Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυβέρνηση: Φέρνει στα μέτρα των σημερινών «εθνικών» στόχων της αστικής τάξης το 1821

Χωρίς καμία πρωτοτυπία ως προς την ερμηνεία των εθνικών επετείων, η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα προσπάθησαν να προσαρμόσουν στα μέτρα των σημερινών αντιδραστικών στόχων της αστικής τάξης, το μήνυμα της επετείου για την επανάσταση του 1821. Η τακτική είναι η ίδια κάθε φορά για τα αστικά επιτελεία, προκειμένου να στοιχίσουν το λαό: Βαφτίζουν «εθνικό» ότι υπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου, στην προκειμένη περίπτωση την περιβόητη «γεωστρατηγική αναβάθμισή», η οποία περνάει μέσα από την όλο και ενεργότερη συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Απόψε, ηπρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαροπούλου, παρέθεσε επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο για τους επίσημους προσκεκλημένους από Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κύπρο, με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, υποδέχτηκε στην Εθνική Πινακοθήκη τούς ξένους ηγέτες, κάνοντας αναφορά στο ρόλο της Βρετανίας, της Αγγλίας και της Ρωσίας και σημειώνοντας πως «η Ιστορία (…) μας θέλει σταθερούς συμπολεμιστές στις μεγάλες μάχες της ανθρωπότητας»

Υποδεχόμενος στο Μαξίμου τον Ρώσο πρωθυπουργό M. Μισούστιν που βρίσκεται στην Αθήνα για τους επίσημους εορτασμούς, ο Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε πως«στο πέρασμα του καιρού οι διεθνείς συσχετισμοί και οι γεωπολιτικές συγκυρίες έφεραν τις χώρες περισσότερο ή λιγότερο κοντά». Ερχόμενος δε στο σήμερα, ανέφερε πως «η Ελλάδα είναι κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και οι ιδιότητες αυτές είναι στη βάση της εξωτερικής μας πολιτικής. Ταυτόχρονα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι και η Ρωσία αποτελεί σοβαρό παράγοντα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας, η οποία βέβαια οφείλει να οικοδομείται μέσω συνεργατικών και όχι ανταγωνιστικών σχέσεων, με σεβασμό σε κοινές αξίες όπως η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο Ρώσος πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επέτειο «κοινή γιορτή» για Ρωσία και Ελλάδα. «Οι πρόγονοί μας πάντα στήριζαν τον ελληνικό λαό στον αγώνα του για την ελευθερία, και είναι συμβολικό το γεγονός ότι πρώτος κυβερνήτης της ανεξάρτητης Ελλάδας έγινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, Ιωάννης Καποδίστριας», θύμισε. Διαβεβαίωσε ότι «θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τη συνεργασία μας», «την κοινή οικονομική δραστηριότητα μας».

Στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν έστειλε μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «στις σχέσεις με την Ελλάδα, οι οποίες βασίζονται στις μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, καθώς και της πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας, εμείς αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία».«Ευελπιστούμε», πρόσθεσε,«ότι η διεξαγωγή του Ετους Ιστορίας Ρωσία – Ελλάδα, τα εγκαίνια του οποίου συμπίπτουν με την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του εθνικού απελευθερωτικού αγώνα του ελληνικού λαού, θα συμβάλει στην εμπέδωση των αμοιβαίως επωφελών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσας της Κορνουάλης, καθώς και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας.

Πηγή: 902.gr

Το έρημο κλουβί, Κείμενο Βαγγελιώ Καρακατσάνη – Ζωγραφιές Εύα Μελά