Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυβέρνηση: Ομολογεί παρασκηνιακά παζάρια υπό ευρωατλαντική αιγίδα

Τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, κάτω από ευρωατλαντική ατζέντα που οδηγούν στο «χειρουργικό τραπέζι» το Αιγαίο και τα κυριαρχικά δικαιώματα επιβεβαίωσε, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με το άρθρο του στις εφημερίδες «The Times», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» και «Le Monde».

Υπενθυμίζουμε πως πέραν όλων των άλλων, ο Κυρ. Μητσοτάκης αποκάλυψε για πρώτη φορά την ύπαρξη «έγγραφης συμφωνίας» με την Άγκυρα, υπό τη διαμεσολάβηση της Γερμανίας! «Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

Μετά την κατακραυγή, η κυβέρνηση επιχείρησε να υποβαθμίσει την αποστροφή αυτή του πρωθυπουργού, διαρρέοντας ότι στην εν λόγω έγγραφη συμφωνία οι δύο πλευρές θα δήλωναν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε διερευνητικές επαφές, συνέχιση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε στελέχη των δύο υπουργείων Εξωτερικών, αλλά και να ισχυριστεί πως οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν ενήμεροι.

Ωστόσο, καμιά ενημέρωση για συμφωνία με την Τουρκία δεν υπήρξε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη που δεν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας, κάτι που πρέπει να κάνει άμεσα.

Θυμίζουμε πως σε σχόλιό του στις 15 Ιούλη, με βάση πολιτικές εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ είχε σχολιάσει για τη συνάντηση εκπροσώπων της ελληνικής και της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία, με τη διαμεσολάβηση και τη συμμετοχή εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας: «Επί της ουσίας μέσα από “μυστικές” ή “φανερές” διαπραγματεύσεις νομιμοποιούνται τα τετελεσμένα της τουρκικής επιθετικότητας και προωθείται το παζάρι που έχουν στήσει η ΕΕ, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τις αστικές τάξεις και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας. Το παζάρι είναι επικίνδυνο και συμπεριλαμβάνει ελληνικά εδαφικά – κυριαρχικά δικαιώματα».

Καβγαδάκια στη ΝΑΤΟική «πολυκατοικία»

Οι αναφορές του πρωθυπουργού σε έγγραφη συμφωνία με την Τουρκία προκάλεσαν και έναν ακόμα γύρο στον «καβγά» της κυβέρνησης της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ, οι οποίοι και ζήτησαν εξηγήσεις για το περιεχόμενό της και σχετικά με τον καταλληλότερο τρόπο για την προώθηση της πολιτικής που από κοινού υπηρετούν.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε πως έμαθε «από το άρθρο του κ. Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκές εφημερίδες ότι ο ίδιος υπέγραψε δεσμεύσεις για τη χώρα έναντι της Τουρκίας, σε ένα έγγραφο που μένει κρυφό μέχρι και σήμερα και ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό του».

Απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, ισχυρίστηκε ότι «ο κ. Τσίπρας είχε πλήρη ενημέρωση από τον πρωθυπουργό για το περιεχόμενο όλων αυτών των συζητήσεων όλο το προηγούμενο διάστημα» και ότι «ο διπλωματικός του σύμβουλος είχε ενημερωθεί από τη διπλωματική σύμβουλο του πρωθυπουργού για όλα τα τεκταινόμενα στην τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο», προσθέτοντας ότι «όταν ο ίδιος συναντούσε μόνος του τον κ. Ερντογάν, δεν θυμόμαστε να είχε ενημερώσει κανέναν στην αντιπολίτευση».

Πηγή: 902.gr