Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυβέρνηση Μπάιντεν: «Δικτάτορας» ο Μαδούρο, αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία Χ. Γκουαϊδό

Με την ομιλία του κατά την ακρόασή του στη Αμερικανική Γερουσία, που κλήθηκε να επικυρώσει τον διορισμό του, ο νέος ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διέλυσε οποιεσδήποτε αυταπάτες υπήρχαν για – δήθεν – αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσινγκτον.

Ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Κίνα συνιστά τη σημαντικότερη πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με κάθε άλλη χώρα και υπάρχει ισχυρή βάση για την υιοθέτηση κοινής πολιτικής Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για την αντιμετώπιση του Πεκίνου.

Απ’ το κάδρο δεν έλλειπε και η Ρωσία για την οποία ο νέος Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για την «παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας».

Ο Α. Μπλίνκεν δεν άφησε καμία αμφιβολία για την κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ στις σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς δεσμεύθηκε ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του κράτους και θα διατηρήσει σε αυτήν την πρεσβεία της.

Ο υποψήφιος ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα επιστρέψει στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα με την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα τηρήσει εκ νέου τις δεσμεύσεις της, ενώ θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. «Θα το χρησιμοποιούσαμε αυτό ως σημείο εκκίνησης, με τους συμμάχους και τους εταίρους μας που θα είναι εκ νέου στην ίδια πλευρά με εμάς, για να επιδιώξουμε μια πιο ισχυρή και πιο βιώσιμη συμφωνία», είπε ο Μπλίνκεν.

Δικτάτορας ο Μαδούρο – Αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό η κυβέρνηση Μπάιντεν

Πλήρως αρνητικές είναι οι προοπτικές της πολιτικής των ΗΠΑ απέναντι στη Βενεζουέλα. Κατά την ακρόαση του ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε «δικτάτορα» τον εκλεγμένο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα συνεχίσει να αναγνωρίζει τον πραξικοπηματία, αχυράνθρωπο των ΗΠΑ, Χουάν Γκουαϊδό, ως πρόεδρο της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Ο νέος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν τον… εκδημοκρατισμό της Βενεζουέλας ξεκινώντας από «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές».