Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Κυρ. Μητσοτάκης: Επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια

«Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» το μήνυμα που έστειλε στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συνεχιστούν οι «διευθετήσεις», στο πλαίσιο των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε και την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μόνο στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

Μιλώντας στην Ολομέλεια, χρησιμοποίησε πανηγυρικούς τόμους για τις συμφωνίες οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, κάνοντας λόγο για «διπλή εθνική επιτυχία», αν και οι συμφωνίες αυτές προβλέπουν μειωμένη επήρεια σε νησιά του Ιονίου και της ανατολικής Μεσογείου όπως είναι η Κρήτη, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων στο «παζάρι» που γίνεται για τον ενεργειακό πλούτο.

Ισχυρίστηκε πως οι συμφωνίες με την Αίγυπτο επαναφέρουν ένα καθεστώς νομιμότητας που, όπως είπε, «περιθωριοποιούν αυθαίρετες πρακτικές», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο τουρκολυβικό μνημόνιο και αποφεύγοντας να μιλήσει για ακύρωσή του. Απέφυγε επίσης να αναφερθεί στη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που αφενός μεν υποθάλπει την τουρκική επιθετικότητα και αφετέρου δε οδηγεί σε «διάλογο» για συνεκμετάλλευση. Ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «ο δρόμος της συνεννόησης για ένα ανοιχτό ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωών είναι ανοιχτός υπό έναν όρο, να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις», ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα εθνικά της δικαιώματα.

Για την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο της αιγιαλίτιδας ζώνης είπε ότι θα κατατεθεί σύντομα σχετικό νομοσχέδιο και πως είναι ενήμερες οι κυβερνήσεις σε Ιταλία και Αλβανία. Πρόσθεσε πως αυτό το δικαίωμα της χώρας «επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές». Ωστόσο η εξαίρεση του Αιγίου είναι δυνατόν να προκαλέσει παρενέργειες.

Επίσης, αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις διάσωσης στο Αιγαίο λέγοντας πως η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Πηγή: 902.gr