Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυρ. Μητσοτάκης: “στο ζύγι” υγεία με κερδοφορία

Αυτό το ζύγι προστασίας της υγείας και τη οικονομίας δεν είναι εύκολο» ήταν η έμμεση αλλά σαφής παραδοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία σταθμίζονταν με το κριτήριο της κερδοφορίας των επιχειρήσεων όπως άλλωστε έδειξαν ανάγλυφα τα υγειονομικά πρωτόκολλα-λάστιχο στον Tουρισμό, στις αερομεταφορές και στην ακτοπλοΐα.

Φωτο Eurokinissi

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Alpha» ισχυρίστηκε ότι «καλώς κάναμε και ανοίξαμε τον Τουρισμό».
Για το 2ο κύμα κορονοϊού ισχυρίστηκε ότι προέκυψε «κυρίως από εστίες διασκέδασης» αν και παραδέχθηκε ότι υπήρχαν «ζήτημα σε χώρους εργασίας και γηροκομεία».
Στο ερώτημα αν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία του δημόσιου συστήματος Υγείας ισχυρίστηκε ότι έγιναν 7.000 προσλήψεις και ότι τα κρεβάτια οι ΜΕΘ αυξήθηκαν από 557 σε πάνω από 1250. Ωστόσο ανέφερε ότι «είναι σχεδόν όλα κατειλημμένα» τα κρεβάτια ΜΕΘ, άρα δεν επαρκούν τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ για την αναγκαία επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας χωρίς “ενοίκιο” στους κλινικάρχες υποστήριξε πως «έχουμε συνεργαστεί καλά με τον ιδιωτικό τομέα» υπερασπιζόμενος την κυβερνητική πολιτική να μοιράζονται δωράκια στου κλινικάρχες με την νοσηλεία επί αμοιβή ασθενών χωρίς κορονοϊό.

Για τα εμβόλια, παραδέχθηκε πως από μόνο του το εμβόλιο δεν αποτελεί λύση και ότι υπάρχει κίνδυνος εφησυχασμού όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί που θα διαρκέσουν για τουλάχιστον δύο μήνες. Εκτίμησε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα θα αρχίσουν τον Ιανουάριο.

Μιλώντας επί των οικονομικών δεδομένων ανέφερε ότι «μια ύφεση του 9% με 10% δεν μπορεί να μην αφήσει κάποιες πληγές» και άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται απολύσεις εργαζόμενων λέγοντας ότι στόχος είναι «να μην έχουμε σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας». Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο της διαγραφής χρεών απάντησε «δεν θα κάνω κανένα σχόλιο».

Διαβεβαίωσε για μια ακόμα φορά τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνηση του δεν αναστέλλει λόγω πανδημίας την προώθηση των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρόθεση του είναι «όχι να μην πατήσω φρένο αλλά να πατήσω γκάζι» και χαρακτήρισε την «έκθεση Πισσαρίδη» ένα «εγχειρίδιο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που η χώρα έχει ανάγκη».

Για το αν θα αποφασιστούν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ απάντησε ότι «δεν μπορώ να το προεξοφλήσω», ενώ για το ενδεχόμενο ενός βέτο απάντησε πως «όλα είναι στο τραπέζι» αλλά από άλλο κράτος, όχι από την Ελλάδα διότι όπως ανέφερε «η συντριπτική πλειοψηφία (των κρατών) είναι με το μέρος μας».

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι «έτοιμη να συζητήσει με την Τουρκία υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει δραστηριότητα και ένταση στη θάλασσα για το ένα μείζον θέμα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ» και στην περίπτωση που δεν προκύψει συμφωνία να γίνει προσφυγή στη Χάγη. Ανέφερε ότι για να υπάρξει διάλογος πρέπει να υπάρξει μια «περίοδος έμπρακτης αποκλιμάκωσης» χαρακτηρίζοντας προσχηματική τον ελλιμενισμό του «Oruc Reις» μερικές μέρες πριν τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Στη ερώτηση αν Ελλάδα και Τουρκία έφτασαν κοντά σε ένα θερμό ή πολεμικό επεισόδιο απάντησε ότι «δεν φτάσαμε κοντά σε αυτό που περιγράφεται» και πως «υπήρχαν στιγμές μεγάλης έντασης».

Για τα Χριστούγεννα είπε ότι πρέπει μέχρι εννέα άτομα να τα γιορτάσουν σε κάθε σπίτι και χαρακτήρισε λάθος του να βγει φωτογραφία στην Πάρνηθα χωρίς μάσκα με άλλους αθλούμενους.