Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυβερνητικές ανακοινώσεις: Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι – Το κράτος πληρώνει τους τόκους δανείων επιχειρήσεων

Μεγάλες διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις αλλά έξω από το περιβόητο «δίχτυ προστασίας» παραμένουν επί της ουσίας οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν και για τον μήνα Απρίλιο οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται καθώς δεν ακυρώνονται οι απολύσεις που είχαν γίνει από τις αρχές Μαρτίου, ενώ δεν ακυρώνονται ούτε οι νεώτερες απολύσεις που έγιναν, δηλαδή,  μέχρι και σήμερα 30 Μαρτίου στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα μέτρα του Απρίλη. Αυτό συναινεί ότι είναι ξεκρέμαστοι οι τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν.

Η κυβέρνηση επιμένει να δοθεί το δώρο Πάσχα το Καλοκαίρι και όχι στις προβλεπόμενες δια νόμου ημερομηνίες πλην των επιχειρήσεων που λειτουργούν και πλέον είναι λιγότερες από το 25% του συνόλου των νομικών προσώπων. Το νεώτερο που ανακοινώθηκε είναι ότι το κράτος θα αναλάβει το μέρος του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις για το διάστημα που ισχύσει η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα των επιχειρήσεων για μείωση των μισθών κατά 50% μέσω της εξάμηνης εκ περιτροπής εργασίας που προβλέπει η ΠΝΠ. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε για αυτό στις ανακοινώσεις των υπουργών, όπως δεν ακούστηκε το παραμικρό για κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

Εμπαιγμός και για τους επιστήμονες διότι παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση δεν τους εντάσσει στο πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ αλλά επιμένει στο voucher κατάρτισης των 600 ευρώ, το οποίο είναι μόνο για τον Απρίλιο και θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις από τα μέσα του μήνα.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ειπώθηκε πως αν συνεχιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα ενταχθούν το Μάιο στο επίδομα των 800 ευρώ. Ανακοινώθηκε πως αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους θα έχουν 25% έκπτωση, η τετράμηνη αναστολή πληρωμής χρεών ισχύει.

Γαλαντόμο είναι το κράτος και πάλι προς τις επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός ανάπτυξης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα γίνει η πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Μάρτιο – Απρίλιο και Ιούνιο. Μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δυο μήνες. ΟΙ επιχειρήσεις έχουν έκπτωση 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Επίσης το κράτος καταβάλει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για να δοθούν δάνεια κίνησης των επιχειρήσεων και δημιουργείται ειδικός μηχανισμός για την επιστροφή της προκαταβολής φόρου.

Για τις επιταγές και την αναστολή πληρωμής για 75 μέρες ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν πρόσθετες ρυθμίσεις διότι προκλήθηκαν προβλήματα ρευστότητας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Πηγή: 902.gr