Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κυρ. Μητσοτάκης: Εκλογές τον Μάη, δεσμεύσεις για ακόμα πιο εχθρικό προς τον λαό κράτος

Την πρώ­τη του συνέ­ντευ­ξη μετά το προ­δια­γε­γραμ­μέ­νο έγκλη­μα στα Τέμπη έδω­σε αργά χθες το βρά­δυ ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, μιλώ­ντας στην εκπο­μπή του Στ. Θεο­δω­ρά­κη στον «Alpha».

Επι­βε­βαί­ω­σε ότι οι εκλο­γές θα γίνουν τον Μάη, με επι­κρα­τέ­στε­ρες ημε­ρο­μη­νί­ες τις 21 και 28 του μήνα. Μάλι­στα ο πρό­ε­δρος της Βου­λής, Κ. Τασού­λας, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες είπε ότι η Βου­λή θα κλεί­σει τη Μεγά­λη Τρίτη.

Σχε­τι­κά με την τρα­γω­δία στα Τέμπη, πέρα από μια υπο­τι­θέ­με­νη «αυτο­κρι­τι­κή» στα επου­σιώ­δη — για να αφή­σει στο απυ­ρό­βλη­το την κύρια αιτία, την πολι­τι­κή του κεφα­λαί­ου και της ΕΕ, που υπη­ρε­τεί η κυβέρ­νη­σή του — ο πρω­θυ­πουρ­γός επα­νέ­λα­βε το «όλοι έχου­με μερί­διο ευθύ­νης» και έβα­λε ξανά ως πρό­ταγ­μα τη σύγκρου­σή του με το «βαθύ κρά­τος», πατώ­ντας σε υπαρ­κτά ζητή­μα­τα της σαπί­λας του αστι­κού κρά­τους και αξιο­ποιώ­ντας τα για παρα­πέ­ρα επί­θε­ση στα εργα­σια­κά δικαιώ­μα­τα, συνο­λι­κά για παρα­πέ­ρα αντι­δρα­στι­κές «μεταρ­ρυθ­μί­σεις» στο αστι­κό κρά­τος, στα μέτρα του κεφα­λαί­ου, οι οποί­ες βάζουν τα «θεμέ­λια» για νέα εγκλή­μα­τα σε βάρος του λαού.

Ο Κ. Μητσο­τά­κης σημεί­ω­σε πως «ήταν η στιγ­μή που η χώρα ήρθε αντι­μέ­τω­πη με δια­χρο­νι­κές αμαρ­τί­ες», προ­σπα­θώ­ντας πίσω από το πέπλο των «δια­χρο­νι­κών αμαρ­τιών», να κρύ­ψει επι­με­λώς ότι οι… αμαρ­τί­ες βαραί­νουν την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που μεθο­δι­κά και σε συνέ­χεια διέ­σπα­σαν, εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σαν και ιδιω­τι­κο­ποί­η­σαν τον σιδη­ρό­δρο­μο, οδη­γώ­ντας στα τρα­γι­κά αποτελέσματα.

Ακό­μα προ­κλη­τι­κά είπε πως «μέσα από την τρα­γω­δία ανε­δεί­χθη η δυνα­τό­τη­τα του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού να αντι­δρά­σει γρή­γο­ρα και να αντι­με­τω­πί­σει το κατε­πεί­γον», την ώρα που ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός σε πάμπολ­λες τρα­γω­δί­ες έχει δεί­ξει πλή­ρη ανι­κα­νό­τη­τα προ­στα­σί­ας της ζωής του λαού, σε αντί­θε­ση βέβαια με τις περι­πτώ­σεις που πρέ­πει να δια­σφα­λι­στούν τα κέρ­δη του κεφα­λαί­ου, όπου ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός λει­τουρ­γεί σαν καλο­κουρ­δι­σμέ­νο ρολόι…

