιο­γρά­φων που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα στη Θεσσαλονίκη.

Συγκε­κρι­μέ­να, απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση του «Ριζο­σπά­στη» σχε­τι­κά με το «αν υφί­στα­ται κάποια συμ­φω­νία για χρή­ση του λιμα­νιού της Θεσ­σα­λο­νί­κης για τη διέ­λευ­ση ΝΑΤΟι­κών δυνά­με­ων προς την Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη, όπως αντί­στοι­χα συμ­βαί­νει με το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και άλλα λιμά­νια της χώρας», ο Γ. Οικο­νό­μου απά­ντη­σε πως «η χώρα στο πλαί­σιο της συμ­με­το­χής της στο ΝΑΤΟ κάνει αυτά που είναι συμ­φω­νη­μέ­να και κάνει αυτά τα οποία την οδη­γούν στο να αντα­πο­κρί­νε­ται στις υπο­χρε­ώ­σεις της απέ­να­ντι στη συμ­μα­χία, υπο­χρε­ώ­σεις που έχουν όλες οι χώρες που συμ­με­τέ­χουν εκεί. Φαντά­ζο­μαι πως οτι­δή­πο­τε γίνε­ται στο λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης είναι κάτι που συμ­βαί­νει μέσα σε ένα συγκε­κρι­μέ­νο πλαί­σιο συμ­φω­νιών που έχουν στιγ­μιαία ή ενδε­χο­μέ­νως και μεγα­λύ­τε­ρη διάρ­κεια. Η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Η συμ­μα­χία προ­ϋ­πο­θέ­τει δικαιώ­μα­τα και υπο­χρε­ώ­σεις και η χώρα αυτά ακολουθεί».

Το λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης ήδη άλλω­στε χρη­σι­μο­ποιεί­ται για τη διέ­λευ­ση ΝΑΤΟι­κών στρα­τιω­τι­κών δυνά­με­ων και στρα­τιω­τι­κού εξο­πλι­σμού. Στο πλαί­σιο αυτό, την περα­σμέ­νη βδο­μά­δα κατέ­πλευ­σε βρε­τα­νι­κό στρα­τιω­τι­κό πλοίο και ξεφόρ­τω­σε στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα, τα οποία στη συνέ­χεια προ­ω­θή­θη­καν προς τις χώρες της Ανα­το­λι­κής Ευρώπης.

Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος ουσια­στι­κά ήρθε να επι­βε­βαιώ­σει τον ρόλο που θα παί­ξει και πάλι το λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης, ως ορμη­τή­ριο θανά­του, όπως συμ­βαί­νει με το λιμά­νι της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης, επι­κα­λού­με­νος όπως άλλω­στε όλες οι κυβερ­νή­σεις δια­χρο­νι­κά τις «υπο­χρε­ώ­σεις» της χώρας ως μέλους του ΝΑΤΟ.

Επί­σης επι­βε­βαί­ω­σε ότι η κυβέρ­νη­ση είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να υλο­ποι­ή­σει τις δεσμεύ­σεις της κόντρα στην απαί­τη­ση του λαού της πόλης για «Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών και όχι ορμη­τή­ριο των ιμπε­ρια­λι­στών». Γι’ αυτό χτύ­πη­σε ανε­λέ­η­τα με τις δυνά­μεις κατα­στο­λής τη μεγά­λη απερ­για­κή δια­δή­λω­ση στις 6 του Απρί­λη όταν αυτή έφτα­σε στο λιμά­νι και εξέ­φρα­σε την αντί­θε­ση του εργα­ζό­με­νου λαού στη μετα­τρο­πή του σε πέρα­σμα των δολο­φο­νι­κών μηχα­νών του ΝΑΤΟ για το μακέ­λε­μα λαών. Γι’ αυτό προ­χώ­ρη­σε στη σύλ­λη­ψη 8 απερ­γών δια­δη­λω­τών και τους διώ­κει με στη­μέ­νες και ανυ­πό­στα­τες κατη­γο­ρί­ες.

Ενο­χλή­θη­κε που παρά τους αστυ­νο­μι­κούς φραγ­μούς και τις απα­γο­ρεύ­σεις οι δια­δη­λω­τές κατά­φε­ραν να μπουν στον χώρο του λιμα­νιού, να προ­σεγ­γί­σουν τη ΝΑΤΟι­κή στρα­τιω­τι­κή φάλαγ­γα, να πετά­ξουν μπο­γιές στα οχή­μα­τα και να γρά­ψουν «NATO KILLERS GO HOME».

Ενο­χλή­θη­κε για­τί είδε να ανα­βιώ­νουν μέρες του 1999, όταν και πάλι το λιμά­νι χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε για τη διέ­λευ­ση των ΝΑΤΟι­κών προς τη Γιου­γκο­σλα­βία και τότε ο λαός δια­δή­λω­νε και στα­μα­τού­σε τα τανκς και τα όπλα τους στή­νο­ντας μπλό­κα στις φάλαγ­γες οχη­μά­των, στα τρέ­να κ.α., δεί­χνο­ντας στην πρά­ξη τι σημαί­νει αλλη­λεγ­γύη στον γιου­γκο­σλα­βι­κό λαό, όπως και σήμε­ρα στον λαό της Ουκρανίας.

Σε σχό­λιό της η ΚΟ Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Με τις δηλώ­σεις του ο κ. Οικο­νό­μου σήμε­ρα ομο­λό­γη­σε τους σχε­δια­σμούς της κυβέρ­νη­σης για την μετα­τρο­πή του λιμα­νιού σε ορμη­τή­ριο του ΝΑΤΟ.

Αυτός είναι και ο λόγος που με τόση αγριό­τη­τα η κυβέρ­νη­ση επι­τέ­θη­κε στους δια­δη­λω­τές την ημέ­ρα της πανερ­γα­τι­κής απερ­γί­ας προ­σπα­θώ­ντας να τρο­μο­κρα­τή­σει όσους αντι­στέ­κο­νται σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Δεν θα τους περά­σει. Ο λαός της πόλης μας έχει πεί­ρα. Οργα­νω­μέ­να και μαζι­κά θα βάλει μπλό­κο στα επι­κίν­δυ­να σχέ­δια τους.

Η Θεσ­σα­λο­νί­κη λιμά­νι των λαών και όχι ορμη­τή­ριο των ιμπεριαλιστών».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο