Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυβέρνηση: Καταστολή, στρατόπεδα κλειστού τύπου και συνοπτικές διαδικασίες για το άσυλο

Ένταση της καταστολής, στρατόπεδα κλειστού τύπου, διατήρηση των hot spots στα νησιά και συνοπτικές διαδικασίες για το άσυλο, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, μετά τη νέα τραγωδία στη Μόρια.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, τα μέτρα που αποφασίσθηκαν είναι:

– Ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα.

– Κατασκευή κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο, ή η αίτησή τους απορρίπτεται.

– Αύξηση των επιστροφών σε 10.000 στο τέλος του 2020.

– Κατάρτιση λίστας «ασφαλούς χώρας», ώστε να επιστρέφονται αμέσως σε αυτή όσοι εισήλθαν παράνομα.

– Συνέχιση της αποσυμφόρησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με μεταφορά στην ενδοχώρα.

– Διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξει επίσκεψη των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, σε Τουρκία και Ελλάδα. Εκτίμησε πως με βάση την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων εθνικότητας όσων εισέρχονται στη χώρα, «κοινή πεποίθηση είναι ότι πλέον πρόκειται για μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό».

Νομοσχέδιο για το Άσυλο

Το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση και αυστηροποίηση των διαδικασιών αίτησης και χορήγησης ασύλου», παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μεταξύ των στόχων του νομοσχεδίου είναι «να διαμορφωθεί ένα νέο σύστημα ασύλου, συμπαγές, δομημένο, αυστηρό, δίκαιο, σχεδιασμένο υπό το φως των έκτακτων συνθηκών», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

– Επιταχύνεται η διαδικασία χορήγησης (ή απόρριψης) της αίτησης ασύλου, με μείωση των βημάτων για την εξέταση των αιτήσεων, κατάργηση του τέταρτου βαθμού κρίσης και μεταφορά της εκδίκασης των υποθέσεων στα Πρωτοδικεία με ακυρωτικό έλεγχο.

– Διατηρούνται οι Επιτροπές Προσφυγών ως δεύτερος βαθμός κρίσης. Αλλάζει η σύνθεση των Επιτροπών (δύο δικαστές και ένα μέλος από Ύπατη Αρμοστεία) και προβλέπονται τρεις δικαστές.

– Προβλέπονται μονομελείς και τριμελείς συνθέσεις, διότι η μονομελής σύνθεση εκδίδει τις αποφάσεις με μεγαλύτερη ταχύτητα.

– Προβλέπεται ότι σε περίπτωση που οι αλλοδαποί κατά την υποδοχή δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς τους σε άλλες δομές, τεκμαίρεται ότι δεν επιθυμούν την προστασία και παραπέμπονται σε διαδικασίες επιστροφής.

– Μετά την καταγραφή, εφόσον οι αιτούντες τελικά παραμένουν στο σύστημα αλλά δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις μεταφοράς, τότε η αίτησή τους εξετάζεται με ταχύρρυθμη εξέταση εντός 3 ημερών.

– Αλλάζει το καθεστώς κράτησης ώστε να μη χάνονται από την επιτήρηση των αρχών χιλιάδες αλλοδαποί.

– Προβλέπεται ρητά ότι η παραβίαση των όρων και κανονισμών λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει ως συνέπεια την αποπομπή των αιτούντων από αυτά.

– Μεταφέρονται οι ορισμοί της οδηγίας ως προς το τι συνιστά «μέλη οικογένειας» και απαλείφεται ο προηγούμενος ορισμός.

– Ευάλωτοι πλέον είναι μόνο όσοι αναφέρονται στην Οδηγία και απαλείφεται το μετατραυματικό στρες ως λόγος ευαλωτότητας, ενώ αυστηροποιείται η έννοια της ευαλωτότητας.

– Αλλάζει ο ορισμός για το τι συνιστά τελεσιδικία.

– Θεσπίζονται Κλιμάκια Ταχείας Συνδρομής της Υπηρεσίας Ασύλου.

– Στη διαδικασία της προκαταγραφής και της καταγραφής προβλέπονται πλέον συνέπειες για όσους δεν συμμορφώνονται, ή για όσους δεν συνεργάζονται για να γίνει η καταγραφή τους.

– Ρυθμίζεται το ζήτημα των ιατρικών βεβαιώσεων, με την πρόβλεψη αυτές να είναι μόνο από δημόσια νοσοκομεία και δημόσιους φορείς.

– Προβλέπονται ρητές προθεσμίες για την εξέταση των αιτήσεων.

– Προτείνεται «Κατάλογος ασφαλών χωρών» καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών.

– Προβλέπεται η αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, από την Υπηρεσία Ασύλου μέχρι και στα δικαστήρια.

– Προβλέπεται πως οι επιδόσεις μπορούν να γίνουν όχι μόνο στους αιτούντες, αλλά και στους πληρεξούσιους δικηγόρους.

– Προβλέπεται ότι η διάρκεια του δελτίου αιτούντος άσυλο είναι πλέον εννεάμηνης διάρκειας.

– Η προσφυγή στις Επιτροπές προϋποθέτει δικόγραφο με λόγους και όχι ένα προεντυπωμένο έγγραφο, που έως σήμερα χορηγείτο από την ίδια την υπηρεσία στους αιτούντες.

Πηγή: 902.gr