Άλλω­στε, το μόνο που επα­νέ­λα­βε ήταν στοι­χειώ­δη ημί­με­τρα ασφα­λεί­ας και δια­χεί­ρι­σης προ­σω­πι­κού για την επα­νέ­ναρ­ξη των δρο­μο­λο­γί­ων χωρίς να πει­ρά­ζει ούτε τρί­χα από την μεγά­λη εικό­να της πολι­τι­κής κόστους οφέ­λους. Ενώ δεν παρέ­λει­ψε να προ­α­ναγ­γεί­λει επι­τά­χυν­ση αντι­δρα­στι­κών ανα­διαρ­θρώ­σε­ων, όπως η αξιο­λό­γη­ση και αλλα­γές στο λεγό­με­νο κομ­μα­τι­κό κράτος.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός πιά­νο­ντας το νήμα από τη συνε­δρί­α­ση στην Επι­τρο­πή Θεσμών και Δια­φά­νειας της Βου­λής συνέ­χι­σε τον «χαρ­το­πό­λε­μο» με τον ΣΥΡΙΖΑ για την υπο­γρα­φή και τα ποσο­στά ολο­κλή­ρω­σης συμ­βά­σε­ων για τον σιδη­ρό­δρο­μο, με σκο­πό να μεί­νει έξω από το κάδρο και τελι­κά να ξεπλυ­θεί η πολι­τι­κή της απε­λευ­θέ­ρω­σης. Ωστό­σο, παρα­δέ­χτη­κε την υπο­βάθ­μι­ση των συγκοι­νω­νιών υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος όμως ότι η ανα­βάθ­μι­ση τους θα έρθει με την πολι­τι­κή της ΕΕ, την πολι­τι­κή δηλα­δή που τις απαξίωσε.

Όσο για την επό­με­νη μέρα κάλε­σε τον λαό να βάλει ακό­μα μια φορά πλά­τη για «να τα αλλά­ξου­με όλα», αλλά φυσι­κά εντός του πλαι­σί­ου της πολι­τι­κής της απε­λευ­θέ­ρω­σης και της λογι­κής κόστους — οφέ­λους, σε βάρος των ανα­γκών του λαού και της νεο­λαί­ας. Άλλω­στε υπε­ρα­σπί­στη­κε πλή­ρως τη συνέ­χι­ση της ίδιας πολι­τι­κής δια­χω­ρι­σμού της ράγας από το βαγό­νι, λέγο­ντας σχε­τι­κά με το ιτα­λι­κό μονο­πώ­λιο της Hellenic Train ότι πρέ­πει «να ξανα­μι­λή­σου­με ανοι­χτά με την Hellenic Train και να βρού­με ένα νέο πλαί­σιο όπου και τα δύο μέρη θα επεν­δύ­σουν στο σιδη­ρό­δρο­μο αυτά που του αξί­ζουν. Εμείς λοι­πόν πρέ­πει να κάνου­με για το τρέ­νο, αυτά τα οποία πρέ­πει να κάνου­με ως ιδιο­κτή­τες της δημό­σιας υπο­δο­μής. Και πρέ­πει η Hellenic Train και αυτή να επεν­δύ­σει στα Ελλη­νι­κά τρέ­να με καλύ­τε­ρα τρέ­να». Ακό­μα, επα­νέ­φε­ρε την πρό­τα­ση επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­σης με την Hellenic Train, πρό­τα­ση που έχει κατα­θέ­σει και ο ΣΥΡΙΖΑ, δια στό­μα­τος Αλ. Τσίπρα.

Προ­α­νήγ­γει­λε τέλος ότι την επό­με­νη τετρα­ε­τία, αν είναι κυβέρ­νη­ση, θα προ­χω­ρή­σει σε ανα­θε­ώ­ρη­ση του Συντάγ­μα­τος και θα συμπε­ρι­λά­βει και το άρθρο 16 για τα ιδιω­τι­κά πανεπιστήμια.

Πηγή: 902.gr

Ονο­ρέ ντε Μπαλ­ζάκ: Γρα­πτά πάνω στο μυθι­στό­ρη­μα – Οι καλλιτέχνες

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο