Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυριάκος Μητσοτάκης ο… τσουτσουλομύτης (Γεια σου Κυριάκο και Κυριάκο κι αφέντη τσουτσουλομύτη…)

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Πάσχουν από έλλειψη «κουλτούρας» αποταμίευσης. Αυτοί που παίρνουν σύνταξη 300 ή 500 ευρώ. Οι εργαζόμενοι με το πεντακοσάρικο μηνιάτικο. Οι υποαπασχολούμενοι με τα ακόμη λιγότερα. Οι άνεργοι. Τα ξοδεύουν όλα οι ξιπασμένοι. Οι φουκαράδες, που τους φάγανε και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Που φυτοζωούν. Που ξεδοντιάζονται μπας και μείνει κανένα φράγκο για τα παιδιά τους ή τα παιδιά των παιδιών τους. Που τον χειμώνα τρέμουν απ’ το κρύο, δεν πλένονται καλά-καλά, υποσιτίζονται. Που δεν έχουν περίθαλψη, στοιχειώδη υγειονομική κάλυψη. Που έχουν, κατά σωρείαν, παραδώσει τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους ή τα κυκλοφορούν ανασφάλιστα όσο να φτάσει το δεκάρικο της βενζίνης που κάθε τόσο εξοικονομούν. Που αδυνατούν να στηρίξουν τα παιδιά τους, αν περάσουν σε πανεπιστήμιο άλλης πόλης. Που τα βλέπουν να μαραζώνουν άνεργα και ακόμη δυστυχέστερα απροσανατόλιστα και κοινωνικά αποχαυνωμένα.

Δεν βάζουν στην άκρη οι γέροντες που στη δύση της ζωής τους, τους απαξιώνουν, τους περιγελούν και τους σπρώχνουν στο χάρο μια ώρα νωρίτερα. Είναι «σπάταλοι» οι ανίατα πάσχοντες που κόβουν και τα φάρμακα τους ακόμη για να συνδράμουν τους οικείους τους. Τα παιδιά τους που, πριν μπουν στη ζωή κολυμπούν στην ανέχεια, στην μιζέρια, στην ανεργία, στην κατάθλιψη και στην παραίτηση.

Δεν διαθέτουμε «κουλτούρα αποταμίευσης», λοιπόν. Δεν αποταμιεύουμε. Έτσι λέει ο Κυριάκος. Ο γιος του Μητσοτάκη, ο αδερφός της Ντόρας, ο θείος της Αλεξίας με τα 320 χιλιάρικα το χρόνο από τον Ερυθρό Σταυρό, της Action Aid, της Uber, της Fraport και του Ελληνικού. Ο Κυριάκος δεν είναι χαζός, Τουλάχιστον περισσότερο από εμάς. Έργο επιτελεί. Εξαφανίζει έναν λαό και συγχρόνως τον εξευτελίζει. «Δολοφονεί» μαζικά και πριν, βγάζει τη γλώσσα στα θύματά του.

Έτσι «πρέπει» όμως. Ο λαός είναι επικίνδυνος. Κάποιες φορές, όχι πολλές είναι η αλήθεια, έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα σε Μητσοτάκηδες και στην τάξη τους. Έφερε τα πάνω κάτω και πολλούς από αυτούς τους έστειλε στα σκουπίδια της ιστορίας. Ο λαός για να αφοπλιστεί, να υποταχθεί, για να οδηγηθεί στη σφαγή, πρέπει πρώτα να απαξιωθεί, να καταρρακωθεί. Να μην μπορεί να ονειρευτεί. Μη και οραματιστεί καμιά άλλη κοινωνία, ανθρώπινη, χωρίς εκμετάλλευση και κέρδος. Χωρίς Κυριάκους, Αλέξηδες και τους κηφήνες της τάξης που υπηρετούν.

Γι αυτό και πριν μας εξαφανίσουν κι αφού μας αφοπλίσουν πολιτιστικά, μας κοροϊδεύουν, μας απαξιώνουν, μας εξευτελίζουν. Μας χρησιμοποιούν, μας χλευάζουν κι έπειτα μας πετάνε στα σκουπίδια. Μας σκοτώνουν.

_______________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected] Facebook: Stelios Kanakis /ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